A Borrajongó

Dűlőpárok XII. - Domaine Joblot Les Bois Chevaux 1er Cru és Clos Marole 1er Cru 2017

2022. november 21. 06:00 - furmintfan

Burgundia természetesen nem maradhat ki a dűlőpáros sorozatból, hiszen aligha van még egy olyan borvidék a világon, ahol az egyes kiemelt termőhelyekről származó boroknak akkora presztízse lenne, mint itt. Éppen ezért nem is egyszerű feladat (viszonylag) megfizethető áron dűlőszelektált burgundi borokhoz jutni. Pinot noir-fronton például a Cote Chalonnaise környékén érdemes lehet keresgélni, innen származnak a mai írás főszereplői is, a Domaine Joblot-tól.
domainejoblotpinotnoir2017.jpg

Givry település a Cote Chalonnaise közepén található, az innen származó borokról úgy tartják, hogy IV. Henrik kedvencei voltak. A Cote Chalonnaise azonban mindig is a Cote d’Or árnyékában volt, Grand Cru besorolású területet itt nincs, Premier Cru azért akad bőven. A klíma alapvetően melegebb, mint az északabbra fekvő appellációknál, bár ezt a tengerszint feletti magasság valamelyest kompenzálja, a szőlőültetvények kb. 150-300 méter között helyezkednek el.
A Domaine Joblot a körzet talán legkiválóbb borászata, mondhatni a közelmúltban ők tették fel Givry-t a bortérképre. A birtokot Charles Joblot alapította az első világháború után, de csak az 1960-as évektől palackoznak saját név alatt bort. Jelenleg kb. 13,5 hektáron gazdálkodnak, a borokat Juliette Joblot - a negyedik generáció - készíti. A talajviszonyok rendkívül változatosak, többnyire mészkővel, márgával, a felsőbb rétegekben agyaggal és kaviccsal találkozunk.

joblot-domaine-homeslider-02.jpg(Givry)


Les Bois Chevaux
Givry talán legjobbnak tartott dűlője egyike a Cote Chalonnaise 38 Premier Cru besorolású területének. A maga több, mint 9 hektáros területével viszonylag nagy kiterjedésű dűlőnek számít. Közvetlenül Givry határában terül el, lejtői délkelet felé néznek. A talaj agyag és mészkő.

Domaine Joblot Les Bois Chevaux Givry Premier Cru 2017
Picike fülledtséggel nyit az illat, majd jönnek sorban az érett gyümölcsök - meggy, málna, szeder, egy kevés áfonya és szilva - eleinte pici bőrös animalitással és finom virágos motívumokkal kísérve. Ahogy szellőzik, a gyümölcsök uralma marad, a virágok és a fűszerek maradnak a háttérben. Kóstolva intenzív és élénk, a két bor közül ez a filigránabb és elegánsabb. A test valamivel karcsúbb, a struktúra stabil, de máshol vannak a hangsúlyok: a savak dinamikusabbak, a textúra selymesebb, a tannin érzetre kevesebb és simább, bársonyosan masszírozó érzetű. Az illatból megismert gyümölcsös aromák visszatérnek ízben is, és frissebbek, mint a Clos Marole esetében, több a borban a vibrálás és a lendület. 7p+

joblot-domaine-img-01.jpg


Clos Marole
A Clos Marole szintén Premier Cru besorolású terület - leszámítva egy kis részt a domb tetején, amely csak Givry AOP -, a Les Bois Chevaux szomszédja, Givry északnyugati részén található, kelet-délkelet felé lejt.

Domaine Joblot Clos Marole Givry Premier Cru 2017
Az illat sokat változik a három nap alatt, első nap úgy tűnik, hogy kicsit előrébb tart a másik bornál a fejlődésben, de formáját stabilan őrzi. Elsősorban érett gyümölcsöket idéz - első nap inkább sötét bogyós erdei gyümölcsöket, később inkább szilvát -, végig ez a vezérszólam. A gyümölcsök mellett első nap enyhe bőrös és földes jegyek, ibolya, második nap pici gázolaj, majd medvecukor, gyógynövény, harmadik nap enyhén szárított zöldfűszerek tűnnek fel. Az ízkép többnyire az illatot követi, a hangsúly itt is az érett gyümölcsökön van. Szélesebb, teltebb, mint a párja, kicsit markánsabb a tannin és lágyabb érzetű a sav, a gyümölcsösség érettebb, "megállapodottabb" benyomást kelt. Remek bor, de nekem a Les Bois Chevaux jobban tetszett. 7p


A pincészet honlapja (innen származnak a fotók is): https://domaine-joblot.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5617979532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása