A Borrajongó

Újborozás - Laposa, Tüske Pince, Günzer Zoltán

2020. november 18. 06:00 - furmintfan

Lassan vége ennek rettenetes évnek, sok minden megváltozott a kis életünkben, a megpróbáltatásoknak távolról sincs vége, de a természet rendjének és a szőlőfürtök érésének nem tudott megálljt parancsolni a koronavírus, így aztán lement a 2020-as szüret, novemberre megérkeztek az első újborok is. Nem feltétlenül a mi társaságunk a műfaj kifejezett célközönsége, de azért figyelünk, és néhány palack és blogbejegyzés erejéig mi is szoktunk "újborozni". Ez idén is így történt, az én trikolor mintavételemet egy fehér, egy rosé és egy vörös alkotta. Ezúttal az évek óta jól bevált favoritoktól (Pannonhalmi Apátsági Pincészet St. Martinus, Vylyan Bogyólé) elkanyarodva más pincék újboraira vetettem szemet.
 ujbortrio202011.jpg

Laposa Friss Illatos 2020
100% ottonel muskotály. Fajtajelleges, kellemes, nem pacsuli illat: szőlő, szőlővirág, bodza és egy kis ananász és alma, enyhe szappanosság. Kóstolva puha, finom tapintású külön tetszett, hogy a vélhetően korai szüret nem eredményezett éles savakat. Szőlős, bodzás, citrusos ízvilágú, kellemes, szőlős, enyhén hársmézes lecsengéssel. 4p+ (1950 Ft - Bortársaság)

Tüske Pince Tüske Rozé 2020
Kékfrankos, merlot és pinot noir házasítása Halmai Csaba szekszárdi pincéjétől. Nagyon halvány színű, kitöltve a felszínén néhány buborék is látható. Az illat friss, cukorkás, édes citrusos, mandarinos, grapefruit-os, idővel enyhén szamócás. Kóstolva vékony, ám feszes, a fickós savakra eleinte némi CO2 is rásegít. Citrusok - grapefruit, mandarin és narancs -, egy kevés szamóca és cukorkás jegyek díszítik. Jó ivású, egyszerű, kellemes bor, élénk savgerinccel. 4p (1750 Ft - Bortársaság)

Günzer Zoltán Szüret Portugieser 2020
Fiatalos, lila színű, fürge mozgású bor. Nem egy harsány gyümölcsbomba és nem utánozza a Beaujolais Nouveau-s gömbrágós, banános vonalat sem. Friss meggy, szeder, málna, áfonya, minimális bőr, majd rövid időre pici füstölt sonka bukkan fel illatában. A korty sima, szellős, a műfajnak megfelelően kevés a tannin, mégis odatesz valamit a struktúrához, pont elég a sav, az alkohol picit fűt a lecsengésnél. Könnyű, de azért van teste. Ízében is visszatérnek az illat gyümölcsei, itt egy pillanatra mintha egy kis kakaóbab és kávé tűnne fel, de az egyébként nem harsogó gyümölcsöké a főszerep. 4p+ (1990 Ft - Bortársaság)

Nos, új kedvencekre nem leltem, de 3 korrekt újborral találkoztam, bármelyiket simán el lehet iszogatni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816284094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása