A Borrajongó

Pécsi rajnai - Szabó Zoltán Rajnai Rizling 2019

2020. november 10. 06:00 - furmintfan

Közelebbről nem is pécsi ez a rajnai rizling, hanem hosszúhetényi, Szabó Zoltán pincéjéből. A déli borvidékeink közül a Pécsi borvidék az egyetlen fehérbor-hangsúlyos, de azért nem a rajnai rizling a legjellemzőbb fajtája. A fáma viszont úgy tartja, hogy Szabó Zoltán először éppen egy rajnai rizlinggel robbant be a magyar boros blogoszférába, több, mint 10 évvel ezelőtt. Viszonylag ritkán szerepelnek pécsi borok a blog hasábjain, úgyhogy egyrészt ezt az arányt javítandó, másrészt pedig puszta kíváncsiságból megkóstoltam Szabó Zoli legfrissebb rajnai rizlingjét.

szabozoltanrajnairizling2019.jpg

Szabó Zoltán Rajnai Rizling 2019
Az illat nem különösebben intenzív, egy kevés fehér virág, alma, citrusok vezetik, minimális banán és valamilyen nehezen beazonosítható sárga gyümölcs (sárga szilva?) hoz bele egy kis csavart. Van benne valami egyediség. Szájban feszes, kissé szikár bort kapunk, peckes, kicsit pőre és leheletnyit szárító hatású savakra épülő szerkezettel. Citrusok, (citrom, grapefruit), egy kis alma, eleinte minimális banán, száraz érzet, fanyar, leheletnyit fűszeres lecsengés jellemzi az ízképet. Picikét savhangsúlyos a bor, így ilyen szempontból némi tolerancia nem árt a fogyasztásához, a maradékcukros német riesling-ek rajongói kerüljék, vagy készüljenek valami egészen más egyensúlyra és ízvilágra. Nekem összességében véve bejött, talán egy rövid palackos érlelés is javára válhat. 5p+ (2490 Ft, most akciósan 1890 Ft - Pannon Borbolt)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316277324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2020.11.13. 21:11:04

Ezt ittam. Jó. Ennyi pénzért mindenképpen jó.
süti beállítások módosítása