A Borrajongó

Feind Péter szerint a Balaton - Peter's Balaton trió

2020. október 30. 06:00 - furmintfan

A szememet ugyan nem, de a poharamat eddig valahogy elkerülték a Peter's Balaton borok, de a szokásos őszi akciók alkalmával egyből három palack is beugrott a kosárba, amelyeket a szomorkás időt hozó elmúlt hétvégén amolyan nyáridéző jelleggel ki is bontottam.
A Peter's Balaton név valójában Feind Péter saját termékcsaládját takarja, aki a családi pincészet árnyékából kilépve 16 hektárról szüretel és készíti külön márkanév alatt futó borait. A Peter's Balaton 2019-ben indult el saját útjára és a sorozat egyelőre négy fajtaborból - irsai olivér, olaszrizling, syrah, cabernet sauvignon -, plusz egy rosé-ból áll. A palackos borok sorát fehérből, roséból és vörösből egyaránt készült 3 literes bag-in-box "strandpakkok" egészítik ki (amelyek közül a fehér ungert értékelése szerint jól vizsgázott).
A külcsín könnyed, jó ivású borokat ígér: a palackos borok címkéit különféle halak képei díszítik, a csavarzár - gondolom én - a nyári Balaton türkizkék színét hivatott megidézni. A borok - legalábbis az általam kóstolt három tétel biztosan - Balatonmelléki OFJ eredetvédelmi megjelölést kaptak, így a közelebbi termőhelyről nincs köztudomású információ.

petersbalatontrio.jpg
Az olaszrizling, rosé, syrah trió mellett döntöttem első körben, de a tapasztalatok alapján érdemes lesz megszondázni a sorozat többi borát is.

Három napig voltak nyitva a palackok, a borok első nap nagyjából fej-fej mellett haladtak, de azután kezdett széttartani a borok fejlődési íve. A legstabilabban az olaszrizling állt, a rosé kicsit populáris, mesterkélt irányt vett, a syrah pedig eldobta a gyümölcseit. Hozzáteszem, a három napos darabban tartás a műfajban teljesen indokolatlannak tűnik, ezek a borok inkább arra készültek, hogy palackonként 2-3 fő néhány óra leforgása alatt a fenekükre nézzen, és ha így nézem, küldetésüket maradéktalanul be tudják tölteni.

Peter's Balaton Olaszrizling 2019
Fajtajelleges illat: a tipikus neutrálisnak tűnő köntösből némi zöldalma, méz, fehér virág és mandula hámozható ki. A közepesnél karcsúbb testet dinamikus savak kapják szárnyra, a korty végén enyhe mandulás kesernye erősíti a fajtaazonos karaktert, ízben visszakapjuk a finoman fanyar, zöldalmás vezérszólamot, némi citrussal. Gördülékeny, eleven, jól iható olaszrizling. 5p

Peter's Balaton Rosé 2019
Az illat eleinte művi jellegtől mentesen cseresznyét és szamócát idéz, aztán egy kanyarral málnás savanyú cukorkás irányt vesz. Kóstolva korrekt beltartalom, jó sav, egyszerre enyhe édesség és fanyarság, az átlagnál leheletnyit magasabb alkohol jellemzi, a savakra eleinte egészen minimális CO2 is rásegít. A piros gyümölcsös, savanyú cukorkás karakter ízben is visszaköszön. 4p+

Peter's Balaton Syrah 2018
Eleinte kissé zárt az illat, idővel leginkább talán meggy és piros gyümölcsök jelentkeznek, majd édesfűszerek és egy kevés füstölt sonka. A könnyed testet kellően élénk savak és kevés tannin veszik közre, a meggyes, piros gyümölcsös ízeket először egy enyhe pikáns sós aroma kíséri, idővel megérkeznek a fűszerek is, majd itt is egy kevés füstölt sonka. A gyümölcsösség az idő elteltével folyamatosan halkul, harmadnapra teljesen kifakul, maradnak a füstölt sonkás, fűszeres motívumok. 5p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016256408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása