A Borrajongó

A jelenbe... - Balassa Furmint 2019

2020. október 21. 06:00 - furmintfan

Tokaj-Hegyalja hazánk mindenképpen egyik (ha nem a) legszebb fehérborokat adó borvidéke, egyben a legdrágább száraz és édes fehérboroké is. A tokaji édes borkülönlegességek magas minősége és világban elfoglalt helye kis túlzással evidenciának számít (az eladhatóságuk már nem feltétlenül), de a száraz borok és árazásuk - különösen a nemzetközi versenytársak árszintje, minőségi színvonala és ezek viszonylagos állandósága kapcsán - évek óta kedvelt vitatéma hazai boros körökben. A tokaji borok nemzetközi megmérettetéseken szerzett eredményeiről, a külföldi szakíróktól kapott elismerésekről ugyan sorban jönnek a hírek, de hogy mindez a borok nemzetközi fogyasztói szinten mérhető, széles körű ismertségén, elismertségén és az értékesítési statisztikákban mennyire jelenik meg, az már egy másik kérdés.
A klasszikus filmbeli idézet szerint "a nemzetközi helyzet fokozódik", a tokaji száraz borokra vetítve ez azt jelenti, hogy rengeteg versenytársuk van szerte a világban, és hiába előbbiek magas művelési és előállítási költsége, valamint a különböző dűlők változatossága és egyedisége, ezekre a tényezőkre nem feltétlenül van tekintettel az egységsugarú borissza, ha le kell emelnie egy palackot a polcról, és más ország más borvidéke esetleg fele áron is produkál jó, vagy elfogadható minőségű bort. A fogyasztói ízlés ráadásul folyamatosan változik, jelenleg pedig a gyümölcsös, elegáns, sima, könnyed boroknak áll a zászló, ezek pedig nem feltétlenül mind a dűlős tokaji száraz borok legfőbb ismérvei, pláne nem a kedvező árfekvéssel kombinálva. A kialakult helyzetre a tokaji borászok egy része is igyekszik választ találni, a piac diktálta feltételekhez igazodva, gyümölcsösebb, karcsúbb, egyúttal a dűlőválogatásoknál olcsóbb borok piacra dobásával. A termelők ugyan nem adták fel a komplexebb, koncentráltabb dűlőszelektált tételek nagyságába vetett hitet, de egyelőre úgy tűnik, hogy ezek a borok egyre inkább kisebb palackszámban, célzott vevői körben találhatnak gazdára.

Többek között Balassa István is figyelemmel követi a fogyasztói trendeket, gyűjti a szakértői és fogyasztói visszajelzéseket, valamint a hasznos nemzetközi tapasztalatokat a külföldi borkiállításokon, és mindezekre igyekszik is megfelelően reagálni. Bár sokkal inkább az egyes tokaji dűlők, parcellák közötti különbségek megjelenítésében leli örömét, de a változás szele nyomán ő is alakított a portfólión, és a kezdetek óta megszokott dűlős tételektől megjelenésben és árban is elütő kvázi bisztróborral rukkolt elő 2019-ből. A borász célja ezzel a tétellel a borvidékre jellemző komplexitás könnyed, de kellően tartalmas formában való bemutatása.

balassafurmint2019.jpg
Balassa István saját fotójából Bredács Vanda grafikussal közösen alkották meg az új címkét (megújult egyébként a borászat honlapja is). A borász elképesztően gyönyörű fotók megosztása mellett gyakran szórakoztatja instagram- és facebook-követőit játékokkal, feladványokkal, többek között ennek a bornak (vagy a címkén szereplő madárnak) is nevet keresett a közösségi oldalakon. A legnagyobbat a "Marty McFly" (lásd "Vissza a jövőbe") ment a válaszok közül, úgyhogy a köztudatba már ezzel a névvel megy át az új családtag. Azt, hogy mit hoz Tokaj és Balassa István számára a jövő, még senki nem tudja, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a bor semmiképpen sem vissza, hanem a jelenbe tekint.

Balassa Furmint 2019
5 dűlő (Hangács, Dorgó, Betsek, Kakas, Szent Tamás) termésének házasítása, 70%-ban hordóban, 30%-ban tartályban erjedt.
Az illat krisztálytiszta, fajtajelleges, torzítások nélkül, a vezérszólam tökéletesen idézi a lédús vilmoskörtét, a háttérben fehér virágokkal, citrusokkal, zöldalmával, citromhéjjal. Kóstolva közepesnél karcsúbb test, könnyed, eleven, egyúttal a kereteit szépen kitöltő korty fogad, lendületes savakkal. A szikár, de nem kemény savakat elsősorban ismét a furmint körtés jegyei öltöztetik, emellett visszaköszönnek a citrusok, a zöldalma, egy kevés őszibarack és birsalma, moderált fűszeresség, a korty végén finom melegség és egy kevés méz, leheletnyi vanília. A bor könnyen csúszik, szépen hozza a furmint gyümölcsösebb, barátságosabb arcát, enyhe sósság felel a termőhelyi karakterért. A 2018-as Balassa Furminthoz hasonlítva könnyedebb a "Marty", kevesebb hordóval és maradékcukorral, gyümölcs-központúra hangolva, így mondhatjuk, hogy valóban sikerült furmint és a borvidék közérthető módon történő bemutatása. Értelemszerűen ez a bor nem is célozza meg és nem éri el a dűlős borok koncentrációját, mélységét, komplexitását, és így persze az árát sem. Tokaji furmint kapudrognak viszont tökéletes, azután aki akar, még bőven lépkedhet feljebb, minden szempontból. Az öt pontot a magam részéről kevésnek éreztem, a haton gondolkoztam-> 6p-. (2850 Ft - Bortársaság, pincétől)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816235170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.10.22. 18:50:57

Lehet, hogy lefelé érdemes lépdelni az árlétrán Tokajban, tényleg baromi sok a baromi drága dűlős furmint, miközben ezeket egy jobb osztrák vagy német, hasonló árú rajnai úgy veri le vakteszten, mint vak a poharat (bocs).
Itt lentebb viszont az jár a fejemben a leírás alapján, hogy vajon miért/miként választanám ezt a bort mondjuk egy Sabar-olasszal, Szentesi-zengővel, netán Planina-királyleánykával szemben, amik ebben az ársávban, illetve picit lejjebb játszanak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.10.22. 19:47:20

@Hepci: Hát, ha furmintot akarsz inni, ezt választod, ha olaszrizlinget/zengőt/királyleánykát, akkor meg valamelyik másikat. :D
Planina Királyleánykát nem kóstoltam még soha egyébként. Ezek szerint érdemes?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.10.23. 08:56:43

@furmintfan:
Én alapvetően jó és lehetőleg megfizethető bort szeretnék inni, konkrét fajtákra ritkán vágyakozom, ezért aztán könnyen kiüthet egy zengő egy furmintot. Ezt a konkrét furmintot egyébként pont pár napja kóstolta az egyik barátom, tegnap este boroztunk és szóba került. Jobb benyomást tett rá, mint amit a leírásodból kiolvasni véltem.
Igen, a Planina készít a szokásosnál komolyabb királyleánykát. A 2018-as maradékát megvettem a pincétől, tudok adni, ha érdekel, illetve a Pannon Borboltban még van készlet.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.10.23. 14:48:04

@Hepci: Értem, igen, sejtettem, hogy erre gondolsz. Nálam azért előfordul, hogy most innék egy jó ***t (a megfelelő fajta és vagy termőhely behelyettesíthető), azért írtam, amit.
Egyébként kifejezetten bejött ez a bor, de ha egy dűlős Balassa mellett kóstolod (vagy akár a 2018-as Furmint mellett), akkor azért érezhető, hogy azok komolyabb cuccok. Mindenesetre csak ajánlani tudom ezt a 2019-est, szerintem egy nagyon szerethető tokaji furmint lett.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.10.23. 14:49:50

@Hepci: Ja, és köszi, szoktam rendelni a Pannon Borbolttól, a legközelebbibe bedobok egy Planina Királyleánykát. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.10.23. 21:46:50

@furmintfan:
Ne a Borka nevűt vedd, az a szokásos vékony-illatos-populáris cucc, hanem a válogatást (rajnais palack).

zoli 2020.10.30. 09:38:02

@Hepci: Nana, az a Borka kiváló, a felnőttek traubija, kivételes fröccsalapanyag, messze több mint szokásos. A "sima" valóban testesebb, de talán kevésbé direkt, illetve van még kései édes is, érdemes mindet megkóstolni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.10.30. 09:47:30

@Hepci: @zoli: Köszi a tippeket. Mindenesetre én most maradtam a válogatásnál. Meg beugrott a kosárba Zolitól is egy rajnai. :)
süti beállítások módosítása