A Borrajongó

Új családtag a Vida Pincészetnél - Lösz 2017

2020. szeptember 28. 06:00 - furmintfan

Újdonsággal bővült idén szeptemberben a Vida Családi Borbirtok portfóliója, ez a Lösz, a szekszárdi "szentháromság" kadarka-kékfrankos-bikavér és a csúcsbor La Vida közé pozicionált új házasítás. A Vida pincészet célja, hogy a Szekszárdi borvidék adottságainak megfelelően elegáns, kedves borokat készítsen, és ebben a kezükre játszik a régió jellemző talaja is, amelyről az új tételt elnevezték. A Lösz képviseli Vidáék szándéka szerint mindazt, amit a lösztalaj az egész világon több borvidéken is közvetít: telt gyümölcsösség, kerek tanninok, elegancia és kedvesség.
A Lösz egyébként konzekvensen viszi tovább a Vida borok stílusát: inkább könnyedséggel, eleganciával próbál hódítani, mint nagy testtel vagy koncentrációval. Ennek megfelelően nem hivalkodó, aránylag visszafogott, sem az aromatika, sem a struktúra nem esik túlzásokba. A  Lösz házasítási arányai a kitűzött célt szem előtt tartva évről évre változhatnak az évjárat adottságainak tükrében, nincs kőbe vésve a recept.
Az új tételt ifj. Vida Péter mutatta be a My Wine Borbárban, és magával hozott még néhány palackot a pince szortimentjéből.

vida20200916.jpg

Vida Bonsai Öregtőkés Kadarka 2017
Visszafogottság, érett szamóca, cseresznye, diszkrét fűszeresség jellemzi az aromatikát, kellemesen meleg hangulatot áraszt a bor. A 2016-os kiadásnál egy fokkal testesebb, tömörebb maggal bír,de így is  könnyed bor, jó savval, kevés tanninnal. 5p

Vida Hidapestre Kékfrankos 2016
Moderált intenzitású illatát érett piros bogyós gyümölcsök színezik, ízében érett szamóca, meggy, málna, finom fűszeresség. Finom savak, bársonyos tannin, aránylag laza szövésű, közepesnél kisebb, nyúlánk test jellemzik szerkezetét. 5p+

Vida Szekszárdi Bikavér 2016
50% kékfrankos, 20% merlot, 20% cabernet franc, 5% syrah és 5% kadarka. Az eddigieknél egy fokkal mélyebb és komplexebb bort sejtet az illat, az érett piros bogyósok mellett egy kis fűszerrel és virágokkal. Ez is karcsú, kellemes savakkal és sima tanninnal rendelkezik, de hosszabb és komplexebb az előző két bornál. Piros gyümölcsök, meggy, cseresznye, pici zöldfűszer, leheletnyi vanília. 6p-

vidalosz2017.jpgVida Lösz 2017
A házasítás 55%-a cabernet franc és cabernet sauvignon, 15% kékfrankos, 15% merlot, 10% syrah és 5% carmenere a maradék rész. Érett piros gyümölcsök, meggy, málna, egy kevés cseresznyelikőr, diszkrét fűszeresség és földes jegyek jelennek meg illatában. A közepes testet a korty elején szépen meglökik a savak, amelyek utána besimulnak a bor szövetébe. A tannin legfeljebb közepes mennyiségű, sima, a korty jól kitöltött, arányos. Érett piros gyümölcsök, visszafogott fűszeresség érkezik ízében is, a lecsengés közepesnél hosszabb, száraz és tiszta. 6p-

Vida La Vida 2016
90% merlot, a maradék 10% cabernet sauvignon, carmenere és kadarka. Kicsit zárkózott, érett meggy és erdei gyümölcsök, halvány fűszeresség érződik. Kóstolva kerek, közepesnél testesebb, érzetre aránylag lágyabb, de megfelelő tartást biztosító savak, integrált tannin és finoman melegítő alkohol adják a kereteit. Meleg érzetű, érett piros gyümölcsös, meggyel, málnával, szamócával. 6p

A meghívásért köszönet a Vida Családi Pincészetnek és a Wineglass Communication-nek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416206270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása