A Borrajongó

Osztrák rosé a hiperből - Kaiserhofkellerei Rieden Selection Zweigelt Rosé 2019

2020. szeptember 26. 06:00 - furmintfan

Hónapokig szemeztem ezzel a borral a polcokon, aztán mire a nyár végére a hazai rosé-kból álló készlet végére jutottam, kíváncsiságból csak bedobtam egyet a kosárba, és nem bántam meg. A Krems-ben található patinás nevű pincészet (Kaiserhofkellerei=Császári Udvari Pincészet) borai közül az osztrák Aldi (=Hofer) többet is belistázott, nálunk - számomra némileg meglepő módon - éppen a Zweigelt Rosé került be a választékba. Árban egyébként a hazai rosé-mezőny komolyabban vehető boraival kb. azonos szinten van, de a rendszeres leárazások szereplőivel már nem tud versenyezni, ráadásul ebben a műfajban végképp nem látom, hogy a közönség döntő része akár csak kíváncsiságból az osztrák bort választaná a magyar helyett. Így nem csoda, hogy szemmel láthatóan csak lassan fogyogat a készlet a polcról. Pedig a bor jó, a nálunk kapható osztrák roséknál lényegesen olcsóbb is, és aki provence-ira keres megúszós alternatívát, az is tehet vele egy próbát.

kaiserhofkellereiriedenselectionzweigeltrose2019.jpg

Kaiserhofkellerei Rieden Selection Rosé Zweigelt 2019
Színe kifejezetten halvány, a sápadt provence-i iskolát idézi, mint kiderül, nem csak színben. Pillanatnyi múló fülledtség után virágok, fehér őszibarack, halványan cseresznye bontakozik ki illatában, idővel talán még pici mandarin és mangó is csatlakozik. Végig tiszta, ugyanakkor diszkrét, szelíd marad, nem ugrik ki a pohárból. Kóstolva konzekvensen továbbviszi az illat és a megjelenés által képviselt decens, mértéktartó irányvonalat. Kecses, elegáns bor, finom tapintású savak mozgatják a könnyű testet, szinte törékeny a szerkezet. Őszibarack, citrusok, kevés cseresznye, mandarin és kevés pink grapefruit, egészen finom fanyarság kíséri végig a kortyot, a lecsengés legfeljebb közepes hosszúságú, de tökéletesen tiszta. A fajtára tulajdonképpen semmi nem utal - zweigelt-től papírforma szerint sötétebb árnyalatú, direkten gyümölcsösebb és fűszeresebb bort várnék -, de ez egy rosé esetében megbocsátható. Nem egy populáris (piros) gyümölcsbomba, inkább a karcsú, visszafogott rosék kedvelőinek ajánlható. Nálam magabiztos 5 pontot hozott. (1700 Ft - Aldi)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1516210760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2020.09.29. 19:53:33

Volt ebből a Riedenből veltelini is idén nyáron, az is jó volt, két hatos kartonnal elfogyott

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.09.29. 21:19:49

@Syntax Error: :D Ok, akkor afelett átsiklott a tekintetem, vagy felénk gyorsan fogyott, de ezek szerint ajánlott kategória, köszi. :)
süti beállítások módosítása