A Borrajongó

Természetes Mátra - Karner, Levente, Losonci a Vino Piano-ban

2020. augusztus 22. 06:00 - furmintfan

"Természetes Mátra" címmel ismét megrendezésre került a VinoPiano-ban a természetközeli szőlőművelést és borkészítést folytató mátrai borászok borbemutatója a Karner Borászat, a Levente Pince és a Losonci Pince részvételével. A pultok mögött természetesen (haha!) ismét Karner Fanni, Major Levente és Losonci Bálint töltötte a borokat és a pezsgőket, a Borrajongót tavaly Szabi képviselte, idén én kóstoltam végig a sort.

vinopianotermeszetesmatra1.jpg

Borszakmai körökben a nyáron kavart vihart a Borászati Füzetek című kiadványban megjelent cikk, amelyben Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója a manapság divatos narancsborokról és a pét nat-okról nyilatkozik, nem éppen hízelgően, kvázi általánosságban hibás boroknak minősítve ezeket, ami nyilvánvalóan erős túlzás. Ezen a kóstolón volt pét nat is, narancsbor is, aki ott volt, meggyőződhetett róla, hogy ezekben a műfajokban is lehet - borhiba szempontból - iható bort készíteni, a többit pedig eldönti a fogyasztó a saját ízlése alapján. Előrebocsátom, hogy én sem mozgok túl otthonosan a kénmentes és natúr borok világában, de igyekeztem kellő nyitottsággal közelíteni a borok felé. A pontozás itt különösen nehéz műfaj (legalábbis nekem biztosan) a gyors benyomások alapján, hiszen ezek a tételek nem konvencionális stílusukkal alaposan meg tudják osztani a közönséget.

vinopianotermeszetesmatra4.jpgA Karner borok közül a Szőlőskert utca fantázianevű olaszrizling illatával nem nagyon tudtam megbarátkozni, volt egyfajta animális, urinális, pinceszaggal keveredő bukéja, szellőzésel mondjuk javult. Fanyar ízében felsejlik egy kis barack is, amúgy elég telt, széles savakkal operál. Nekem nem jött be, pontozni nem igazán tudnám. A 2017-es Tavasszal a Föld (6p-) és Vitézföld (5p) kékfrankosok szerencsére ennél megnyerőbbek voltak számomra. Mindkettőben van egy alacsony kénes, földes vonal, sötét erdei gyümölcsös aromákkal, bársonyos a tannin, élénk a sav (főleg a Vitézföldben), a kén hiánya talán inkább a Vitézföldben érhető jobban tetten egy kis bujkáló oxidáció formájában. Volt itt még egy rajnai rizlingből készült ital, ami pét nat-nak indult, de végül nem erjedt ki, így nincs benne buborék, cserébe maradt benne sok cukor. Édes körte, sárga szilva, rostos őszibarack, határozott édesség, emellett lágynak tűnő sav jellemzi, nagyon könnyed, nyilván nem is borszerű, cserébe finom.

vinopianotermeszetesmatra3.jpgA Levente Pincénél Major Levente kétféle pét nat-ot mutatott. A Nihil II Pét Nat 2019 a fehér, leginkább olaszrizlingből készült, édes alma és körte, őszibaracklé és eleinte elég agresszív buborékok jellemzik, amúgy zamatos, jól iható, nekem ez jött be jobban (5p). A párja, a Nihil III Pét Nat 2019 kékfrankosból készült, illatában és ízében fanyar piros bogyósok, egy kevés szamóca, pink grapefruit és vérnarancs, szárazabb, kesernyésebb, buborékok szempontjából jóval csendesebb, mint a fehér párja. Talán izgalmasabb is, de amazt szívesebben innám (5p). A SzentAnna Olaszrizling 2016 oxidatív (de nem oxidált) jellegű, érlelt illattal fogad, van benne egy érdekes motívum, ami engem leginkább erjedő citrusokra, grapefruit-ra emlékeztetett. Kóstolva is megvan az oxidatív karakter, érett alma, pici héjas kesernye, mellette széles savak (5p). A Pusztaparlag Kékfrankos 2015 tintás, földes, kék virágos, ibolyás illata után ízben sem klasszikus gyümölcsbomba, kicsit neutrális, nehezen szálazható kék-fekete bogyós gyümölcsöket, kökényt is mutat, könnyed test, jó savak és arányos szerkezet mellett (5p+).

vinopianotermeszetesmatra2.jpgLosonci Bálintnál a Roger (Roger Federer teniszező után) fantázianévre hallgató 2018-as narancsborral kezdődött a sor, amely chasselas-ból és rizlingszilvániból készült. Sárga húsú gyümölcsös, narancsolajas jegyeket is hordoz, halványan megvan benne az általam sok narancsborban érzett halvány urinális vonal is. Szájban visszafogottak a gyümölcsök, lágyak a savak, kis cseresség és kesernye érezhető (4p). A Rajnai Rizling 2018 hat napnyi hidegen áztatás után 1 napig ázott héjon, miközben már beindult az erjedés, egyébként egy 2011-es telepítés termése. Hűvös, citrusos, zöldalmás, fehér gyümölcsös aromákat vonultat fel, halványan sós-köves, feszes savai mellé egy pici cseresség is járul, így van némi rusztikus, szárító érzete is (6p-). A Pinot Noir 2018 szokás szerint remek, érett szamóca, másodsorban málna, csipkebogyó és más édes piros bogyósok színezik, kicsit talán zömökebb és tanninosabb, mint a korábbi évjáratokban, érettebb piros bogyós gyümölcsös karakterrel, kevesebb zöldfűszerrel (6p-). A Pinot Noir Válogatás 2015 fél kilós tőketerhelés és hosszú tartályos érlelés eredménye, kevés kénnel lett letöltve. Sötét, sűrű anyag, fanyar erdei gyümölcsök, kökény, josta, áfonya, földes jegyek, egyedi fűszeresség jellemzi, koncentráltabb, tanninosabb, mint az alap (6p). A Gereg Kékfrankos Válogatás 2017 számomra az est bora volt, sötét erdei gyümölcsös, finoman fűszeres, meleg érzetű bor, remek savval, stabil szerkezettel (6p+).

 

A kóstolón a szervezők vendégeként vettem részt, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216139548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása