A Borrajongó

Jásdi mini kóstoló

2020. augusztus 21. 06:00 - furmintfan

A héten egy rövidke csopaki kiruccanás végén maradt annyi időm, hogy beugorjak a vasútállomáshoz közeli Jásdi Vinotékába egy gyors kóstoló erejéig, így most ennek tapasztalataival folytatom a nyár végi Balaton-sorozatot. Kétségtelen, hogy a Jásdi Borterasz tóra néző panorámája idillibb környezetet biztosított volna, de mind távozásom közelgő időpontja, mind a Balaton felett gyülekező viharfelhők miatt kézenfekvőnek tűnt, hogy beérjem a szerényebb fekvésű, de csendes kis vinotékával. Négy tétel fért bele az időmbe, a birtok másfél literes kiszerelésű alap olaszrizlingjével kezdtem, amit sokszor jobban is szeretek, mint a kicsit szikárabb kivitelű, szimplán "Csopaki" néven futó, többnyire (mindig?) Hegybor kategóriát viselő olaszrizlinget. A bemelegítő tétel után komolyabb anyagok után néztem, így két dűlős fehérbor után a pince nagy válogatás vörösbora zárta a rögtönzött mini kóstolót.
 jasdi01.jpg

jasdi02.jpgJásdi Olaszrizling 2019 Magnum
Fehér virágok, alma, őszibarack, halvány sósság és mandula színezi, ízben érett citrusokkal, zöldfűszerekkel kiegészítve. Egyszerre jól iható és tartalmas, alapborhoz képest meglepően dús, jó intenzitást és koncentrációt mutat, remek savai vannak és elég hosszan is tart. Remek belépő olaszrizling szintű olaszrizling és best buy. 5p

jasdi03.jpgJásdi Lőczedombi Olaszrizling 2018
Fehér húsú gyümölcsök, pici mandula és só, visszafogott fűszeresség színezi az illatot. Kóstolva közepes testű, erőteljes bort kapunk, tömör maggal, kellően élénk és széles savakkal, amelyek a lecsengés felé tartva kicsit lágyabb érzetűek. Már az illat alapján is úgy tűnik, mintha a korábbi évekhez képest mérsékeltebb lenne a hordó hatása és ez szájban is megerősítést nyer. A fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, visszafogott zöldfűszerek mellett egy kevés mandula és a kortyon végighúzódó sósság adják az aromákat. 6p

jasdi04.jpgJásdi Nagykúti Chardonnay Válogatás 2017
A határozott sós jegyek mellett érett sárga húsú gyümölcsök, ananász és egy minimális banán is felsejlik illatában, valamint egy pici édesfűszer és enyhe vajasság is. Kóstolva telt, széles és hosszú bort kapunk, finom krémességgel, jó savakkal. Szépen betölti a szájüreget, de nem lustul el. Nem egy gyümölcsbomba, inkább a termőhely uralja, ha lehet ezt mondani. Ízben is határozott sósság dominál, a háttérben érezni édes fehér húsú és trópusi gyümölcsöket, ananászt, banánt, almát és egy kevés mandulát. 6p+

jasdi05.jpgJásdi Ranolder Vörös 2015
Meggy, erdei gyümölcsök, halvány földesség, kezdődő érettség, egy hintésnyi paprika, és talán egészen minimális illó jelenik meg illatban. A vártnál karcsúbb, éppen közepes testű, a korábbi évjáratok (nem kóstoltam mindet) emlékeim szerint testesebbek, vaskosabbak, koncentráltabbak voltak, ez most kicsit elegánsabb. Csiszolt savak, picikét szárító, bársonyos tannin, érett, de inkább fanyar, mint édes erdei gyümölcsök, pici bors és fűszerpaprika, kezdődő érettség szövi át. 6p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116168176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása