A Borrajongó

Spanyol chardonnay körkép a Vino Castillo-ban

2020. augusztus 15. 06:00 - furmintfan

Spanyolországról elsősorban nem a fehérborok és pláne nem a chardonnay jut a borkedvelők eszébe, de az a helyzet, hogy az egész világon elterjedt kaméleon-fajta itt is megvetette a lábát, és számolni kell vele. A könnyű reduktív tételektől a burgundi stílusú, hordóban érlelt és seprőn tartott nagyágyúkig minden minőségi és árkategóriában palackoznak bort a fajtából és természetesen a palackos erjesztésű pezsgők készítésénél is szerepet kap, akár helyi fajtákkal házasítva, akár önálló alapborként. Csendes borok esetében az ország északkeleti csücskében található Navarra az egyik jellemző termőhely, de találkozunk chardonnay-van délebbre, Katalóniában, a tengerparti területeken is.

vinocastillochardonnay01.jpg

(Az első fotót a Vino Castillo által meghirdetett esemény facebook-oldaláról kölcsönöztem.)

A Vino Castillo saját választékában is találunk chardonnay-kat, ezekből válogatva hirdette meg a Dob utcai borkereskedés augusztusi fajtaspecifikus kóstolóját. A szépen felépített sorban a könnyedebb reduktív tételek után következtek a komolyabb a fahordós chardonnay-k, majd a felfrissülés jegyében cava-kkal zártuk a kóstolót. A borok és pezsgők mellé a szomszédos Dushi étteremből érkeztek a karibi konyha fogásai.

vinocastillochardonnay02.jpg

Bodegas Piedemonte Chardonnay 2018 Navarra
Érett fehér húsú gyümölcsök, déligyümölcsök, egy kevés banán színezi a közepesen intenzív illatot. Aránylag lágyabb savakra, egyszerű szerkezetre épül a kerek, enyhén krémes, de viszonylag könnyed korty. Érett citrusok, fehér húsú és déligyümölcsök, ismét pici banán adják az aromáit, halvány kesernyével a lezárásnál. 5p- (2790 Ft)

vinocastillochardonnay03.jpg
Vicente Gandía Hoya De Cadenas Chardonnay 2018 Utiel-Requena
Neutrális fehér húsú gyümölcsök illatban, kicsit több aroma, zöldalma, citrusok ízben. A vékony test alá kicsit élénkebb, de röviden tartó savak dolgoznak, karcsúbb a bor az előző után, vélhetően a seprőfelkeveréssel sem dúsították különösebben. 4p (2590 Ft)

vinocastillochardonnay04.jpg
1864 Castillo De Olite Blanco 2017 Navarra
5 hónapot töltött amerikai és francia tölgyfa hordókban. Lépünk egy nagyot felfelé, komolyságban, összetettségben. Halvány pörkölési aromák, diszkrét vajas, krémes jegyek, neutrális fehér húsú gyümölcsök, talán leginkább alma elegyednek illatban. Az éppen közepes testet feszes savak vezetik és nyújtják hosszúra, a hordó nem túlzó, az alkohol sem tűnik fel. Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, enyhe krémesség, a háttérben a hordó fűszerei, leheletnyi kesernye. 6p- (4290 Ft)

vinocastillochardonnay05.jpg
El Grillo y La Luna Canto del Grillo Cri Cri 2016 Somontano
A bor 6 hónapot töltött francia barrique hordókban, finomseprőn. Gazdagon fűszeres, áradó illat, szegfűszeg, szegfűbors, pici vanília, érett gyümölcsök, ananász, halvány füstösség.  Vastag, krémes textúra, széles savak, határozott, de jó minőségű hordó, kissé emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. A határozott fűszeres, érett gyümölcsös jegyek mellett finom sósság teszi izgalmasabbá. 6p+ (9900 Ft)

vinocastillochardonnay06.jpg
J. Chivite Family Estates Collección 125 2015 Navarra
11 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordókban, battonage mellett. Vajas, krémes, fűszeres, vaníliás, jegyek határozzák meg az illatot, gyümölcsöket nem érezni benne. Masszív felépítésű, de nem nehézkes bort kapunk, eleinte egy fokkal tömörebbnek hat, mint az előző, visszafogottabb krémes teltséggel, de a savai is rövidebben tartanak ki. A vajas, édesfűszeres, krémes főszólamok mellett fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici gyömbér, halvány sósság és kezdődő palackbuké érezhető. Szép bor, de szerintem túlárazott. 6p (19900 Ft)

vinocastillochardonnay07.jpg
AA Privat Chardonnay Brut Nature Reserva Eco 2015 Penedés
18 hónapig érlelődött palackban. Meglepően frissnek hat az illata, a fehér húsú gyümölcsök mellett van egy szőlős vonal is benne, ami engem legalábbis meglepett. Feszes savak, krémes textúra, finom érzetű és tartós buborékok összjátéka, fehér húsú gyümölcsös és citrusos aromák, száraz érzet, kevesebb érlelési jegy. 6p (6900 Ft)

vinocastillochardonnay08.jpg
Rimarts Reserva Especial Chardonnay Brut Nature 2014 Penedés
50 hónapig érlelték palackban. Oxidatívabb karakterű, érettebb, az érett alma mellett érési jegyek és minimális animalitás is érezhető. Szájban tartós buborékokat, arányos szerkezetet kapunk, érett citrusos, almás ízjegyekkel, az illathoz hasonló oxidatív karakterrel. A 2013-as évjáratból kifogtam egy palackot, amiben valami nagyon félrecsúszott, ez a 2014-es most kifejezetten rendben volt. 6p- (8700 Ft)

vinocastillochardonnay09.jpg
Juvé & Camps Millesimé Brut Reserva 2015 Penedés
25 hónapos palackos érlelést kapott. Határozott érettség, érett gyümölcsök, alma, leheletnyi füst, ízben sárga alma és szilva, körte, pici őszibarack, finom érési aromák jellemzik. Arányos, elegáns, kiegyensúlyozott, bár a buborékok talán itt fulladtak ki leggyorsabban. 6p (9200 Ft)

vinocastillochardonnay10.jpg
Gramona Argent Brut Gran Reserva 2012 Penedés
55 hónap palackos érlelést kapott. 5 g/l a dosage, az expedíciós likõr a család közel 100 éves solera rendszerébõl származik. Nagyon elegáns, légies, diszkréten visszafogott jelenség az illattól a lecsengés végéig. Finom érettség, pici dió, alma, citrusok, enyhe fehér virágos díszítőjegyek szövik át a kortyot. Nem sok olyan cava-t ittam, amit le mernék tenni egy champagne sorba, de ez közéjük tartozik. 7p (15000 Ft)

A kóstolóra a Vino Castillo hívott meg vendégként, amit ezúton is nagyon köszönök.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716117140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása