A Borrajongó

A titkos kert gyümölcse - Homonna Secret Garden Kékfrankos 2018

2020. július 20. 06:00 - furmintfan

Megérkezett Homonna Attila saját név alatt palackozott balatoni kékfrankosának második évjárata, a figyelemfelkeltő "Secret Garden" fantázianévvel. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a bor nem egyenes folytatása a 2017-es évjáratú első fecskének, ugyanis már két kékfrankos is készült Homonna Attila balatoni szőlőiből, az egyikük azonban magnum-palackos kiszerelésben teljes egészében külföldi piacokon landolt. Nekünk maradt a titkos kert termése, amelyről annyit lehet tudni, hogy bazalttufás talajon növekvő, organikusan művelt idős tőkék termése, spontán erjedt nyitott kádakban, majd két öt hektós használt hordóban érlelődött.

homonnasecretgardenkekfrankos2018.jpg

Homonna Secret Garden Kékfrankos 2018
Bontás után érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna és piros ribizli dominálnak illatban, majd másnaptól a gyümölcsök egyre inkább a sötétebb erdei gyümölcsök spektrumába fordulnak át (és ez így is marad, még a málna érezhető): áfonya, fekete ribizli, szeder, szilva. Közepes test, a kortyban pont ideális mennyiségű sav és tannin, minden tökéletes egyensúlyban, megfelelő koncentráció mellett. Ízben ugyanúgy először piros bogyós gyümölcsök, majd egyre inkább sötétebb erdei gyümölcsök uralkodnak, finom fűszerességgel, szépen integrált hordóval, száraz, finoman fanyar gyümölcsös, hosszan tartó lecsengéssel. Tiszta, sűrű, ugyanakkor elegáns, remek arányérzékkel elkészített kékfrankos. Nálam 4 napig volt nyitva, a gyümölcsök hangsúlyváltásán túl a kiváló intenzitásban és a szerkezet egységében semmi változást nem érzékeltem. A 2017-es méltó folytatása, ugyanakkor minden tekintetben túl is szárnyalja azt. Nem olcsó, de úgy érzem, a komolyabb osztrák versenytársakkal összemérve is megállná a helyét (ki kell majd próbálni). Nálam biztosan a legjobb magyar kékfrankosok között van. 7p (7450 Ft - Bortársaság)

(A nyár hátralévő részében kis megszakításokkal részemről főleg balatoni témák, balatoni borok érkeznek majd, akár "tegnap ittam"-ok, akár pincelátogatásokról írt beszámolók formájában, úgyhogy indul az "Egy hónap Balaton".) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616007484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása