A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás I. - 6 borvidék, 6 bor

2020. július 18. 06:00 - furmintfan

Tervben volt már egy ideje egy különkiadás a rejtőzködő borvidékek keretében belül, mert az utóbbi pár évben összegyűlt jó néhány palack bor kevésbé ismert spanyol borvidékekről. Mivel a szokásos borvidékenként egy pince, pincénként 2(-3) bor, lehetőleg 1 fehér-1 vörös felállásban nem tudtam volna bemutatni az érintett borvidékeket, így ezeket a tételeket összegyűjtöttem egy csokorba. Eredetileg egy terjedelmesebb sort akartam nagyobb társasággal közösen megkóstolni, de a járványhelyzet végül ezt keresztülhúzta. Így a sor felét félretettem, a másik felét pedig szépen lassan beosztva megkóstoltam, megittam. Folytatás biztosan lesz, de addig is itt van hat különböző spanyol borvidékről hat bor.

spain-wine-regions-numbered-1.jpg(A fenti térképet innen kölcsönöztem)

spanyol202005_7.jpgI Tant Vins Garnatxa Blanca 2018 Terra Alta
100% garnacha blanca tápanyagban szegény, meszes talajról, acéltartályban erjesztve és érlelve.
Kicsit neutrális illat fogad, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, kevés citrussal és mandulával. A közepes testet jó savak támogatják, a korty arányos, jól kitöltött és egész hosszan is tart. Az ízvilág az illatra rímel: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, mandula, enyhén kesernyés zárás. Engem valamelyest egy komolyabb, karakteresebb olaszrizlingre emlékeztetett. 5p+
Terra Alta Katalónia egyik borvidéke, a tengerparttól kicsit távolabb, a szárazföld belsejében találjuk és mint neve is utal rá, egy magasan fekvő, hegyvidékről van szó, bár a szőlőültetvények inkább az alacsonyabban elterülő völgyekben találhatóak. A rómaiak, majd a középkorban a templomosok is foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel, de az elszigetelt vidék nem tudott igazán bekapcsolódni a borkereskedelembe, így leginkább a helyi fogyasztásra készültek a borok. Az éghajlatot kontinentális és mediterrán hatások alakítják, a csapadék kevés, a hosszan tartó nyár száraz és forró, a tél hideg, a helyi szél, az El Cierzo is kihat a hőmérsékletre és segít a szőlőbetegségek elleni védekezésben. A talaj tápanyagban szegény, agyagos, magas mésztartalommal.
Terra Alta 1975-ben kapott D.O. státuszt, a borászkodás azóta modernizáción ment keresztül, részben a szomszédos Priorat hatására is. A jellemző fajták fehér szőlők terén a garnacha blanca, parellada, macabeo, moscatel, chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanc, kék szőlők közül pedig a garnacha negra, carinena, syrah, merlot, cabernet franc.

spanyol202005_6.jpgEl Grillo y La Luna Canto del Grillo Cri, Cri 2016 Somontano
100% chardonnay francia barrique hordókban erjesztve és érlelve, 6 hónapig, finomseprőn.
Illatban a hordó gazdag fűszeressége uralkodik: sokféle édesfűszer, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, leheletnyi füst, mellette ananász, trópusi gyümölcsök. Erős közepes testű bor, enyhén krémes textúrával, méreteihez mérten kellő mennyiségű savval, bár középtájt kicsit megdöccen és kiesik a fókuszból. Szerkezetben arányos, selymes érzetű, az alkohol picit melegít a korty végén, de sem a hordó, sem a krémes érzet nem csap át túlzásba, nem válik nehézkessé a bor. A gazdag fűszeres aromák mellett érett gyümölcsök - ananász, alma, narancs, mandarin -, pici narancshéj és vaj, és a lezárás felé tartva erősödő sósság színezi. 6p+
Somontano Spanyolország északkeleti részén, a spanyol-francia határon húzódó Pireneusok lábától délre, található, jelentése "a hegyek lábánál". A borvidéket közvetlenül körbeölelő kisebb hegyláncok, a Sierra de Guara és a Sierra de Salinas felfogják az északi hideget, lehetővé téve a szőlőtermesztést a déli lejtésű medencében, ahol jellemzően 350-600 méter magasan helyezkednek el a szőlőültetvények. Az éghajlat kontinentális, de Aragónia és a spanyol fennsík többi részéhez képest enyhébb, kevésbé szélsőséges és csapadékosabb is. A napi hőmérséklet-ingadozás jellemzően magas. A talaj leginkább homokos-agyagos, mésztartalomban és üledékes kőzetekben gazdag, de előfordulnak kavicsos és mészköves részek is.
Somontano D.O. 1984-ben nyerte el jelenlegi eredetvédelmi rangját és innentől egyre több borászat létesült a régióban. A helyi moristel, parraleta és alcanon fajták mellé az 1980-as évektől tempranillo-t és nemzetközi fajtákat kezdtek telepíteni, így az 1990-es évek óta az ültetvények területe megduplázódott, kb. 4500 hektárra növekedve. A legtöbb bort ma is óriás birtokok készítik, de egyre több feltörekvő kisebb pincészet is kiváló borokat palackoz. Jellemzőek a bordeaux-i fajták, valamint a tempranillo, a garnacha, a chardonnay és a gewürztraminer, de találkozhatunk riesling-gel, sauvignon blanc-nal és még pinot noir-ral is. A helyi fajták közül a moristel málnás, szedres, könnyű bort ad. A parraleta alacsony hozamú fajta, gömbölyű, minerális karakterű illattal. Idős macabeo tőkékről késői szüretelésű száraz borokkal is kísérleteznek a helyi termelők.

spanyol202005_5.jpgJ. Chivite Family Estates Las Fincas Rosado 2018 Vinos de la Tierra 3 Riberas
A navarra-i borászat rosé-ja Julián Chivite és a híres séf, Juan Mari Arzak koprodukciója, garnacha és tempranillo, 6 hónapig finomseprőn érlelve.
Provence-i mintára sápadtabb, halványabb színű. Az illat is visszafogott, diszkréten jönnek a piros bogyósok és az érett citrusok egy kis krémességgel. A széles kortyot jó savak és picit emelkedett alkohol fogják közre, a textúra enyhén krémes, de ezt finom fanyarság ellensúlyozza. Citrusok, grapefruit, szamóca, cseresznye. 6p-
A Tierra 3 Riberas IGP eredetvédelmi kategória 2008 óta létezik Navarra tartományban, az ország északkeleti sarkában. A 3 folyó, amelyre a név utal, az Arga, Ega és Aragón, amelyek a borvidéken keresztül folynak. A kék szőlők közül a cabernet sauvignon, garnacha tinta, graciano, merlot, tempranillo, syrah a legjelentősebbek, a fehér fajták közül a chardonnay, moscatel, garnacha blanca, sauvignon blanc, viura, malvasia.

spanyol202005_4.jpgBodegas Ateca Honoro Vera Garnacha 2017 Calatayud
100% garnacha 700-1000 méter magasan fekvő ültetvények termése, tartályban erjesztve, 2 hónapig francia hordókban érlelve.
Érett, mediterrán illat, erdei gyümölcsök, főleg áfonya és szeder dominál benne, pici balzsamossággal. A korty kerek, puha tapintású, déliesen meleg érzetű, az alkohol picikét fűt, a tannin szépen érett, bársonyos érzetű. Ízben is visszatérnek az illat gyümölcsei, enyhe édesfűszeres aláfestéssel. 6p-
Calatayud D.O. Aragóniában, a tartományi főváros Zaragozától mintegy 50 km-re nyugatra található, Spanyolország északi-északkeleti részén, nevét az azonos nevű városról kapta. A domborzatot leginkább lankás dombok határozzák meg, az éghajlat kontinentális. A nyári hőséget a viszonylag magasan fekvő szőlőültetvények esetében tengerszint feletti magasság hatása csökkenti. A tél extrém hideg és gyakran fagykárokkal jár. A talaj laza, köves, jó víz elvezetésű, magas mésztartalommal.
Calatayud 1990 óta élvez D.O.-státuszt. A szőlőültetvények kb. 80%-án garnacha terem, a bizonyítottan öreg, legalább 50 éves tőkékről származó garnacha borok Calatayud Superior megjelölést kapnak, ezek ritka és nagyon keresett tételek. Az extrém időjárási körülményeknek köszönhetően a hozam alacsony, de ez koncentráltabb borokat is eredményez. Tempranillo és mazuelo, illetve a fehér fajták közül viura (macabeo), malvasia és chardonnay is terem a borvidéken.

spanyol202005_3.jpgBodega Dona Felisa Seis+Seis Chinchilla Ronda 2013 Sierras de Malaga
Tempranillo és syrah, 9 hónapig francia hordókban érlelve.
Meleg érzetű illat, szinte közvetíti a termőhely forróságát. Kávé, étcsoki, likőrös jegyek, pici balzsamecet, aszalt gyümölcsök, halvány földesség és sült articsóka érezhető ki az illatból. A közepesnél kicsit vaskosabb testet meglepően feszes savak, sima tannin és emelkedett alkohol keretezi, utóbbi fűti a kortyot, a sav pedig kicsit külön életet él (pótolt?). A gyümölcsök - szeder, fekete cseresznye, szilva - már inkább csak főtt-aszalt formában vannak jelen, mellettük kávé, étcsoki, likőrös, balzsamos motívumok jelennek meg. Minden bizonnyal elhagyta már csúcsát a bor. 5p+
Sierras de Malaga D.O. Spanyolország napsütötte délnyugati részén, Andalúziában található, délről a Földközi-tenger, északról a Sierra Nevada hegyláncai határolják. Az éghajlatot a Földközi-tenger és a szárazföld forró és száraz viszonyai alakítják.
Sierras de Malaga 2001 óta rendelkezik D.O. státusszal, ilyen szempontból egy nagyon fiatal borvidékről beszélünk tehát. Földrajzi területe megegyezik Malaga D.O. területével, de a szabályzat alapján sokkal tágabb lehetőségekkel rendelkezik borkészítés szempontjából. A borvidék 4 alkörzetre (Manilva, Norte, Montes de Malaga, Axarquia) és egy al-appellációra (Serrania de Ronda) bontható, mindegyik sajátos klímával és talajjal rendelkezik és utóbbiban találjuk a legmagasabban fekvő szőlőket. A fehér, rosé és vörösborok készítéséhez széles fajtaválaszték használható fel.

spanyol202005_2.jpgDominio do Bibei Lalama 2013 Ribeira Sacra
90% mencia, a maradék 10% brancellao, mouratón, sousón, garnacha. 13 hónapig használt francia hordókban, majd további 7 hónapig 45 hl-es nagy francia fatartályokban, végül 16 hónapig palackban érlelődött.
Szépen érett illatában először egy kevés bőr, avar és egy halvány istállós jegy érezhető, majd ezeket háttérbe szorítva jönnek az érett és aszalt gyümölcsök, szilva, erdei gyümölcsök, fekete faeper, meggy alakjában. A korty tökéletesen sima, élmentes, finoman ölelő és arányos. Az érett-aszalt gyümölcsök ízét izgalmas szójaszószos, umamis aláfestés, halvány sós érzet egészíti ki. Ez igen, nagyon szép bor, ereje teljében! 7p
Ribeira Sacra Galicia szívében, Spanyolország északnyugati részén található. Az óceán hatása kevésbé markáns, mint a keleti szomszéd Rias Baixas esetében, itt kevesebb csapadék esik. Az éghajlat kontinentális, hosszú, meleg nyarakkal és hideg, csapadékos telekkel, a Sil és a Mino folyók is szabályozzák a hőmérsékletet. A borvidék neve - "Megszentelt Part" - a középkorban itt élő szerzetesekre és a számos egyházi épületre utal.
Ribeira Sacra 1996-ban kapott D.O. státuszt és mindössze 1200 hektár a területe. A meredek, teraszos kialakítású ültetvényeken nehéz dolgozni, de a jó vízelvezetésű, a napfénynek kitett lejtőkön koncentrált alapanyag születik. A borvidék specialitása a mencía, ez teszi ki az ültetvények 70%-át, a fehér fajták közül a godello és az albraino, a kékszőlők közül a brancellao és a merenzao jellemző még.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9515980102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása