A Borrajongó

Egy hónap Mátra - Bata-Loyal Birtok Kísérlet M 2017

2020. június 26. 06:00 - furmintfan

Bata Miklós - vagy ahogy mindenki hívja, Bata Miki - Svédországból hazatérve fogott neki, hogy megvalósítsa régi álmát, és feleségével közösen felépítsék a családi birtokukat a Mátrában, Gyöngyöspatán. 2014-ben vásárolták meg az első saját területeket, majd 2016-ból elkészült az első bor is, Egyetlen M néven. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak, elsősorban magyar és közép-európai fajtákat középpontba helyezve. Élvezetes, karakteres, de jól iható borok készítése a cél, ökológiai gazdálkodás mellett.
Bata Mikivel pár éve kisebb-nagyobb rendszerességgel többször is kóstoltunk egy társaságban, de akkor még a saját tételeik nem álltak készen, azóta pedig nem volt alkalmam a Bata-Loyal borokkal ismerkedni. Egészen eddig. Az "Egy hónap Mátra" sorozathoz a pince második évjáratából szereztem be egy fehér házasítást, amely az első boruk mintájára a Kísérlet M fantázianevet kapta.
 bataloyalkiserletm2017.jpg

Bata-Loyal Szőlőbirtok Kísérlet M 2017
A királyleányka alapot szürkebarát és későn szüretelt olaszrizling egészíti ki. Az illat először leginkább fehér húsú gyümölcsöket, almaféléket idéz, majd fehér virágok (jázmin) tűnik fel, és megjelenik egy érettebb sárga húsú gyümölcsös, sárgabarackos motívum is, ami feltehetően a később szüretelt olaszrizlingnek tulajdonítható. A korty elején élénkebbek a savak, középtájtól lágyabb, puhább érzetű bor, méretben közepes testű, a vártnál szélesebb kiterjedésű, jól kitölti a kereteit. Ízben is megjelenik a frissebb gyümölcsök - alma, egres, citrusok - és az érettebb sárgabarackos vonal kettőssége, amely azonban nem okoz (legalábbis nekem nem okozott) disszonanciát, csak izgalmasabbá teszi a bort. A korty végén - talán már az érettség jeleként - gyógynövényes, selyemcukros jegyeket is érezni. Szerintem jól sikerült a kísérlet. 5p+ (1900-2000 Ft - A Bor, Borbanutazunk, Minőségi Magyar Borok Boltja)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5815812994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása