A Borrajongó

ChardonnÉJ helyett - Etyeki Kúria Chardonnay 2018

2020. június 17. 06:00 - furmintfan

Idén a járványhelyzet miatt elmaradt az Etyeki Kúria hagyományos nyári chardonnay-s bulija, a ChardonnÉJ, amely június 13-án került volna megrendezésre. Etyek azért időközben "kinyitott", a pincék hétvégenként tárt kapukkal és nyitott borospalackokkal várják a vendégeket, úgyhogy aki etyeki borozásra vágyik, nem kell lemondania az élményről.
Még ha ChardonnÉJ idén nem is volt az Etyeki Kúriánál, a pincészetnél igyekeznek júniusban előtérbe tolni a fajtát. Ennek jegyében a 2018-as Chardonnay az aktuális hónap bora, amelyből a Kúria borteraszán a vendégek egy ingyenes kóstolót is kérhetnek és a borászat webshopjában is akciós. A hétvégén ennek a bornak egy palackjával vigasztalódtam ChardonnÉJ helyett.

etyekikuriachardonnay2018.jpg

A 2018-as chardonnay alapanyagát több lépcsőben, kíméletesen, kézzel szüretelték. A tétel 75%-a acéltartályban, a maradék 25% 300 literes magyar és osztrák, részben első töltésű hordókban erjedt. A bor erjedést követően 12 hónapig érlelődött finomseprőn, majd a házasítást és palackba töltést újabb 3 hónapos pihenés követte.
A bor illatát lédús gyümölcsök vezetik: ananász, zöldalma, egy kevés narancsvirág és mandarin, citromhéj, diszkrét édes fűszeresség és vajas keksz kíséretében. Kóstolva zamatos, lédús és gördülékeny, a hangsúly a gyümölcsökön van, de több réteget is tartogat a bor. Az egyensúly szépen eltalált, a finom tapintású savak szinte észrevétlenül teszik a dolgukat, az ízlésesen adagolt hordó meghúzódik a háttérben, mégis hozzátesz az összképhez ízben és szerkezetben egyaránt. Ananász, zöldalma, citrusok, mandarin, pomelo, egy kevés citrushéj, a háttérben édesfűszerek, gyömbér és vajas keksz, érintésnyi zöldfűszer adják az aromákat. A kortyot végigkísérő finom, frissítő citrushéjas frissesség és grapefruit-os fanyarság a lecsengésben csúcsosodik ki és kéri is a következő kortyot. Elegáns, finom, okosan megkomponált bor, ami egyszerre frissít, jól csúszik és szórakoztat. Ismét egy remek chardonnay született Mérész Sándor és csapata kezei alatt, ráadásul ár-érték aránya is kitűnő. 6p (2850 Ft - Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr215810356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2022.08.03. 20:39:46

Kezd lassan megzuhanni de még tartja magát - ajándékba kaptam. Finom.
süti beállítások módosítása