A Borrajongó

Egy hónap Mátra - Centurio Birtokbor 2019

2020. június 03. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi évek során többször említettük már, hogy mennyi lehetőség rejtőzik a Mátrai borvidékben és ezt egyre több kis családi birtok igyekszik is kiaknázni. Németh Attila Gábor és a Tőkések - Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás - után az utóbbi években egymás után jelentek meg tehetséges fiatal borászok, akik új energiákat és terveket hoztak a borvidékre. A jövevények izgalmas és pezsgő borászközösséget hoztak létre és érkeznek sorban az ígéretes borok is (lásd pl. a Hoop Wines nemrég megénekelt első kereskedelmi tételeit).
Kézdy Dánielt ugyan elsősorban Tokaj iránti elkötelezettsége kapcsán ismerhetik, de Dani a mátrai borokat is nagyon szereti és a budakalászi Kálvária Pincében tart is belőlük jó párat. A múlt héten vásároltam tőle néhány mátrai bort, főleg olyan termelőktől, akik az utóbbi években bukkantak fel a helyi boros körökben, és eddig viszonylag keveset szerepeltek a blog hasábjain. Innen jött az ötlet, hogy ezek a borok és borászok megérdemelnének 1-1 külön bejegyzést is a "tegnap ittam" sorozat keretein belül, úgyhogy nálam a rovat júniusi bejegyzései főleg vagy talán teljesen mátrai borokról szólnak majd.
Ludányi Balázs pincészete, a Centurio Szőlőbirtok ugyan már régebb óta ismert és jól csengő névnek számít a borvidékről (többször is írtunk hosszabban a birtokról és borairól: 1, 2, 3), de az évek során itt is érzékelhető volt fejlődés és minőségi ugrás a borok terén. Ludányi Balázsról és Centurio Borokról hamarosan lesz még szó a blog hasábjain, de ha már az említett bevásárlás során egy 2019-es Centurio bor is bepottyant a kartonba, kár lenne nem megemlékezni róla.


centuriobirtokbor2019.jpg

Centurio Birtokbor 2019
2 dűlő, 5 szőlőfajtájának, 10 szüreti időpontjából áll össze a pince birtokbora: hárslevelű, olaszrizling, sárgamuskotály, szürkebarát és zenit, spontán erjesztve, 3 hónapig használt hordóban érlelve. 
Érett gyümölcskosár az illat: alma, körte, őszibarack, sárgabarack, egres, szőlő, akácvirág, pici fűszer, változó hangsúlyokkal. Szájban a vártnál teltebb és koncentráltabb, a vastag korty szépen kitölti a lendületes savak, leheletnyi cseresség, finoman melegítő alkohol adta kereteket. Van súlya, sűrűsége, még nem nehézkes, de azért inkább buja és hedonista, mintsem mértéktartó vagy elegáns. Kóstolva is zamatos, jó intenzitást nyújt és hosszan tart. Az illatban érezhető gyümölcsök mellett még lédús narancs és egy pici grapefruit is érezhető, halvány sósság mellett. Birtokbornak bizony elég komoly, mind vastagságával, mind aromagazdagságával túlteljesíti egy belépő pinceátlag szintjét, ráadásul az ára is barátságosnak mondható, így remek vétel is. 6p- (Kb. 2000-2100 Ft - sok helyen: Ab Ovo, Artizan, Borfalu, Kálvária Pince, Radovin) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7315729646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása