A Borrajongó

Karanténborozás – Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2015

2020. április 07. 10:00 - ungert

A cabernet sauvignon újhordóval történő megküldése kevésbé tartozik a fajta közkedveltség tárgyát képező kivitelezési módjai közé. A modern borfogyasztói társadalom autonóm folyamatai átszabták a vörösborok felé támasztott ízlési igényeket, ez pedig villányban előtérbe helyezte a cabernet franc-t, és háttérbe szorította az ész nélküli hordózást. Mindezt csak azért írom, mert a bejegyzés tárgyát képező bor nem törekszik megfelelni a fentebbi igényeknek. Tekintettel arra, hogy véleményem szerint a villányi nagyok konzervatív keretei között Gere Attiláék számítanak a leginkább haladónak, kíváncsi voltam rá, hogy mire jutnak az általam régisulisnak tekintett keretek között. Ha lettek volna túlzó elvárásaim, csalódtam volna.

nmnr3271.JPEG

Ezúttal viszont nem voltak. Ez a cabernet sauvignon a lehető legpontosabban tudja azt, amiért ezt a műfajt már kevésbé kedvelem, mint öt-nyolc évvel ezelőtt. Színre mély, kinézetre sűrű, az illat pedig tehetségesen idézi fel az érlelésre használt újhordók minden csokoládéját, vaníliáját és füstösségét. Semmi kétség: kiváló hordóba pakolták.

Kár, hogy az alapanyagból se orrban, se szájban nem tudunk meg semmit azon kívül, hogy a fajta rettegett zöldességét az összes savval együtt sikerült kiérlelni belőle, feltehetőleg még a tőkéken. A kortyérzet édes, puha, és bár tanninjai lágyak, nélkülözi a lendület és a frissesség összes árnyalatát. Laposan és gyorsan búcsúzik, az alacsonyabb – tizenhárom és feles – szesznek köszönhetően szeszbuktatók nélkül.

El tudom képzelni, hogy vannak fogyasztók, akik pontosan azért fogják szeretni, amiért én nem. Négy pont, felülről. (4750 Ft, Bortársaság)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr815589814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zorankaPB 2020.04.07. 10:55:14

Nem vitatom a fentieket, csak egyetlen mondathoz fűznék hozzá néhány gondolatot. Ez pedig: "A cabernet sauvignon újhordóval történő megküldése kevésbé tartozik a fajta közkedveltség tárgyát képező kivitelezési módjai közé."
A modern borfogyasztói társadalmat hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, ahogy közvetlen szubkultúránk rezgéseit dolgozzuk fel. Valóban, vannak olyan fogyasztói elvárások, amelyek a barrique ízélményt a háttérbe szorítanák vagy akár teljesen eltüntetnék. Ha azonban kicsit tágabbra nyitjuk az ollót és mondjuk az átlag orvos, villanyszerelő, ingatlanos, tanár, kereskedő és egyéb szegmensekben a férfi populációt 40+ időegységre állítjuk be, akkor nem biztos, hogy a mondat releváns. Legalábbis saját tapasztalataim azt mutatják, hogy itt még a megszokás, a megtanult ízélmény erősen befolyásolja a vörösborról kialakított véleményt. Ráadásul a földrajzi mutatót is érdemes figyelni, nagyon nagy a differencia még egy kis országon belül is égtájanként...
Emiatt aztán a blogokon, lapokban magasan értékelt, könnyedebbre hangolt vörösök sokszor értetlenséget és kérdőjelbe rándult, kitágult szemeket okoznak mondjuk laikus konferenciacsoportoknak szervezett kvázi tömegkóstolókon. Azaz az általánosítást vitatom csupán, nem a minőséget, vagy magát a barrique eljárást, az egy másik, sokkal hosszabb bejegyzést igényelne. További jó karanténkóstolást!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.04.07. 11:10:32

@zorankaPB: Igen, tény, hogy társadalmi és korcsoportonként változóak az elvárások. :)

Egyébként ez a bor csak másod-, harmadtöltésű barrique hordót látott a pince honlapja szerint.
pinceszet.gere.hu/wp-content/uploads/2020/02/csb-2015-magyar-angol.pdf

Konkrétan ezt a bort amúgy nem kóstoltam, de a 2014-es kiadása legalábbis egy pohár erejéig nem volt rossz, a 2015-ös "alap" cab. sauv-ot pedig még szerettem is.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.04.07. 11:17:58

@zorankaPB: Köszi, hogy megosztottad a véleményedet!

emoss 2020.04.07. 12:16:20

Talán mégsem Geréék a leginkább haladóak.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.04.07. 17:05:58

@furmintfan: Ez meglepő, kösz a pontosítást.

@emoss: Szerinted kik?

emoss 2020.04.07. 17:19:08

@ungert:
Akit pl nagy ívben elkerültök (Ti is) hosszú évek óta (az öregek közül) azok Bockék. A keményebb vonal mellett kifejezetten újítanak évről-évre javaslom pl a 70+-t megkóstolni ('17, KF gerinc, ME-CF), szuper gyümölcsös és bőven elegánsabb mint parketta, közepes test mellett.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.04.07. 17:20:41

@emoss: Köszi. Meglepő, még úgy is, hogy az Ermitage aktuális évjárata tetszett, lást a korábbi bejegyzésemet. Majd teszek még egy-két próbát.
süti beállítások módosítása