A Borrajongó

Kékfrankos dupla vak (2015 és 2016)

2020. február 24. 06:00 - furmintfan

A tavaly májusi nagy 2015-ös mustra után ismét magyar kékfrankosokat kóstoltunk, ezúttal megduplázva a sort, ugyanis 2016-os és 2015-ös évjáratú borból is összejött nagyjából egy-egy tucat. A borokat évjárat szerint külön-külön csokorba szedve kóstoltuk meg vakon (a sort előzetesen ismertük), a sok tétel miatt meglehetősen gyors tempóban, félidőben egy rövidke szünet közbeiktatásával.

duplakekfrankos2016.jpg

duplakekfrankos2015.jpg

A legtöbb borról elmondható, hogy nem nyújtottak emlékezeteset, beleszürkültek a középmezőnybe, pár üdítő kivétel és persze néhány csalódást keltő tétel mellett.


2016

Márkvárt Kékfrankos 2016
Zavaros illat, egyszerre kissé fülledt (termálvíz) és vegetális is (sárgarépa), a kötelező meggy mellett. A korty könnyű, laza, kissé érdes felületű, mind a feszes sav, mind a kevés tannin húz egy picikét. A savanykás és fanyar piros bogyósok, meggy, piros ribizli mellett van egy pici zöldes érzete. 4p

Dúzsi Tamás Kékfrankos 2016
Túlérett piros gyümölcsök, málnadzsem és édesfűszerek színezik az illatot. Szájban kerek, sima, édeskés érzetű, ízében visszatér a málnadzsem, eperdzsem, érett vörös szilva, a végén édes selyemcukor. Mintha már kopogtatna az ajtón az oxidáció is, nem merném tartogatni. 4p

Takler Kékfrankos Premium 2016
Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, szeder, édesfűszerek dominálnak illatban és ízben is. Délies, meleg érzetű, érett gyümölcsökre építő kékfrankos, közepes test mellett jól kitöltött korty, megvan a kellő intenzitás és az egyensúly is. 6p-

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2016
Visszafogott, kissé halovány illat, piros bogyós gyümölcsökkel. Könnyed, arányos felépítés, az előző bor után kicsit hígnak hat. Piros bogyós gyümölcsök, pici paradicsom, zöldfűszerek tűnnek fel ízben. 4p+

Heimann Alte Reben Kékfrankos 2016
Érett meggy, a háttérben fűszeres és földes jegyek. A karcsú testhez leheletnyit érdes tannin és jó sav párosul, a kortynak van egy kis húzós érzete. Meggy, érett piros bogyós gyümölcsök, diszkrét fűszeresség. 5p

Szeleshát K2 Kékfrankos 2016
Kicsikét tompább az illata, ízben intenzívebb, hozza az obligát meggyes, piros gyümölcsös díszítőjegyeket. Könnyed, laza szövésű, de kiegyensúlyozott korty jellemzi. 5p

Kékajtó Borászat Kékfrankos 2016
Eleinte a hordó uralja, rumpuncsos, gyógynövényes, ánizsos, édesfűszeres jegyek áradnak a pohárból, de szellőzve átveszik az irányítást az érett piros bogyós gyümölcsök, málna és meggy. Kóstolva intenzív és erőteljes, határozott, de nem túlzó sav és tannin szilárdítja, gazdagon gyümölcsös és fűszeres. 6 pontról indult, a visszakóstolásra nálam 6p+.

Losonci Pince Kékfrankos 2016
Az érett piros bogyós gyümölcsök - főleg málna - mellett bevillan egy pici málnaecet is. A közepes testet élénk savak és bársonyos tannin tartják, ízben málna, szeder, erdei gyümölcsök, frissen főzött málnadzsem és ismét pici málnaecet a háttérben. 5p+

Jandl Missio Kékfrankos 2016
Összetett, izgalmas illatában eleinte pici bőr villan be, majd érett gyümölcsök, meggy, pici földesség, ezután meggyes pite, leheletnyi kókusz és vanília. Könnyed, de arányos felépítésű bor, sav és tannin egyaránt a helyén. Ízben meggy, pici édesfűszer, finom meggymagos fanyarság. 6p

Mészáros Borház Bodzási Kékfrankos Válogatás 2016
Érett és túlérett gyümölcsök és édesfűszerek dominálnak illatban. Ezek után szájban meglepően könnyed, laza szövésű bort kapunk, érett meggy, erdei gyümölcsök ízével, pici fűszerrel, leheletnyi kesernyével. 5p

Konyári Jánoshegy Kékfrankos 2016
Ismét egy "délies", meleg hangulatot árasztó illat, sok érett, túlérettség határán táncoló gyümölcs, pici édesfűszer és édesgyökér, halvány földesség. Kóstolva is elég telt, masszívabb felépítésű bor, határozott tanninnal. Érett meggy és erdei gyümölcsök, pici édesfűszer és enyhe likőrösség. 5p+

Vylyan Kékfrankos 2016
Érett erdei gyümölcsöket és édesfűszereket idéz az illat. Kerek, korty, széles sav, bársonyos tannin keretezi a bort. Ízében meggy, erdei gyümölcsök, pici fűszer, enyhe meggymagos fanyarság. 5p+


2015

Varsányi Grand Selection Kékfrankos 2015
Cseresznyés, csipkebogyós, szamócás piros gyümölcsös illat és íz. A savak kellő lendületet adnak, a korty arányos és könnyű. 5p

Ikon Kékfrankos 2015
Eleinte fülledt az illat, majd kis animalitás és pörkölt magvak következnek, végül feltűnik az érett meggy is. Élénk savak vezetik a könnyed, de jól kitöltött kortyot, ízben savanykás meggy, cseresznye, kevés fűszer és sok köménymag. 5p

Vylyan Kékfrankos 2015
Érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, meggy, szeder, erdei gyümölcsök, édesfűszerek kíséretében. Telt és intenzív, jó szerkezetű bor. Sok fűszer és érett gyümölcs színezi, málna, szeder, erdei gyümölcsök. 6p

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2015
Tompa, visszafogottan piros bogyós gyümölcsös illat, enyhe vegetális aláfestéssel, kis fülledtséggel. Könnyű, enyhén savhangsúlyos korty, piros gyümölcsös, enyhén vegetális ízkép. 4p

Homola Kékfrankos 2015
Először kicsikét fülledten, utána édeskésen, selyemcukorral, málnás cukorkával indít az illat, majd jönnek az érett piros bogyós gyümölcsök. Karcsú test, ehhez mérten jó egyensúly jellemzi. Szamóca, cseresznye, a háttérben zöldfűszerek. 5p+

Luka Enikő Kékfrankos 2015
Szuperérett erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, pici édesfűszer és édesgyökér díszíti az illatot. A kisportolt testet lendületes sav vezeti, a tannin mennyiségre nem túl sok. Érett erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, finom fűszeresség köszön vissza ízben is. 6p

Levente Pince Kékfrankos 2015
Pici bőr, minimális animalitás, talán egy kis illó is bevillan a gyümölcsök mellett. Ízben is megjelenik pici animalitás a meggy és gyümölcsök mellett. A bor jó arányokkal bír, de volt egy olyan érzésem, hogy az oxidáció már a küszöbön áll. 5p

Weninger Höllesgrund Kékfrankos 2015
Illatban bizonytalan, temperás, savanykás, olyan volt, mintha újra beerjedt volna, szájban pedig egyenesen pezsgett. Értékelhetetlen.

Heimann Alte Reben Kékfrankos 2015
Az illatnak kell egy kis idő, hogy kitisztuljon (talán az előző bor hatása), utána azonban elég neutrális marad. Laza szövésű, könnyed bor, jó savakkal, meggyes, piros gyümölcsös ízjegyekkel. 4p+

Bajnóczy Pince Kékfrankos 2015
Érett meggy és erdei gyümölcsök, kis fűszer és földesség színezi, ezen is érezhető már egy kis érettség. Jó savakat kapunk, ízében megvan a meggy, az erdei gyümölcsökkel, de a lecsengés már nem szép, megjelenik némi kezdődő oxidáció. 5p

Moric Blaufränkisch 2015
Enyhén animális, pörkölt magos nyitás után földes és piros bogyós gyümölcsök jelennek meg illatban. Kóstolva karcsú, lendületes és kerek, kicsit neutrális, érett piros gyümölcsös ízzel. Az osztrák kakukktojás most nem emelkedett ki a sorból. 5p


A 13 fős kóstolótársaság szavazatai alapján az összesített sorrend:
2016
1. Jandl Missio, 2. Mészáros Bodzási, 3. Losonci, 4. Kékajtó, 5. Takler Premium
2015
1. Luka Enikő, 2. Vylyan, 3. Homola, 4. Bajnóczy, 5. Ikon

 

Köszönet Bernáth Józsefnek a szervezésért és a kísérő falatokért, a Dynamobake-nek pedig a helyszínért!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515480948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.02.24. 13:39:09

Csodálkozom a szekszárdiakon - a Vida Hidaspetre és a Heimann Alte Reben korábbi évjáratokban messze jobb volt a Taklernél.
A Weningeren viszont nem csodálkozom - valaki, akire hallgat, végre elmondhatná neki, hogy egyre szarabb borokat készít.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.02.24. 14:17:51

@Hepci:
Igen, számunkra is akadtak meglepetések a szekszárdi borok között.
A Vida Hidapestre nálam elég hullámzóan teljesít, volt, hogy kifejezetten tetszett, de volt előfordult, hogy (a 2015-ös) kb. ugyanúgy nem, mint itt.
Ezen a kóstolón mindkét Vida bor jóval testesebb, érettebb karakterű tétel után következett a vaksorban, azok után elég hígnak és tompának tűntek.

A Weninger bort én sem merek vásárolni egy ideje.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.02.24. 20:36:24

@furmintfan:
Amikor '13-as (és néhány '12-es) kékfrankosokat vakteszteltünk, a Vida és a Heimann lett nálam a győztes. Azóta nem vettem belőlük.

F. Weningernek tavaly megírtam, hogy a 10 rugós Steiner kékfrankosa nagyjából ihatatlan, azt válaszolta, hogy nemzetközileg komoly siker. Hát, hasonló sikereket kívánok neki - szerintem nagyjából kiírta magát a komolyan vehető borászok közül a rengeteg beteg borral.

merulo_szaturnusz 2020.02.25. 22:36:51

@Hepci:

Weninger 2016-os Balf Kékfrankosából két palackkal pusztítottam az elmúlt fél évben, arra a tételre rosszat nem mondhatok.
Vagy ezek szerint nagy szerencsém volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.02.26. 07:38:28

@merulo_szaturnusz:
Bármi lehet. :)
Én palacknyi Weningerért pénzt már nem kockáztatok. A 2015-ös Steinert ajándékba kaptam, kóstoljam pinot-ját tematikus vakteszten és syrah-t étteremben - ezek mind az ihatatlanság határáig borhibásak voltak.

gézagyerek 2020.02.28. 17:38:00

@merulo_szaturnusz: A 16-os Balf szerintem is rendben volt, el is adtam belőle pàr kartonnal. Noha igaz, szinte csak három éves korára lendült formába. A 17 Balf ehhez képest határozottan gyenge, keszkusza. Nemigen tervezem tovább dolgozni a boraival.
süti beállítások módosítása