A Borrajongó

Remény? – Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2018

2020. január 23. 06:00 - ungert

A Szászi Pince olaszrizlingjeivel nincsen szerencsém. A kapcsolatunk öt évvel ezelőtt emlékezetesen rosszul indult, amit aztán hosszú hallgatás követett. Egészen tavaly nyárig, akkor ugyanis egy szabadtéri borozás keretei között rányitottam a bejegyzés tárgyát képező bor előző, '17-es évjáratára, ami akkor és ott kifejezetten tetszett. Egy gazdag, érdekes, szigorú mércével mérve is finom olaszrizlingre emlékszem, ami rendkívül jól oltotta a szomjat a nyári harmincfokban. Azt és akkor – már magam sem tudom, hogy miért – nem vetettem bloghasábokra. 

Az élményeken felbuzdulva pár hónappal később megvásároltam a friss évjáratot abban bízva, hogy egyrészt hasonló örömöket fog okozni, másrészt azért is, hogy végre beszámolhassak arról, hogy a pince alapolasza érdemes a figyelemre. Most pedig itt ülök a maradék háromnegyednyi palack mellett, és nem értem, hogy mi történik.

szaszio_18.JPEG

Ez a bor ugyanis nem jó. Két dolog legalábbis biztosan nincsen benne: feszes savérzet és hosszú utóíz. Az illat határozottan illós és acetonos, a gyümölcsöknek szinte nyoma sincsen benne. Mindez a szellőzéssel csak súlyosabbá, veszélyesebbé válik, és a kezdetben még komoly küzdelmek árán felfedezhető fűszerességet is eluralja az acetonos alapjegy.

Meglepetést a korty sem hoz: kifejezetten üres, vékony, savérzetről, lendületről és értékelhető szerkezetről nem lehet beszélni. Lapos, vízszerű és gyakorlatilag élvezhetetlen, fajtajegyet, hovatovább gyümölcsöket még a leghatározottabb jóindulat mellett sem sikerült belemagyaráznom.

Tanácstalan vagyok. Az biztos, hogy ez a teljesítmény így, ebben a formában értékelhetetlen, pontszám-formában pedig ki sem fejezhető. Bár a palackom biztosan nem volt dugós, legfeljebb csak azt tudom feltételezni, hogy palackvariáció okozta az ismételt kudarcot. Az viszont biztos, a következő kétezresemet egy kontrollpalack helyett inkább valami megbízhatóbbra fogom költeni. (1950 Ft, Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015415060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.01.23. 10:15:11

Háromféle alapolasza van Szászi Endrének (badacsonyi, szigligeti, Szent György-hegyi).
Az előző évjáratból (2017) kóstoltam az utóbbi kettőt, azok eléggé rendben voltak az árukért, bár a kedvenceimmel ebben az ársávban (Sabar és Nyári Ödön) nem veszik fel a versenyt.
A tied nyilván egy beteg palack volt.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2020.01.23. 10:22:29

@Hepci: Köszi a felhomályosítást.

Remélem, hogy ennek a konkrét bornak az esetében tényleg csak palackhibáról van szó. Bár ezt én már saját költségen nem tervezem kideríteni. : )
süti beállítások módosítása