A Borrajongó

Fill the Winebox MiniVino 2019. július

2019. augusztus 01. 06:00 - furmintfan

A Fill The WineBox csapata úgy gondolta, hogy a nyár sem telhet el "MiniVino" nélkül, úgyhogy július elejére ismét összegyűjtöttek egy csokorra való bort különböző országokból. A Ferenc téren található borbárban ezúttal - a nyári hőséghez igazodva - főleg sauvignon blanc-okat lehetett kóstolni itthonról és külföldről egyaránt, de természetesen más fajták is képviseltették magukat. Nem maradhattak el az állandó résztvevő spanyol és portugál borok sem, ráadásul köztük volt az ikonikus Clos Mogador egyik bora is.

43537992_885042501691470_4007007519967805440_o.jpg

(A címlapfotót a borbár facebook-oldaláról vettem kölcsön, fotó: Hubai Orsi)

Országonként csoportosítva következnek a borok, a hazai tételekkel kezdem.

ftwb_minivino201907_2.jpg
Magyarország
Szarka Pince Madzoo
Friss, zöld őszibarackos, körtés, zöldalmás aromatika, feszes savak, gyorsan tovatűnő bubik. 4p

Haraszthy Sauvignon Blanc 2017
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, körte, citrusok jellemzik ízét. Közepes testű, arányos, inkább az érettebb gyümölcsös, mintsem a harsány zöldes stílus képviselője. 5p

Haraszthy Virtuoso Sauvignon Blanc 2017
Az illat visszafogottabb, érett alma, fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség szövi át. Koncentráltabb, testesebb, kerekebb bor, mint az "alap", erre természetesen a hordó is rásegít egy picit. Érett fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, golden alma, citrusok, a háttérben hordófűszerek és zöldes villanások. 5p+

ftwb_minivino201907_4.jpg
Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Wild Fermen Sauvignon Blanc 2018
Fehér húsú gyümölcsös, füves, enyhén vegetális illat. A korty jól kitöltött, szerkezetét tekintve arányos, közepes testtel, széles savakkal. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, vizes fű, zöld paprika jellemzik ízvilágát. 6p

Bencze Birtok Pinot Blanc 2017
Birsalmás, érett almás, enyhén cider-esbe hajló aromatika, szájban citrusokkal kiegészülve. Feszes, enyhén tapadós érzetű korty, kissé kemény savak jellemzik szájban. 5p-

Stumpf Nagy-Eged Chardonnay Grand Superior 2018
Fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, körte, virágok érkeznek illatban, semmi vajas popcorn, vagy ilyesmi. Kóstolva elegáns, élénk savak vezetik, a hordó visszafogott, éppen csak a finisben érezhető egy picit, az alkohol finoman melegít. Fehér húsú gyümölcsök, almafélék, citrusok, körte a fő ízjegyek, a végén némi mandulával és hordófűszerrel. 6p

Haraszthy Pinot Noir 2017
Szamóca, málna, édes piros bogyósok érkeznek illatban, már megfőtt állagban is. A karcsú testet feszes savak viszik előre, érett és kompótos piros bogyós gyümölcsök, kis édesfűszer, enyhe krémesség érződik ízében. 5p-

Stumpf Nagy-Eged Cuvée Cabernet Franc-Merlot 2015
Érett és túlérettbe hajló erdei gyümölcsök, pici édesgyökér és negró jellemzi az illatot. Kóstolva közepesnél teltebb, az alkohol is picit emelkedett, a tannin bársonyos. Édesre érett erdei gyümölcsök, szeder, fekete ribizli, pici édesfűszer, édesgyökér, a végén étcsoki fűszerezi a bort. Egy kicsit a régi Bukolyi borokra emlékeztetett. 6p

 

Argentína
Bodegas Deumayen Trez Malbec Reserva 2011 Mendoza
Két palack nyílt belőle, a második frissebbnek tűnt. Az első üveg tartalmának túlérett erdei gyümölcsök, medvecukor, szilvalekvár színezi illatát, a második inkább az érett piros bogyós és erdei gyümölcsös vonalon mozog. A korty sűrű, krémes, telt, érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, szeder, szilvalekvár, étcsoki ízével. A második palack tartalma szájban is kicsit fiatalosabbnak, feszesebbnek bizonyult. 6p


ftwb_minivino201907_3.jpg
Ausztria
Weingut Judith Beck Koreaa 2018 Burgenland
Grüner veltliner, weissburgunder (pinot blanc), welschriesling (olaszrizling) és zweigelt. Az illat kissé fura, rostos körtelé, seprős jegyek, mandarinhéj tűnik fel benne. Szájban a savak először feszesek, utána lelágyulnak, leheletnyi cseresség is érezhető. Rostos gyümölcsleves, enyhén krémes textúra, édes citrusos, barack- és körtevelős ízvilág jellemzi. 5p

Weingut Pöckl Sauvignon Blanc 2017 Burgenland
Füstölt sonka, szegfűszeg, szegfűbors, masszív pörkölt fahatás uralja az illatot. A közepes, enyhén krémes érzetű testet feszes savak és határozott hordós cseresség keretezik. A fa itt ízben teljesen ráül az összképre: füst, füstölt sonka, kevés fehér húsú gyümölcs és citrus. 5p-

Weingut Judith Beck Zweigelt 2018 Burgenland
Az illat kellemetlen, szúrós, egy komplett baromfiudvar veszett el benne. Szerencsére szájban ezt már nem tapasztalni, ott a savanykás piros bogyós gyümölcsök vezetnek, meggyel, ribizlivel, egy kis meggyszárral. Vékony, feszes, de sima érzetű bor. 4p

Weingut Pöckl Pinot Noir Classique 2016 Burgenland
Meggyes, cseresznyés illat, pici édesfűszerrel és marcipánnal megszórva. A könnyed testet feszes savak és picit húzós tannin keretezi, ízében ribizli, ribizliszár, cseresznye, meggy. 5p


ftwb_minivino201907_8.jpg
Chile
Errazuriz Sauvignon Blanc Late Harvest 2017 Casablanca Valley
Sauvignon blanc, kb. 100 g/l maradékcukorral, 7,6 g/l savval, 10 hónapos használt, francia hordós érleléssel. Mangó, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcs vezetik illatát. A sav inkább szélesnek hat, mint magasnak, a korty vége picikét poros érzetű. Mangó, sárga húsú őszibarack, ananász, mandarin viszik a prímet ízben is, de a háttérben érezhető egy enyhe sauvignon-os zöldes jegy is. 6p-

ftwb_minivino201907_6.jpg
Franciaország
Maison Laporte Les Grandmontains Sancerre Blanc 2018 Sancerre
Érett fehér húsú és sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack, zöldalma, pici virág elegyednek összetett, közepesen intenzív illatában. sokféle citrus, lime, körte, őszibarack, zöldalma, zöldes jegyek adják egymásnak a kilincset ízben. Savai feszesek, de nem pörögnek túl, a bor szájban kiegyensúlyozott, hosszú. 7p-

Chateau Brisson Cotes de Castillon 2015 Bordeaux
Medvecukor, érett erdei gyümölcsök, szeder, málna és meggy illata és íze dominál a borban. Savai kicsit lágyabbak, az alkohol érzetre meg talán magasabb, mint vártam, a tannin elég sok, de nem bántó. 5p+

ftwb_minivino201907_1.jpg

Olaszország
Castello di Spessa Ribolla Gialla Perté Spumante Brut 2015 Veneto
Vékony, könnyű habzóbor, érett fehér húsú gyümölcsös, almás, enyhén mandulás jegyekkel. A korából adódó érettség visz bele egy kis csavart. 4p

Collavini Blancfumat Sauvignon 2017 Friuli
Gyógynövények, fehér húsú gyümölcsök, almafélék, citrusok színezik az illatot. Szájban kerek savak, zamatos, bár kicsit röviden tartó ízek, fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldfűszerek jellemzik. 5p

Michele Chiarlo Barbera d'Asti Le Orme 2016 Piemont
Pici füsttel és animális motívumokkal nyit, majd erdei gyümölcsök, szeder, málna illata is kibontakozik. Közepes testű bor, savai feszesek, ízében szeder, málna, fűszerek, a korty vége felé azonban kiürül és már csak a fát és a tannin szárító hatását érezni. 5p

ftwb_minivino201907_7.jpg
Portugália
Santos & Seixo Santos da Casa Douro Branco Reserva 2016 Douro
Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma és némi édesfűszer jellemzi a max. közepesen intenzív aromatikát. A telt kortyot széles savak támasztják alá és szép fahatás egészíti ki és még mintha egy halvány sós fuvallatot is lehetne érezni. 6p

Santos & Seixo Santos da Casa Douro Tinto 2015 Douro
Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, szamóca uralja az aromatikát. Könnyed, zamatos, elegáns bor, kevés finomszemcsés tanninnal, jó savakkal, rengeteg gyümölccsel. 6p-

Santos & Seixo Santos da Casa Douro Tinto Reserva 2015 Douro
Komoly, "nagyboros" illat, sok érett és túlérett erdei gyümölcs, fekete ribizli, szilva szeder, étcsoki, az egészbe egy egyedi őszibarackos jegy visz izgalmas csavart. Mintha egy kevés illót is lehetne benne érezni. Telt, vastag, puha tapintású korty, érett-túlérett gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, málna, szamóca és étcsoki, édesfűszerek, és nyomokban ízében is megvan az őszibarackos motívum. 7p-


Spanyolország
Bodegas Naia S-Naia 2017 Rueda
100% sauvignon blanc. Inkább az érettebb gyümölcsös vonalat viszi: őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, egészen minimális füves színezettel. Könnyű, laza, pont jó savakkal. 5p

Dominio de Atauta Parada de Atauta 2015 Ribera del Duero
Fekete ribizli, fekete cseresznye, étcsoki, gyógynövények tarkítják illatát, ízében még egy kis málna és meggy is csatlakozik. Közepes testű, lendületes, élénk savak és kissé még tapadós finomszemcsés tannin jellemzi a szerkezetet. 6p

Clos Mogador Manyetes 2011 Priorat
Ebben az évjáratban elméletileg 100% carinena. Érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, egy kis szárított virág, finom fűszeresség, pici illó. Elképesztően elegáns, sima, egységes a szerkezet, a 15,5% alkohol gyakorlatilag észrevétlenül eltűnik, besimul a bor finom, de megbonthatatlanak tűnő szövetébe. Érett piros bogyósok, meggy, málna, szamóca, finom fűszeresség színezi, intenzitása kiegyensúlyozott, lecsengése tiszta és hosszú. 7p+


Uruguay
Bodega Garzon Tannat Reserva 2015 Maldonado
Érett fekete bogyós és erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya illata, egy kis medvecukorral, étcsokival és halvány füstösséggel körítve. Feszes savak és meglepően bársonyos tannin fogja közre a közepes testet. Egy tannat-tól rusztikusabb összhatást vártam, de így is markáns, lendületes. Ízében érett gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, szeder, étcsoki, medvecukor, gyógynövények játszanak össze. 6p

ftwb_minivino201907_5.jpg
Új-Zéland
Te Whare Ra Sauvignon Blanc 2018 Marlborough
Zöld paprikás, vágott füves, citrusos, zöldalmás jegyekkel nyit, még egy kis ecetes almapaprikára emlékeztető vonás is van benne, majd egyre több fehér húsú gyümölcs, őszibarack tűnik fel. Feszes, egyenes korty, itt is először a citrusosabb, paprikásabb, zöldesebb jegyek uralkodnak, majd több fehér húsú gyümölcs, őszibarack zárkózik melléjük. 6p

Tohu Awatere Valley Sauvignon Blanc 2018 Marlborough
A pincétől megszokott bujább, érettebb vonalat viszi. Trópusi gyümölcsök, mangó, őszibarack, mandarin, édes citrusok, zöld jegyek elegye. Az élénk, de gömbölyű savakat pici maradékcukor egészíti ki, a bor gazdag, intenzív. 6p+


A kóstolóra köszönöm a meghívást a Fill The WineBox csapatának!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014974988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigor_mortis 2019.08.28. 20:22:27

100 g/l cukor, aha. Tudod mennyi cukor van egy "szárazabb" ötputtonyos tokaji aszúban? 120 g/l. Mi az az "édes fűszer"? Gyömölcsnek nem "veleje" van, hanem húsa. Kár belétek bort tölteni...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.08.28. 21:35:38

@Rigor_mortis: Köszönöm az értékes hozzászólást, rengeteget tanultam belőle. ;)

Rigor_mortis 2019.08.29. 17:33:26

@furmintfan: Azt csak akkor hiszem el, ha kijavítod ezt a bődületes hülyeséget, amit úgy látszik egyedül kételen vagy észrevenni:

"Errazuriz Sauvignon Blanc Late Harvest 2017 Casablanca Valley
Sauvignon blanc, kb. 100 g/l maradékcukorral, 7,6 g/l savval, 10 hónapos használt, francia hordós érleléssel."

Egyébként akár meg is köszönhetted volna...
süti beállítások módosítása