A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Baden - Alde Gott

2019. július 19. 06:00 - furmintfan

Igazából ezt a posztot most nem nekem kellene írnom, hiszen ungert járt Baden-ben és ő szerezte be a borokat is, de nagylelkűen rám testálta ezt a feladatot, ha már én kezdtem el ezt a sorozatot. Szóval, ungert egy (nem bor)szakmai kirándulás során vetődött el Németországba, ahol fakultatív programként egy gyönyörű helyen, a Fekete-erdő vidékén található pincészetet is meg lehetett látogatni. A gyors kóstoló után néhány palack a csomagtartóban is landolt, ebből kettőt pedig itthon, Szabival kiegészülve hármasban el is fogyasztottunk. Ez pedig remek apropót adott, hogy Németország egyik itthon kevésbé ismert borvidéke is bekerüljön a sorozatba. Következzék tehát Baden és az Alde Gott.
 aldegott1.jpg

Baden
Németország magyar borfogyasztói szemmel/szájjal leginkább a rajnai rizlingről/rieslingről, ennek kapcsán főleg Rheingau-ról és Mosel-ről ismert. Baden, Németország legdélebben fekvő és leghosszabb borvidéke kivételnek számít a riesling-központú német borvidékek sorában, itt ugyanis nem a riesling számít a fő fajtának. 
Baden Németország legmelegebb borvidéke, köszönhetően fekvésének, valamint a Vogézek és a Fekete-erdő védelmező szerepének. A szőlők nagy része a Rajna és az erdők közötti szűk sávban terül el. Baden kilenc körzetre tagolódik, ezek nagy része a Rajna mentén, Alsace-szal átellenben fekszik, a legdélebbi, teljesen különálló régió a Boden-tó északi partján található.
Ami az egyes alrégiókat illeti, Kaiserstuhl és Tuniberg körzetekben egy kialudt vulkán kráterében napsütötte teraszokon találjuk az ország legmelegebb vidékét, ahol testes vörös- és fehérborok készülnek. Basel-től északra Markgräferland a gutedel (chasselas) hazája, míg északra Badische Bergstrasse, illetve Kraichgau régiókban főleg riesling-et, illetve grauburgunder-t (pinot gris) termesztenek.
Baden-ben összességében véve a szőlőterületek több, mint felét a pinot család tagjai uralják, azon belül is a pinot noir a legelterjedtebb: az ültetvények több, mint harmadát foglalja el. A pinot noir számottevő hányada ellenére a fehér szőlőfajták többségben vannak elfoglalt felületet tekintve, ugyanis a pinot noir után az összes jelentősnek mondható szőlőfajta fehér: müller thurgau, grauer burgunder (pinot gris), riesling, weisser burgunder (pinot blanc) és gutedel (chasselas). A szőlőterületek legnagyobb része szövetkezetek kezében van, amelyekből mintegy 100 működik a borvidéken, de a borvidéket inkább a tehetséges kistermelők tették elismertté. Mi viszont nem válogathattunk, így az a helyzet, hogy a ma tárgyalt borokat azonban éppen egy nagy szövetkezet készítette, bár ez ugye sok országban nem feltétlenül jelent rosszat.

sasbachwalden-rebhaenge.jpg

(A képet a pincészet honlapjáról vettem kölcsön)


Alde Gott
A pincészet teljes neve megjegyezhetetlenül hosszú (Alde Gott Winzer Schwarzwald eG & Alde Gott Edelbrände Schwarzwald eG), maradjunk tehát annál, hogy Alde Gott. Mint a teljes német névből is kiköveztethető, a borok mellett párlatokat és likőröket egyaránt palackba zárnak, meg egyébként pezsgőket is.
A Sasbachwalden mellett található szövetkezetet 1948-ban alapították és jelenleg kb. 380 termelőt tömörít 266 hektárnyi szőlőterülettel (úgyhogy már Brinkmann professzorék is bőven iszogathattak Alde Gott borokat :D). Az ültetvények 62%-án pinot noir-t találunk, ezt a riesling követi 14%-kal, majd következik a müller-thurgau (12%) és a pinot gris (8%). Gewürztraminer, pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet dorsa és cabernet sauvignon is terem a szövetkezet területein. 
Ahogy egy ekkora területen dolgozó szövetkezettől várható, a szortiment igen széles, mind fajtákat, mind stílusokat tekintve, könnyű reduktív boroktól a hordóban érlelt vagy félédes borokon keresztül egészen az édes borokig van minden, fehérben, rosé-ban, vörösben egyaránt, ehhez jönnek még a különböző pezsgők, likőrök, párlatok, szörpök és borzselék. Mi egy olcsóbb riesling-et és egy komolyabb pinot noir-t kóstoltunk.

Alde Gott Riesling Kabinett 2017
furmintfan: Az illat citrusos, fehér húsú gyümölcsös, pici őszibarackkal, körtével, szőlővel. Nem kimondottan riesling-es, de tiszta és szerethető. Kóstolva először inkább a savak játszanak főszerepet, a korty végén jobban érezhető a maradékcukor. Végig lendületes, a kis cukorral együtt kedves is, citrusok, pici őszibarack, a vége felé édesebb jegyek, némi selyemcukor érezhető ízben, de a lezárás frissítően fanyar, kéri a következő kortyot. Hibátlanul elkészített belépő bor. 5p
ungert: Technológiai alaprizling a pinceár alsó szegmenséből. Ezzel összhangban kevésbé fajtatipikus, még szerencse, hogy vannak olyasfajta erényei, melyek miatt bocsánatos bűn az autentikussággal való szakítása. Illatban friss trópusi gyümölcsök keverednek citrusossággal, szájban közepes mennyiségű sav ad ellenpontot az érzetileg félszáraznyi maradékcukornak. Lineáris, könnyen érthető és még annál is könnyebben iható reduktív alapbor elsősorban nyári napokra szerkesztve. Nem több, de szerencsére nem is kevesebb. A hazai négypontos alapszinten már vitán felül túlmutat, a gyengébb 5 pont ezért nem is kérdés.

Alde Gott Spätburgunder Spätlese von Alten Reben 2016
furmintfan: A pinot-s jelleg felismerhető illatban is, de a nem véletlenül írták rá, hogy késői szüret, piros bogyós gyümölcsei a túlérettség határán táncolnak, mellettük füst, kávé, füstölt sonka és fűszerek tűnnek fel. Az erős közepes testhez élénk savakat, enyhe cserességet, nem túlzó fahatást és emelkedett alkoholt kapunk. Az érett-túlérett meggyes, cseresznyés, erdei gyümölcsös jegyek mellett megint étcsokis, kávés, füstölt sonkás motívumok érkeznek, halvány gyógynövényes aláfestéssel. Nem biztos, hogy ez a bor minden burgundi pinot-rajongó álma, de egy jó vörösbor, én is szerettem. 6p-
ungert: Amennyiben a helyi vörösborok könnyebb, gyümölcsösebb, vidámabb arcát keressük, ezt a tételt érdemes elkerülni. Az illatot mennyiségileg sok, minőségileg viszont a korrektségen túlmutatóan érdekes, füstös-édes hordó dominálja. Gyümölcsei a későn szedett alapanyagnak megfelelően inkább túlérettséget, mintsem frissességet képviselnek, az összhatás pedig sűrűsége ellenére is érdekes, szerethető és úgy-ahogy könnyen is fogyasztható. A farnehéz extraktédességet észrevehető savmennyiség igyekszik ellenpontozni, a korty végén a tizennégyes szesz viszont határozottan befűt. Nagy bor egyedi, de megosztó stílussal. Én szerettem, ezért gyengébb 6 pont a jutalma.


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

https://www.aldegott.de/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Alde_Gott

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr414947468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása