A SALON Ausztria egyik legfontosabb borversenye, ahol - kicsit leegyszerűsítve a folyamatot - a több kategóriában kiválasztott összesen a közel 7000 nevezett bor közül a 270 legjobb több lépcsős bírálat során kerülhet a SALON-borok közé. Akit bővebben is érdekel a verseny lebonyolítása, az itt tájékozódhat, én most nem szaporítanám tovább a szót, mert így is hosszúra nyúlik ez az írás.
A KisBécs képviselői, mint az osztrák borok hazai nagykövetei, több alkalommal is részt vettek már a kiválasztott SALON borok kóstolóján, most azonban az Osztrák Bormarketing Szövetség nagyvonalú felajánlásának köszönhetően egy kis csapat szakembert - sommelier-t, borszakértőt, borszakírót, magamfajta bloggert - is magukkal vihettek a bécsi kóstolóra, így a KisBécs meghívására én is részesülhettem ebben az élményben.
A bécsi Palais Niederösterreich gazdagon díszített termeiben megtartott SALON kóstoló két részből áll. Késő délelőtt-kora délután kb. 2 óra alatt a 18 kategória győztes borait lehet szemlézni egy zártkörű, ültetett kóstoló keretében. Az idő rövidsége miatt természetesen ennyi bort komoly kihívás lett volna megkóstolni, itt a vendég egy kis cetlin a megfelelő számokkal megjelölve, tetszőleges sorrendben kérheti ki a neki szimpatikus kategória borait, amelyek jellemzően 3-6 poharas flight-ok formájában érkeznek.
Ebédszünet után egy nyitott sétálókóstolón élvezkedhet a nagyérdemű. A borok itt is kategóriánként vannak csoportosítva, az egyes asztaloknál a katalógusból az adott bor számának bemondására tölti ki a személyzet a pohárba a kért bort, ezzel a rendszer is gördülékenyebb és az esetleges önkiszolgálás veszélyét is kiküszöbölték. Cserébe palackokat fotózni macerásabb volt, (kivételesen) el is tekintettem ettől.
A délelőtti kóstolóval kezdek, kategóriánként csoportosítva a borokat.
Pezsgőkből két sor volt, az alapot kóstoltam végig, a komolyabbat a rendelkezésre álló időintervallum második felében terveztem kikérni, de idő hiányában nem sikerült, végül abból a sorból csak egy pezsgő jutott, az édesek után. Az első sorban meglehetősen változatos fajtákból, különböző stílusok mentén elkészített bubis italok érkeztek.
Sekt
Jurtschitsch Grüner Veltliner Sekt 2015
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, citrom, citrusok, élénk, már-már élesnek tűnő savak, aránylag nagyobb buborékok jellemzik. Korrekt, de semmi extra. 5p
Harkamp Cuvée Zero Dosage NV
60% pinot noir, 30% pinot blanc, 10% chardonnay. Klasszikusabb vonal, elegáns, karcsú, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, nyári alma, apró buborékok, finom textúra. Érezhetően feljebb léptünk. 6p
Langmann Schilcher Brut NV
Siller pezsgő. Édes piros bogyós gyümölcsök, szamóca, málna, egy kis alma, enyhe édességérzet, kerek korty, behízelgő összhatás. Hibája nincs, de az én ízlésemnek túl édes. 5p
Alois Höllerer Grüner Veltliner Sekt Klassik Extra Brut 2017
Picikét szúrós eleinte az illata, majd fehér húsú gyümölcsöket hoz. Szájban enyhén krémes, leheletnyi édeskés, a buborékok elég agresszívan kezdenek. Fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma, zárásként enyhe mandulás kesernye. 5p+
Kroneder Riesling Sekt Klassik Brut 2017
Pezsgőként is hozza a riesling-es karaktert, lendületes, enyhén édeskés, ízében őszibarack, édes alma, körte, mandarin, citrusok, citrushéj, a buborékok aprók, kellemesen masszíroznak. Ritkán kóstolok riesling-pezsgőt, egészen érdekes élmény volt. 6p-
Böheim Muskateller Sekt Klassik Brut NV
Könnyed, szőlős, licsis, fűszeres, tipikus muskotályos karakterrel bír, sok buborékokkal, intenzív habzással. Kellemes nyári ital, a muskotályos fajták kedvelőinek ideális. 5p+
Zöldvelteliniből megkóstoltam a klasszikus és a komolyabb borokat tartalmazó triót is. Előbbi tiszta, jól elkészített, de nem különösebben izgalmas borokat hozott (bár jó eséllyel ez a kategória ezt is hivatott lefedni), a második sorban valóban testesebb, masszívabb borok érkeztek, kár, hogy kettőben is borította az egyensúlyt a magas alkohol.
Grüner Veltliner klassisch
Weinwurm Fundament Grüner Veltliner 2018 Niederösterreich
Kedves illat: cukorka, alma, körte. Kóstolva könnyű és zamatos, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte és szőlő ízével. 5p
Winzerhof Stift Urgestein Grüner Veltliner 2018 Weinviertel
Visszafogott fehér húsú gyümölcsös illata után szájban többet ad. Széles savak, kis krémesség jellemzi szerkezetben, ízében almafélék, körte, citrusok, pici fehérbors, fanyar lecsengés. 5p+
Ruttenstock Ried Reipersberg Grüner Veltliner 2018 Weinviertel
Hűvös hangulatú, almás, körtés, citrusos illat pici zöldfűszerrel és vágott fűvel. Közepes testű, arányos, pici cukor is maradt talán benne, enyhén krémes a korty, széles savakkal. Zöldalma, körte, őszibarack, sárgadinnye, kis édesfűszer, cukorka mellett ízben is megjelennek a zöldfűszerek és friss, füves motívumok. 6p-
Grüner Veltliner kräftig
Winzer Krems Ried Kremser Wachtberg Grüner Veltliner Kremstal Reserve 2017 Kremstal
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, körte, sárga húsú őszibarack vezetik illatát. Krémes, olajos konzisztencia, pici cukor, enyhén melegítő alkohol és lágyabb savak jellemzik. Ízében érett gyümölcsök, körte, őszibarack, ananász, sárgadinnye, pici édesfűszer és fehérbors. 6p
Fortstreiter Krems Schiefer Grüner Veltliner 2017 Kremstal
Tompa fehér húsú gyümölcsös illata után körtés, őszibarackos, enyhén déligyümölcsös jegyeket mutat. Közepesnél teltebb, széles, kerek, a végén kicsit befűt az alkohol. 6p-
Petra Unger Furth Ried Oberfeld Grüner Veltliner Alte Reben 2017 Kremstal
Édesfűszerek, fehér és sárga húsú gyümölcsök, déligyümölcsös jegyek, sárga húsú őszibarack, sárgadinnye színezi illatban és ízben egyaránt. Testes, vaskos, olajos érzetű bor, kiugróan magas alkohollal (15,3%), ami fűt és kesernyésbe fordítja a bort a végén. 6p
A riesling-sorra nem lehetett panasz, itt minden bort szerettem, bár Kamptal és Niederösterreich határozott felülreprezentáltsága meglepett.
Riesling
Frischauf Ried Rittsteig Riesling 2018 Niederösterreich
Mérsékelt intenzitású fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, almás illat, ízben édes citrusok, almafélék, mandarin, őszibarack. Lendületes, lineáris lefutású, lédús korty, pici maradékcukor. 6p-
Zuckriegl Riesling 2018 Niederösterreich
Kissé neutrális és visszafogott illatából leginkább zöldalmát és körtét lehet kihámozni. Kóstolva zamatosabb, gazdagabb, édes citrusok, narancs, sárga húsú gyümölcsök, a háttérben pici édesfűszer, jó savak és pici maradékcukor mellett. 6p
Schloss Gobelsburg Ried Gaisberg Riesling 2017 Kamptal
Almafélék, narancs, édes citrusok színezik az illatot. Vibráló korty, penge savak, remek fókusz, szép szerkezet jellemzi. Sokféle alma, őszibarack, citrusfélék, egy kis zöldfűszer és édesfűszer díszíti, lecsengése hosszú. 7p-
Brandl Ried Zöbinger Kogelberg Riesling Kamptal Reserve 2017 Kamptal
Édes gyümölcsös, körtés, őszibarackos, enyhén édesfűszeres illat. Széles és magas savak tartják a telt, enyhén olajos kortyot, az alkohol leheletnyit emelkedettnek tűnik. Érett gyümölcsök, mandarin, körte, édes citrusok a fő díszítőjegyek. 6p+
Domäne Wachau Ried Kellerberg Riesling 2017 Wachau
Vonzó, fehér virágos, fehér húsú gyümölcsös illat, ízében őszibarack, zöldalma, mandarin, édes citrusok, némi zöldfűszer, leheletnyi sósság. Elég masszív, mégis elegáns, remek szerkezetet villant, feszes, lendületes, lédús, zamatos bor. 7p
Ezt a kategóriát gemischter satz és autochtón fajták-nak is lehetett volna keresztelni, mindenesetre itt is remek borok voltak.
Alt-Österreich autochthone Rebsorten
Wieninger Ried Rosengarten Wiener Gemischter Satz 2017 Wien
Érett fehér húsú gyümölcsök - főleg őszibarack - és fűszerek illata, ízében sárga húsú őszibarack, sárgabarack, narancs, narancshéj, só, egyedi fűszeresség. Közepesnél testesebb, masszív felépítésű, de arányos, gazdag bor. 7p-
Edlmoser Ried Sätzen Wiener Gemischter Satz 2017 Wien
Érett gyümölcsös illata már a barackfélék és körte mellett a trópusiak irányába is elmozdul. Telt, széles, finoman krémes bor, szép hordóval megtámogatva. Sokféle citrus és érett fehér húsú gyümölcs, körte, őszibarack, fűszerek. 6p+
Weingut Josef Fritz Ried Mordthal Roter Veltliner 2017 Wagram
Érett körte és őszibarack viszik a főszólamot illatban, egy kis egzotikus gyümölcsös színezettel, szőlővel, traubival, pici fűszerrel és mandulával. Nagyon feszes, penge savakra támaszkodik, kis cukor jelenléte is érezhető, ízében citrusok, lime, szőlő. 5p+
Leo Aumann Ried Hofbreite Zierfandler 2017 Thermenregion
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, ananász vezetik illatát és ízét is. Széles, jól kitöltött a korty, amelyben kis cukor társul a feszes savak mellé. 6p+
Fehér burgundi fajtákból idő hiányában feleslegesnek éreztem az alapokat is megkóstolni, úgyhogy a komolyabb sorral folytattam, ahol változatos stílusban elkészített borokkal találkoztam.
Burgundersorten kräftig
Rittsteuer Ried Lehmgruben Chardonnay 2017 Burgenland
Érett gyümölcsök, sárgadinnye, alma, pisztácia és egy kevés vajas popcorn jellemzi az illat- és ízvilágát, kb. ahogy a legtöbben elképzelik a chardonnay-t. Közepes testű, arányos, enyhén krémes, pici mandulás kesernyével a korty végén. 5p+
Alphart am Mühlbach Chardonnay Reserve 2017 Thermenregion
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcsös színezettel, édes citrusokkal, ananásszal, mandarinnal, naranccsal. Lédús, zamatos, élvezetes, jó egyensúlyt mutató, okosan elkészített bor, intelligens hordóhasználattal. 6p+
Prieler Leithaberg Reserve Weissburgunder 2016 Burgenland Leithaberg
Érett sárga húsú gyümölcsök, mangó, sárga húsú őszibarack határozzák meg a közepesnél intenzívebb illatot, ízében pedig körte, édes citrusok, fűszerek is megjelennek. Elegáns, ízgazdag bor, jó arányokkal, éppen kezdődő palackérettséggel. 6p
Roland Steindorfer Chardonnay 2015 Burgenland
Abszolút a hordó fűszerei uralják az illatát: vanília, kókusz, a háttérben érett fehér húsú gyümölcsök. Testes, de kissé lapos, lomha, savai picit szétterülnek, erre csak rátesz egy lapáttal az erős hordóhatás. Sok fűszer, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, mellettük édes alma, körte, ananász. 5p+
A sauvignon blanc flight volt az egyik legélvezetesebb, a tiszta, fajtajelleges alapoktól a komolyabb, izgalmasabb dűlős borokig mindet kedveltem.
Sauvignon Blanc
Pfeifer Vulkanland Sauvignon Blanc 2018 Steiermark
Fajtajelleges, de a kevésbé harsány zöld vonalból: golden almás, sárga húsú gyümölcsös, zöldfűszeres, őszibarackos, körtés, édes citrusos jegyek. Sok gyümölcs, könnyed test, laza szerkezet, csilingelő savak, szép hossz. 5p+
Pfeifer Sauvignon Blanc 2018 Steiermark
Az előzőhöz hasonló, talán egy picit hűvösebb hangulattal. Érett fehér húsú őszibarack, alma, körte, egres, citrusok, lime, kis zöldfűszer. Feszes savak, egyenes kortylefutás, hosszan tartó ízek. 5p+
Kollwentz Ried Steinmühle Sauvignon Blanc 2017 Burgenland
Érett fehér húsú gyümölcsök, enyhe zöldes, vegetális jegyek mellett határozott sósság érezhető illatában. Széles, jól kitöltött korty, legömbölyített savak, ízében alma, körte, citrusok, vegetális jegyek, kis karalábé, só. 6p+
Peter Skoff Domäne Kranachberg Ried Kranachberg Sauvignon Blanc 2017 Südsteiermark
Zöldalma, körte, zöld őszibarack zöldes villanások, zöldfűszerek határozzák meg illatát, ízében citrusok és egy kis édesfűszer is feltűnik. Telt, jó felépítésű, zamatos és gazdag bor. 7p-
Vörös-fronton csak a zweigelt-ek fértek bele, a többi vörösboros kategóriában igyekeztem a hiányosságokat a sétálókóstolón kompenzálni.
Zweigelt
Keringer Massiv Wine GmbH Neusiedlersee Zweigelt Reserve 100 Days 2017 Neusiedlersee
Sok édesfűszer, érett erdei gyümölcs árad a pohárból és egy kicsit az alkohol is átüt. Elég lágyak a savai, lehetne gördülékenyebb, viszont elég intenzív, sok érett erdei gyümölcs és édesfűszer járja át a kortyot, viszont fával is rendesen megküldték, az kicsit kilógott. 5p+
Johann Gisperg Zweigelt Reserve 2016 Thermenregion
Sok érett gyümölcs, szeder, málna, fekete ribizli, meggy jellemzi az aromatikát, szájban egy kis fűszer, halvány sós-krétás érzet és a végén egy kis kesernye is feltűnik. Közepes testű, sima felszínű, bársonyos érzetű, jó intenzitással, bár a vártnál talán gyorsabb lecsengéssel. 6p
Artisan Wines - DI Franz Schneider Neusiedlersee Zweigelt Reserve 2015 Neusiedlersee
Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, áfonya és gazdag édeskés fűszeresség szövi át illatát és ízét, szájban halvány sósság is felfedezhető. Jó egyensúlya van és szépen összesimult. 6p+
Az édes borok természetesen más stílust mutatnak, mint a mi tokaji boraink, de ez a sor is nagyon magas színvonalú, izgalmas tételeket vonultatott fel.
Edelsüße Weine
Juris Gewürztraminer Auslese 2017 Burgenland
113 g/l maradékcukor. Körtekompót, kivi, ananász, barackbefőtt, traubis jegyek érkeznek a pohárból. A savak jól ellentartanak a cukornak, de még így is kicsit édességhangsúlyos a bor. Egzotikus ízjegyekkel kényeztet: körte, licsi, szőlő, trópusi gyümölcsök, rózsavíz, keleti fűszerek. 6p
Lenz Moser Cuvée Lenz Moser Prestige Beerenauslese 2017 Burgenland
71% olaszrizling, 17% chardonnay, 12% pinot blanc, 133 g/l maradékcukor. Ananászos, körtés jegyek vezetik, a háttérben licsivel, trópusi gyümölcsökkel. Krémes, hömpölygős, telt anyag. 6p+
Weingut Thomas Haider Trockenbeerenauslese Cuvée 2017 Burgenland
Gewürztraminer és muscat ottonel, 217 g/l maradékcukor. Kicsit visszafogottabb az illata a sor többi borához képest, főleg szőlő, ananász, licsi és keleti fűszerek uralják. Ízben nagyjából ugyanezt hozza, keleti fűszerekkel kiegészítve. Elég sűrű, olajos textúrájú bor. 7p-
Tschida Scheurebe Trockenbeerenauslese 2017 Burgenland
238 g/l maradékcukor. A fajtát a rajnai rizling és egy beazonosítatlan fajta keresztezésével hozta létre Georg Scheu 1916-ban, Rheinhessen-ben. Érleltebb, botrytises jegyekben gazdagabb illat, érett trópusi és sárga húsú gyümölcsökkel, mangóval, sárgabarackkal, marcipánnal és édesfűszerekkel. Sűrű, krémes, koncentrált, mély és gazdag bor. Sárgabarack, mangó, mandarin, frissen főzött vaníliakrém, édesfűszerek. 8p
Feiler-Artinger Ruster Ausbruch Cuvée 2016 Burgenland
222 g/l maradékcukor. Botrytisben gazdag, sárgabarackos, fűszeres, trópusi gyümölcsös illat. Koncentrált, intenzív, ízében körtekompót, sárgabarack, ananász és fűszerek. 7p
Plusz a végére egy bónusztétel az Österreichischer Qualitätsschaumwein kategóriából:
Schlumberger Blanc de Blancs Sekt Reserve Brut 2015
Kezdetben kicsit fülledt, utána szép fehér húsú gyümölcsös, citrusos, diszkréten fűszeres és kekszes jegyeket mutat. A korty lendületes, jó savakkal és apró buborékokkal. 6p
A szigorúan sörrel lekísért ebéd után következett a délutáni sétálókóstoló. Nem maradt túl sok időnk a buszunk indulásáig, de addig is elképesztően jó borokat sikerült kóstolni. Nem egy bornál az volt az érzésem, hogy simán maga mögé utasítja a saját kategóriájában délelőtt kóstolt tételek nagy részét.
Rudi Pichler Hochrain Riesling Smaragd 2017 Wachau
Fehér húsú gyümölcsök, almafélék és sárga szilva illatban, sárga húsú őszibarack, sárga alma, citrusok ízben. Cizellált, fókuszált, lendületes és zamatos. 7p
Hirtzberger Rotes Tor Grüner Veltliner Smaragd 2017 Wachau
Hűvös fehér húsú gyümölcsös illat finom fűszerességgel körítve. Kóstolva kerek, fehér húsú gyümölcsök, almafélék, körte, kis zöldfűszer és fehérbors színezi. 7p
Erwin Sabathi Krepskogel Gelber Muskateller 2017 Südsteiermark
Visszafogott muskotályos jegyek, keleti fűszerek illatban, citrusok, szőlő, keleti fűszerek és citrushéj ízben. Közepesnél könnyedebb, kellemes, elegánsan hozza a fajta jegyeit. 6p-
Bannert Ried Nussberg Chardonnay 2017 Niederösterreich
Édesfűszerek, mogyoró, érett gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, ananász, sárgadinnye szövik át a gazdag illatot. Masszív, határozott vonalvezetésű bor, most még kicsit uralja az amúgy remek minőségű hordó. Fűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, déligyümölcsök, mogyoró jellemzik ízét. 7p-
Peiserhof Schilcher Klassik 2018 Weststeiermark
Siller. Kicsit disszonáns, mivel az édes piros bogyós gyümölcsök mellett határozottan paprikás is. 4p
Erber Cuvée Triangle 2015 Niederösterreich
Merlot, blauburger és zweigelt házasítása. Füstölt sonka, grillezett paprika, érett gyümölcsös és tejszín alkotnak érdekes elegyet illatában. Közepesnél könnyedebb, kezdőd érettség már felfedezhető benne, érett piros bogyósok, fűszerek, kis tejszín alkotják az ízképet. 6p-
Scheiblhofer The Pinot Noir 2017 Burgenland
Gazdag fűszeresség, piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, meggy szövik át az illatot. Karcsú testű, intenzív bor, még kicsit fiatal. Szuperérett piros bogyós és erdei gyümölcsök, gazdag fűszeresség jellemzi ízét is. 6p+
Allacher Apfelgrund St. Laurent 2017 Burgenland
Sok fűszer, erdei gyümölcs, szeder, áfonya és szilva jellemzi az aromatikát. Könnyedsége ellenére is sűrűbb érzetű, dzsúzos, tartalmas. 6p
Schneider Weisses Kreuz Blauburgunder Reserve 2017 Thermenregion
Piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, málna, diszkrét fűszeresség. Elegáns, gyümölcsös, kevés tanninnal, jó savakkal, okosan adagolt hordóval. 6p
Hans & Anita Nittnaus Jungenberg Blaufränkisch 2016 Burgenland
Mély és komplex, erdei gyümölcsök, málna, sok fűszer, pici füst és füstölt sonka érezhető illatában. Kóstolva elegáns és tartalmas, egyszerre könnyed és tartalmas, ha teljesen beépül a hordó (valószínűleg nemsokára), még szebb lesz. Gazdagon gyümölcsös: málna, meggy, szeder, szamóca, finom fűszerességgel. 7p/7p+
Paul Achs Ried Ungeberg Blaufränkisch Klassik 2016 Burgenland
Meggy, cseresznye, piros bogyós gyümölcsök, a korty végén pici só. Intenzíven gyümölcsös, lendületes, légiesen elegáns, de tartalmas bor. 7p
Sattler Syrah 2017 Burgenland
Érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, kis édesfűszer, pici tejszín teszi vonzóvá illatát. Közepes testű, selymes, zamatos, édesre érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, szegfűbors, fekete bors ízével. 6p+
A meghívást nagyon szépen köszönöm a KisBécs csapatának!