A Borrajongó

Magyar egyveleg 2019/3

2019. július 12. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb magyar egyveleg, kevés vörössel, annál több fehérrel. Többek között sok bor a Gourmet Fesztiválról (a Bortársaság standjának köszönhetően sok sauvignon blanc-nal), a Gourmet-n és máshol kóstolt sok tokaji (szokás szerint), és az Egytőről júniusi rendezvényének nem "Egytőről" címkét viselő borai és persze 1-1 borbár-látogatás termése.

egyvelegdugokm20.jpg

Pezsgő, habzó, gyöngyöző
Gróf Degenfeld Furmint Méthode Traditionnelle Extra Brut 2016
Leginkább a gyümölcsökre épít: fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack tűnik fel benne. A korty frissítő kerek, apró buborékokkal, vibráló savakkal. 6p-

Holdvölgy Uppp 2018
70% zéta, 30% hárslevelű. Fehér húsú és zöld gyümölcsök, zöldalma, őszibarack, körte, citrusok, kissé "csípős" buborékok, üde, frissítő összhatás. 5p

erzsebetpincefrizzante2017.jpg
Erzsébet Pince Frizzante 2017
Elsősorban körte, másodsorban őszibarack illata és íze, ropogós savak, zamatos, könnyed korty, aránylag nagyobb és viszonylag gyorsan eltűnő buborékok. Nyárra tökéletes. 5p-


Fehér

bottpincekulcsarharslevelu2012.jpg
Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2012
Érett, de szép illatában körtekompót, almakompót, pici birs, sárga húsú gyümölcsök, a háttérben pedig levendula, gyógynövények. Széles, kerek, savai kicsit lágyak, nem adnak elég tartást, kicsit szétterül a korty. Ugyanakkor a bor még gazdag, nem öregedett meg, szépen érett. Ízében is a körtekompótos, almakompótos, fűszeres, enyhén birses jegyek uralkodnak. 6p-

demeterzfurmint2016.jpg
Demeter Zoltán Furmint 2016
Visszafogott illat és ízintenzitás, citrusokkal, fehér húsú és zöld gyümölcsökkel, zöldalmával, körtével, lime-mal. Feszes, szikár szerkezetű, élénk savak vezetik, pici maradékcukor teszi szelídebbé. 6p-

Origo Tokaj Dry 2017
Friss illatában először zöldfűszerek - zsálya, kakukkfű - tűnnek fel, fehér húsú gyümölcsök kíséretében, majd idővel beúszik a képbe egy édeskés púderes vonal, felerősödnek a gyümölcsös - őszibarack, alma, körte - és a virágos - hársfa, lonc - motívumok. A korty feszes, egyenes savakra épül, egyelőre kicsit szikár benyomást kelt és a lecsengésben van egy minimális szárító hatása. Ízben főleg a citrusok - lime, grapefruit, citrom - dominálnak, az illatban megismert zöldfűszerekkel és enyhe sóssággal végigkísérve.

hangyalcsicsergosauvignonblanc2018.jpg
Hangyál Pincészet Csicsergő Sauvignon Blanc 2018
Főleg a zöldes sauvignon blanc jegyeket hozza: vágott fű, csalán, egres, zöldalma, citrusok. Viszonylag lazább szerkezetű, a sav pont kellően élénk, de nem éles. Zöldalma, egres, bodza, vágott fű, csalán, zöldes jegyek színezik. 5p

kosziklassauvignonblanc2018.jpg
Kősziklás Sauvignon Blanc 2018
Hűs illat, zöld gyümölcsök és citrusok, hűvös zöldfűszerek. Szájban harsogó, intenzív, üde, bár kicsit tarthatna hosszabban. Citrusok, lime, zöldalma, zöldfűszerek, zöldes jegyek. 5p-

etyekikuriamereszsandorsauvignonblanc2018_docx.jpg
Etyeki Kúria Mérész Sándor Project Wild Fermentation Sauvignon Blanc 2018
Kevésbé harsogó, de fajtajelleges és összetett illat, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, zöldfűszerekkel, zöldpaprikával. A nagy magyar sauvignon blanc-átlagnál testesebb, krémesebb, tartalmas bor, lendületes és széles savakkal. Citrusok, lime, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek. 6p

sauskasauvignonblanc2018.jpg
Sauska Sauvignon Blanc 2018
Érettebb gyümölcsök színezik most, mint általában, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, bodza, kis fűszer, kevesebb citrusosság. Kerek, arányos, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, pici fűszer színezi, halvány sósság teszi izgalmasabbá. 6p

bartafurmintgourmet.jpg
Barta Öreg Király Furmint 2013
Picikét zárt, mintha egy kevés gyufafüstös redukció is lenne az elején, ahogy szellőzik érett fehér húsú gyümölcsök, alma, alma- és körtekompót, pici fűszer, kezdődő palackbuké teszi izgalmassá az illatát. A szerkezet sziklaszilárd, penge savak felelnek a feszességért, a korty koncentrált és hosszú. Érett citrusok, grapefruit, narancs, citrom, érett almafélék, fűszerek, halvány sósság színezi. 7p

Barta Öreg Király Furmint 2015
Mérsékeltebb intenzitású illatában körte, alma, virágok vezetnek. A korty kerek, pici cukor is gömbölyíti, a hordó jelenléte a háttérben még érezhető, enyhe cseresség formájában is. Érett körte, alma, őszibarack, édes citrusok, pici citrushéj és a hordó fűszerei színezik. 6p

Barta Öreg Király Furmint 2016
Édesre érett fehér húsú őszibarack és körte a két domináns jegye, mellettük édes citrusok, érett alma, édesfűszerek. A korty selymes, gömbölyded érzetű, a végén a savak is jobban belelendülnek. 6p+

Barta Öreg Király Furmint 2017
Most elég hűvös és visszafogott arcát mutatta, ízben azért jóval nyíltabb és gazdagabb. Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, zöldalma, finom fűszerességel, jól adagolt hordóval körítve. 6p+

hidegkutitiborszarazhegykarat2017.jpg
Szárazhegy Pince Hidegkuti Tibor Karát 2017
A karát szőlőfajtát Kurucz András és Kwaysser István nemesítette szürkebarát és kövidinka fajtákból. Ez a bor Monorról érkezett. Kissé neutrális illatában leginkább zöldalma emelhető ki, ízében zöldalma és zöld őszibarack. A test közepesnél könnyedebb, a savak jól aládolgoznak. 4p+

degenfeldgourmet.jpg
Gróf Degenfeld Hárslevelű 2018
Zöld, fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack, zöldalma, kevés zöldfűszer jellemzi az aromatikát, amelynek van egy kis sauvignon blanc-os jellege (ahogy a meleg évjárat, a löszös talaj és a hárslevelű együttállásánál sokszor). Jól iható, finom bor, puha érzetű savakkal. 5p+

Gróf Degenfeld Zomborka Furmint 2016
Körtés, finoman fűszeres illat, citrusos, lime-os, zöldalmás, körtés és ismét diszkréten fűszeres ízvilág. Karcsú teste mellett is jó felépítésű, a hordó jól adagolt, a korty lendületes, a savak mellett kevés maradékcukorral. 6p

grandtokajgourmet.jpg
Grand Tokaj Kővágó Furmint 2015
Fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, gyömbér, szegfűbors és vanília. A közepes testet széles savak, enyhén emelkedett érzetű alkohol és nem túl erősen adagolt hordó határolja le. Az illat gyümölcsös-fűszeres jegyei mellett egy kis citrus és zöldfűszer is bevillan ízében. 6p-

Holdvölgy Hold and Holló Dry 2016
Furmint-gerinc, hárslevelű, kabar, sárgamuskotály és egy kis zéta. Az illat moderált, hűvös és kicsit tompa, némi fehér húsú gyümölccsel. A korty aztán kerek, enyhén krémes, ízében érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, pici fűszer. 5p+

Holdvölgy Hold and Holló Dry 2014
60% furmint, 20% hárslevelű, 10% zéta, 10% sárgamuskotály. Illatában virágpor, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, ízében citrusok, lime, zöldalma, zöld barack. Feszes, egyenes tartású bor, penge savakkal, meglepően friss karakterrel. Chablis-t juttatta eszembe. 6p-

Holdvölgy Vision 2017
75% furmint, 15% hárslevelű, 10% kabar. Az illat mérsékelt intenzitású, fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat, kis fűszert hoz. Nagyon feszes, még kicsit kemény érzetű savak vezetik, van egy enyhe szárító hatása a kortynak, de hosszan és szilárdan tart. Citrusok, lime, citromvelő, zöldalma, kis fűszer jellemzi az ízvilágot. Egy kis érlelés még javára válhat. 6p

Holdvölgy Meditation Király Furmint 2017
Édesfűszerek, vilmoskörte, őszibarack a fő díszítőjegyek, szájban zöldalmával, nyári almával kiegészülve. Jó egyensúlya van, a hordó szépen illeszkedik a borhoz, savai is szépen muzsikálnak, az ízek hosszan tartanak. 7p-

Holdvölgy Expression Betsek Hárslevelű 2016
Édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, citrusok, ízben még több citrus, lime, citromvelő. Karcsú, kisportolt test, élénk savak, hosszú korty jellemzik. Még ez is kerekedhet kicsit a palackban. 6p+

holdvolgyintuitionno4kabar2017.jpg
Holdvölgy Intuition No. 4 Kabar 2017
Félszáraz. Édes gyümölcsök, cukorka, zöldalma, őszibarack mellett halványan gyógynövények egy érdekes édeskés-zöldes, kígyóuborkára emlékeztető motívum visz bele egy kis csavart. Amikor másodjára kóstoltam (kb. 2 hét különséggel), inkább édes körtés, őszibarackos, ananászos, enyhén banános jegyek mutatott, érintésnyi vaníliával, a végén almával és egy kis almahéjjal. Kellemesen édeskés, puha érzetű korty, a maradékcukor miatt lágyabbnak tűnő savak, minimális cseresség jellemzi. 6p+

Etyeki Kúria Chardonnay 2014 Magnum
Kezdődő palackbuké, érett fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, pici vanília és creme brulee. Selymes, sima érzetű korty, lekerekedett idomok. 5p+

Kattra Chardonnay 2017
Édesfűszerek és banán jellemzik az illatot, ízében megint édesfűszerek, pici vaj, vanília, édes fehér húsú gyümölcsök. A korty lendületes, enyhén krémes, arányos. 5p

Bott Pince Csontos Furmint 2014
Szépen érett illat, körtekompóttal, őszibarackkal, finom édeskés fűszerességgel. Olajos textúra, széles sav, pici maradékcukor, sima textúra, kerek korty, kortalan ízvilág jellemzi. Körte- és almakompót, érett őszibarack, pici édesfűszer. 6p

Konyári Chardonnay 2018
Zöldalma és golden alma, fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok ízben enyhe fanyarság. Friss, üde savak, egyszerű szerkezet, vidám, gurulós korty. 4p

gyukliszuperhold2016.jpg
Gyukli Pince Szuperhold Olaszrizling 2016
Tiszta illat, zöldalma, körte, zöld gyümölcsök, majd ízben ugyanez köszön vissza, egy pici mandulás kesernyével. A közepesnél könnyebb testet jó savak támogatják, pici maradékcukor emel az ízeken is teszi kedvesebbé a bort. 5p

jasdi3dulosolaszrizling2017.jpg
Jásdi 3 Dűlős Olaszrizling 2017
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma és zöld héjú körte jelennek meg illatában. Lendületes savak kapják szárnyra, zamatos, friss, kellemesen fanyar, zöldalma, körte, fehér húsú gyümölcsök ízével. 6p-

serpensdry2017.jpg
Serpens Tokaj Dry 2017
Őszibarack, körte, trópusi gyümölcsök, ananász vonzó illata árad a pohárból. Karcsú, zamatos, lendületes bor, intenzív őszibarackos, körtés, citrusos ízekkel, halvány zöldfűszeres aláfestéssel. 6p

bardonharslevelu2017.jpg
Bardon Hárslevelű 2017
Vonzó, szép illat: édes citrusok, trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, mandarin, fehér őszibarack, vilmoskörte, szőlő. Könnyed és laza, gördülékeny és zamatos, off-dry érzetű, nagyon itatja magát. Csupa gyümölcs, maradéktalanul beváltja az illat ígéretét kóstolva is. 6p

kreinbacheroregtokekbora2016.jpg
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016
Olaszrizling, hárslevelű és furmint. Visszafogott, de elég összetett és szép illat fogad: akácméz, virágok, fehér húsú gyümölcsök, ananász, pici édesfűszer. Szájban szépen összeállt, jó egyensúlya van, minden alkotóelem a helyén. Citrusok, őszibarack, alma, pici ananász, mandula, fűszerek, halvány sósság. 6p

Szűcs Pincészet Bohomály Furmint 2015
Édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat, körte, édes alma, pici puncs, határozott hordójelenlét. Feszes savak tartják a közepes testet, a hordó jelenléte kóstolva is határozott, de teret kapnak a gyümölcsök is: körte, alma, birsalma, citrusok. 6p-

Fürjes Olaszrizling 2018
Friss, üde, zöldalmás illat és ízvilág, szájban még citrusok, finom fanyarság járulnak hozzá. Könnyed, lendületes, jól iható reduktív olaszrizling. 5p-

Áts Pincészet Koranyár Cuvée 2016
Furmint és sárgamuskotály. Méz, érett gyümölcsök, túlérett szőlő és fehér húsú gyümölcsök, alma, szájban ehhez még némi citrusossággal és sárgabarackkal. Könnyed, laza szerkezetű, már érett, de éppen érettsége hoz bele egy kis izgalmat is. 5p

cserisecundusrajnairizling2018.jpg
Cseri Secundus Rajnai Rizling 2018
Fehér és sárga húsú gyümölcsök, sárga szilva, nyári alma, ízben pluszban citrusokkal. Egyenes, feszes, kicsit szikár bor, leheletnyi CO2-vel. 5p-

Kreinbacher Olaszrizling 2017
Kezdetben kicsit fülledt, majd meglehetősen neutrális fehér húsú gyümölcsös, mandulás, kútvizes illata van. Kerek savai mellett ismét hozza a fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, mandulás, vasas kútvizes, enyhén sós ízeket. 5p

Kvaszinger Furmint 2017
Fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, körtés illata ízben citrusokkal, lime-mal egészül ki, enyhén fanyar lecsengéssel. Lendületes, zamatos, gyümölcsös furmint, kellemes, jól iható. 5p+

Geszler Irsai Olivér 2018
Hozza a kötelező fajtajegyeket: szőlő, szőlővirág, talán a megszokottnál diszkrétebb, visszafogottabb formában. Kóstolva pehelykönnyű, laza, jól iható. 4p


Rosé
Nagygombos Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2018
Édesre érett szamóca, piros bogyós gyümölcsök, halvány fűszeresség jellemzi az illatot, ízben ehhez jön még egy kis mandarin és zöldfűszer. A műfajon belül elég tartalmas, borszerű. 5p

nagygombosgourmet.jpg
Nagygombos Kékfrankos Rosé 2018
Szamóca, cseresznye, piros bogyós gyümölcsök, laza szerkezet, könnyed test és felépítés. 4p

Nagygombos Barta Anna Gamay Noir Rosé 2015
Korából adódóan érettebb aromatikát mutat, amelyből már nagyjából kikoptak a gyümölcsök és van egy kis palackbuké, de ezzel együtt a bor még élvezetes, a szerkezet is stabilan áll. 5p-

Tiffán Rosé 2018
Piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye, könnyed, laza szerkezet. Egyszerű, de legalább nem tutti-fruttis vagy édeskés, jól iható rosé. 4p


Vörös

szeleshatharomfiu2015.jpg
Szeleshát Háromfiú 2015
Merlot, cabernet franc és kékfrankos házasítása. Illatában először kevés füst tűnik fel, majd édesfűszerek, édes piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, pici fűszerpaprika. A közepes testet jó sav és bársonyos tannin fogja közre, ízében érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, meggy, cseresznye, pici édesfűszer és paprika. 5p+

Orsolya Kadarka 2017
Fajtajelleges gyümölcsös jegyeket hordoz, csipkebogyó, szamóca, cseresznye, piros ribizli formájában, de kapros, gyógynövényes, vegetális, karalábés jegyek is vegyülnek illatába. Könnyed, jó sav és minimális tannin keretezi, ízben tompább, mint illatban, de kevesebb a zöldes jegy, inkább a gyümölcsök jutnak szóhoz. 4p+

Nagygombos Barta Anna Bogyókák Cabernet Franc 2017
Illatában érett szamóca, primőrös piros bogyós gyümölcsök jelentkeznek, ízben a gyümölcsösség moderáltabb, zöldfűszerekkel kiegészülve. Egyszerű szerkezetű, bonyodalmaktól mentes, jól iható könnyed vörös. 4p+

villatolnaypinotn2016.jpg

Villa Tolnay Pinot Noir 2016
Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, meggy, málnadzsem, pici vanília szövi át az illatot. Délies, elég testes is, mégis meg tud őrizni pinot noir-os jellemzőket. Tartalmas, dús, az alkoholt el is nyeli, a tannin talán picikét még simulhat. Gazdagon gyümölcsös és fűszeres: érett málna, meggy, szamóca, szárított zöldfűszerek és egy pici édesfűszer. 7p

bottfrigyeskadarka2018.jpg
Bott Frigyes Kadarka 2018
Nagyon meleg érzetű, érett gyümölcsökkel tűzdelt illat, meggyel, málnával, piros ribizlivel, vörös áfonyával és édesfűszerekkel. Lédús, dzsúzos, tartalmas korty, lendületes savakkal, kevés tanninnal, sima felülettel, van egyféle murcis jellege. Meggylé, piros bogyós gyümölcsök, meggy, ribizli, vörös áfonya, enyhe földesség érezhető az ízében. 6p

egytorolszucsferencketjobaratmegazanti.jpg
A Két Jóbarát meg az Anti Kékfrankos 2017
Érett piros gyümölcsös, meggyes illat, leheletnyi avar és zöldfűszer társaságában. Könnyed, lendületes, sima tapintású, bisztrós vörösbor, vidám, lédús korty. 5p


Édes

origotokajdrysweet2017.jpg
Origo Tokaj Sweet 2017
Bájos, vonzó illat sok édes gyümölccsel, őszibarackbefőttel. Inkább mérsékelt égövi gyümölcsök - szőlő, őszibarack, körte, alma - uralják, a trópusi gyümölcsös jegyek kevésbé tűnnek fel, még egy pici selyemcukor érezhető. Kóstolva selymes, krémes, kellemesen puha érzetű, de nem túl lágy savai vannak, amelyek jó egyensúlyt alakítanak ki a maradékcukor-tartalommal, erre a korty végén érezhető leheletnyi kesernye is segít. Ízében is édes gyümölcsök játsszák a főszerepet, enyhe vaníliás, édesfűszeres aláfestéssel, majd a végén egy kis narancshéjjal.

Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2013
70% furmint; 20% hárslevelű és 10% sárgamuskotály, 260 g/l maradékcukor, 7 g/l sav és 9% alkohol. Sárgabarack-esszencia, sárga húsú trópusi gyümölcsök, vanília, gyömbér. Elképesztően mély és gazdag. Sűrű, krémes, telt, az egyensúlya kicsit a cukor felé dől, de bánja a fene... 8p+

Grand Tokaj Late Harvest 2016
Furmint alap, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal kiegészülve. Virágok, sárga húsú gyümölcsök, körte és méz a fő díszítőjegyek, a hárs és a muskotály fajtajegyei is szépen érvényesülnek. Könnyed test, jó savak, gazdag és intenzív ízvilág, hosszú lecsengés. 6p

beresmagita2014.jpg
Béres Magita 2014
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály, 94 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 12,5% alkohol. Sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, édesfűszerek vezetnek illatában és ízében, naranccsal, pici gyógynövényes fuvallattal. Kerek, enyhén krémes, nem különösebben koncentrált, a vártnál picit rövidebb lecsengéssel. 5p+

balassab37lateharvest2017.jpg
Balassa B-37 Late Harvest Cuvée 2017
119 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 11,5% alkohol. Klasszikus késői szüretes, inkább töppedt szőlő karakter, édesre érett fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, töppedt szőlővel, keleti és édesfűszerekkel. Gömbölyű selymes, talán picit az édesség felé hajlik, cserébe nagyon zamatos és intenzív. Édes citrusok, mandarin, narancs, körte, őszibarack, sárgadinnye, mangó, töppedt szőlő és keleti fűszerek. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr714927366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása