A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Lisboa - Vale da Mata

2019. május 31. 06:00 - furmintfan

Portugália a rejtőzködő borvidékek aktuális fejezetének új állomása. Portugáliáról először a portói, majd valószínűleg Douro és Vinho Verde borai, vagy a Madeira juthat a borkedvelők eszébe, az ország azonban tartogat még néhány borvidéket, számos őshonos, helyi fajtával és az ezekből készült borokkal. Én most ezek közül is egy kevésbé ismert borvidéket választottam, a fővárost körülölelő, hasonnevű Lisboa-t.

valedamata1.jpg

Lisboa
Lisboa, azaz a Lisszaboni borvidék – korábbi nevén Estremadura ("Douro-n túl"), azelőtt Oeste ("nyugat") - Lisszabontól északra, északnyugatra és nyugatra, az Atlanti óceán partvidékén helyezkedik el. Ez Portugália legnagyobb hozamokat produkáló borvidéke, sok, kicsike területeken gazdálkodó termelővel. Az Atlanti-óceán közelsége miatt az éghajlat óceáni, a partvidéken az erős szél hatása meghatározó, de kelet felé haladva a domb- és hegyvonulatok már védettséget nyújtanak a szél ellen.
A borvidéken különféle fajtákból és stílusban többnyire Lisboa vinho regional megjelölésű tájborok készülnek, de Lisboa kilenc eredetvédelmi körzetet, DOC-t is magába foglal. Ezek közül talán Alenquer és Buceas a két legelismertebb. A hegyek által védett, melegebb Alenquer a jellemzően touriga nacionalból és tinta rorizból készült testes vöröseiről híres, de a nemzetközi fajták is terjedőben vannak, akárcsak az innen délre fekvő Arruda-ban és a keletre elterülő, szeles Torres Vedras-ban. A fővárostól északra elterülő agyagos vályogtalajú Bucelas-ban a fehérbor dominál, a fő fajták, az arinto és az esgana cao az itteni szubmediterrán klímán is jól megtartják savaikat. Colares régió homokos talajának köszönhetően ellenállt a filoxéra járványnak és itt termelik a ramisco-t, mely testes robosztus vörösbort ad. Óbidos-ban főleg habzóborokat, a hűvös, óceánparti Lourinha körzetben brandy-t készítenek. Encostas de Aire a legnagyobb kiterjedésű és legészakibb fekvésű körzet, itt a mészköves talajon sok magas savú, alacsony alkoholszintű fehérbor készül. A két legdélebbi körzet Colares és Carcavelos, előbbiben főleg erősített borokat készítenek, utóbbiban aromatikus fehéreket malvasia-ból és savas, tanninos vöröseket a tengerparton növő ramisco-ból.
Lisboa fő hagyományos fajtái általánosságban az arinto, a fernao pires, a malvasia, a seara-nova és a vital, míg a kékszőlők közül a az alicante bouschet, az aragonez, a castelao, a tinta miuda, a touriga franca, a touriga nacional és a trincadeira, de ezekkel együtt számos portugál és nemzetközi fajtából készülnek borok.

valedamata360.jpg

Vale de Mata
A Vale da Mata a Herdade da Rocim lisboa-i testvérpincészete, nevét a Serra de Aire dombok lábánál, Cortes-ben található kis szőlőültetvényről kapta, ahol Manuel nagypapa élete legjobb borát készítette el. A Vale da Mata 4 hektáron terül el, főleg touriga nacional, tinta roriz és syrah terem rajta. A lankás dombok, az agyagos-meszes talaj, az óceán hatása által mérsékelt mediterrán klíma megfelelő körülményeket biztosít a szőlőbogyók hosszú éréséhez. A szőlőben csak kézzel, a pincében minimális beavatkozással dolgoznak, a borok spontán erjednek, a termőhely karakterének minél kifejezőbb közvetítése érdekében.
A pincénél három bor készül - egy fehér, egy vörös, egy reserva vörös - én a két alapbort kóstoltam, mindkettő tájbor - vinho regional - besorolású. A fehér a savas, citrusos arinto, a neutrális, alacsonyabb savú vital és a savas, zamatos viosinho házasítása. A vörös touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) és syrah házasítása.

Vale da Mata Vinho Branco 2016
Arinto, vital és viosinho francia hordókban erjesztve és érlelve 5 hónapig. Szalmasárga színe már-már aranyba hajlik, korosabb bort sugall, de a bor csak érett, nem öregszik. Illatát érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, körte, barackfélék határozzák meg. Kóstolva közepes testű bort kapunk, puha érzettel, kis krémességgel, viszonylag lágyabb érzetű savakkal. Ízében is érett gyümölcsök dominálnak: körte, alma, birsalma, sárgabarack. 5p+ (3960 Ft - Fill The Winebox)

Vale da Mata Vinho Tinto 2015 
Touriga nacional, tinta roriz és syrah kádban erjesztve, majd 70%-ban francia hordókban 8 hónapig érlelve. Meleg hangulatot áraszt, érett gyümölcsös, fűszeres illatú, erdei gyümölcsökkel, szilvával, szederrel, áfonyával, pici borssal, szegfűszeggel, szegfűborssal. A közepes testet pont megfelelő mennyiségű sav támogatja, a tannin mennyiségre közepes, érzetre finomszemcsés, leheletnyit tapad. Az arányos szerkezeti vázat érett gyümölcsös fűszeres jegyek öltöztetik, szilva, szeder, áfonya, meggy, szegfűszeg, szegfűbors, bors és étcsoki formájában. 6p- (3960 Ft - Fill The Winebox)


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.  

http://www.winesofportugal.info/ 

https://rocim.pt/marca/vale_da_mata_en/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814860816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása