Egy esős, szürke májusi délutánon Budapesten, a Spoon állóhajón bemutatkozott a Disznókő Kapi 6 Puttonyos Aszú 2015-ös évjárata, modorosan szólva ezzel némi napsütést csempészve a meghívott vendégek poharába. Az előzményeket szigorú szabályszerűségnek tekintve erre a premierre még két évet várnunk kellett volna, hiszen eddig a Disznókő Kapi Aszúk 6 évente követték egymást (1999, 2005, 2011), de ezúttal borult a papírforma. A Kapi Aszú ebben a különleges borkategórián belül is egyedi karakterű aszúbor, amely megmagyarázza, hogy miért csak kivételes években készülhet el, és ezek az évjáratok miért nem egyeznek meg feltétlenül a borvidéken klasszikusan nagy aszús évjáratként jegyzettekkel. Dr. Mészáros Gabriella bevezetője után Mészáros László birtokigazgató mutatta be a Kapi új évjáratát, majd természetesen a korábbi évjáratokat is megkóstoltuk.
Mészáros László szerint a Kapi soha nem a legillatosabb vagy leggazdagabb aszú, de gyönyörű az eleganciája. Az a tisztaság, áttetsző szerkezet és egyensúly, amit a Disznókő az aszúiban igyekszik közvetíteni, a Kapi aszúkban mutatkozik meg leginkább. 1999, 2005 és 2011 volt a korábbi három kivételes bort adó évjárat, amelyek azonban teljesen különbözőek voltak az időjárási adottságok szempontjából: 1999 klasszikus, kiegyenlített esztendő, nagy aszús év, 2005 megítélése minimum vegyes, hiszen esős, nedves év volt, későn meginduló aszúsodással, míg 2011 kifejezetten meleg és száraz időjárást hozott. A szintén remek aszús évjáratként jegyzett 2013-ban például az intenzív botrytis felülírta volna a Kapi karakterét, így ebből az évből sem töltöttek le külön dűlős Kapi aszút.
Az aszú alapanyagát adó terület a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja a birtok többi területéhez képest valamivel lazább, könnyedebb szerkezetű: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagos talaj ásványi anyagokban és mészben különösen gazdag. A Kapi jellegzetessége, hogy a szőlő itt hamarabb érik, kiválóan aszúsodik, miközben megőrzi friss savszerkezetét, utóbbi feltehetően a magas mésztartalomnak is köszönhető.
2015-ben a tenyészidőszak forró volt és száraz, nyáron gyakori kánikulával. A virágzás már május végén elkezdődött, és mindez korai érést eredményezett. Az aszúszemek válogatása szeptember 21-én kezdődött, az első válogatás október közepéig tartott és elképesztően gazdag, erőteljesen töppedt, zamatos aszúszemeket adott. A szüret második felében esősre forduló időjárás még inkább kedvezett a nemes rothadás további fejlődésének. A második válogatás november 12-ig tartott, melynek folyamán erőteljesen botrytises, kitűnő egyensúlyú, aromás aszúszemeket szedhettünk.
A Disznókő Kapi Vineyard Aszúhoz felhasznált, rendkívül gazdag, enyhén botrytises, ugyanakkor teljesen töppedt, szemenként válogatott bogyók kivétel nélkül a szeptember végi első szedésből és válogatásból származnak, ezek feldolgozásig rozsdamentes acélkádakban várakoztak. Az alapborhoz felhasznált szőlőt sokkal később, november első felében szüretelték.
Az aszúszemeket egészben, feltárás, zúzás nélkül, zajosan erjedő mustban áztatták 2 napon át, majd hosszú préselést követően rozsdamentes acéltartályokban és részben kis hordókban erjesztették december közepéig. Az erjedés a szokásosnál jóval hosszabb ideig tartott. A bor 2 évig érlelődött 225 literes tölgyfahordókban, melyeknek 25%-a volt új. A palackozásra 2018 májusában került sor. Analízis: 11% alkohol, 187 g/l maradékcukor, 7,65 g/l sav.
A debütáló aszú előtt egy száraz bort és egy szintén újdonságnak számító 5 puttonyos hárslevelű aszút kóstoltunk, majd sorban érkeztek a Kapi aszúk.
Disznókő Impression Dry 2017
Fehér húsú gyümölcsök, virágok, pici édesfűszer. Kóstolva arányos, zamatos, jó savakkal, finoman adagolt hordóval, körtével, őszibarackkal, édes citrusokkal, pici vaníliával. 6p
Disznókő 5 Puttonyos Hárslevelű Aszú 2015
Szépen hozza a hárslevelű jegyeit, illatában virágpor, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, élénk botrytises karakter. Kóstolva kecses, karcsú és kerek, talán egy picit a cukor felé hajlik egyensúlya. Bájos, zamatos, őszibarack, mangó, sárgabarack, pici vanília színezi. 7p
Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2015
Szép illatot mutat, fehér virágokkal, fehér húsú őszibarackkal, ananásszal, körtével, leheletnyi benzines karakterrel. Fiatal még, igazi "bébiaszú", kedves gyümölcsösséggel, finom krémességgel, selymes tapintású korttyal. A trópusi gyümölcsös, őszibarackos, ananászos, körtés vezető jegyeket finom fűszeresség, vanília kíséri. A korábbi Kapi aszúknál kevesebb a sav, így talán kevésbé vibráló és eleven, inkább kedves, gömbölyded érzetű bor. 7p+
Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011
Izgalmas illat: bergamot, őszibarackbefőtt, sárgabarack, édes citrusok. Gazdag ízében sokféle édes citrus randevúzik barackfélékkel, trópusi gyümölcsökkel, ananásszal, mangóval, édesfűszerekkel. Koncentrált, lendületes, intenzív és vibráló és még mindig nagyon fiatal. 9p
Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2005
Ez a bor már mutat valamit a kialakult aszús karakterből: illatában sárgabarack, pici gomba, fehércsoki, gyógynövények, kapor érdekes elegye. Sűrű, krémes, koncentrált, masszív felépítésű, remek savakkal, hosszú lecsengéssel, aszalt gyümölcsökkel, sárgabarackkal, édesfűszerekkel, gyömbérrel, gyógynövényekkel. 9p
Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 1999
Finom érettség, gazdag botrytis, sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, gomba, süteményes, édesfűszeres jegyek. Testes, krémes, de komoly savai remek egyensúlyt tartanak. Szépen kifejlődött aszús jegyek, sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, dohány, tea, grillázs, gomba. 9p-
Beszámoló a 2011-es Kapi Aszú premierjéről:
https://borrajongo.blog.hu/2015/10/05/disznoko_kapi_vineyard_6_puttonyos_aszu_2011_premier
A Kapi premierjére a Disznőkő Pincészet hívott meg, nagy köszönet érte!