A Borrajongó

Borsmenta Sajtóklub - Hárslevelűk a Borirodában

2019. május 17. 06:00 - furmintfan

A legutóbbi Borsmenta sajtóklub-kóstolóra már új helyszínen, a Borirodában került sor és ezúttal a hárslevelű volt a téma, egy maratoni, 18 tételes sor tükrében. Tokaj mellett Mátra, Somló, Neszmély, Villány és Eger is képviseltette magát az időben két évtizeden átívelő sorban, amelyben ráadásul sok olyan pince bora is szerepelt, akiktől én meglehetősen ritkán kóstolok. 

borsmentaharslevelu_dro9695.jpg

A borokat - szokás szerint - vakon kóstoltuk.

Kősziklás Borászat Hárslevelű 2018
Fajtajelleges, sárga húsú őszibarackos, édes almás, enyhén zöld őszibarackos, virágos illat. Szájban van egy minimális szénsavas érzete, egyébként könnyű, gördülékeny, gyümölcsös, almával, őszibarackkal, édes citrusokkal, zöld gyümölcsökkel. 4p+ (82)

Centurio Szőlőbirtok Fáy-domb Hárslevelű 2018
Érett barackos mézes illatában eleinte van egy technokolos vonal (első körben le is pontoztam emiatt), ami idővel szerencsére kiszellőzik és átadja a helyét a fehér húsú gyümölcsöknek. Feszes, már-már citromosba hajló savak uralják a szerkezete, a finisben viszont leülnek és ott már az alkohol melegít kicsit. Sok citrus, méz, édesre érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, édes alma, körte, majd a végén barackmagos kesernye. Kicsit kusza, kell neki egy kis idő a pohárban, nem tudom, hogy fog fejlődni idővel. Tetszett már jobban is. 4p+ (82)

Dubicz Borászat 1014 Hárslevelű 2016
Édesfűszeres, vaníliás, süteményes, pörkölt magos, pisztáciás illat, pici vajasság, fehér húsú gyümölcsök. Szájban érett, kerek, aránylag lágy, a vége felé üresedik a korty. Grillázs, süteményes jegyek, a háttérben kevés érett gyümölcs. Valahogy úgy éreztem, hogy a hordó integrálásához még idő kellene, de addigra a gyümölcseit fogja eldobni. 4p+ (82)

Csernyik Pince Hárslevelű 2017
Édes fehér gyümölcsös, virágos illat enyhe tutti-fruttis, cukorkás színezettel. Kóstolva is van egy hasonló cukorkás, gömbrágós érzete, mellette körte, édes alma, ringló és narancs, majd a korty végén egy kis kesernyével együtt befűt az alkohol. 4p+ (82)

Benedek Pince Öregtőkék Hárslevelű 2017
Félédes. Érett sárga húsú és trópusi gyümölcsös illat, mangóval, körtével, sárgabarackkal. Kóstolva kerek, az elején jól kitöltött korty a vége felé picit fellazul, de így is zamatos, gazdagon gyümölcsös, sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, vilmoskörtével, pici édesfűszerrel. 5p+ (85)

Palkó Pincészet Hárslevelű Reserve 2017
Érett sárga húsú őszibarack, sárgabarack, narancs, citrusok, kis zöldfűszer, enyhe sauvignon blanc-os jelleg határozza meg az illatot. Az illatban megismert jegyekhez egy kis édesfűszer és méz csatlakozik szájban, de van benne egy kis zöldesség is. 4p (81)

Kősziklás Borászat Hárslevelű 2017
Érett sárga húsú gyümölcsök körte mellett van benne egy kis édesfűszer és egy halvány zöldes vonal is feltűnik. Kóstolva meleg érzetű, elég tartalmas, zamatos, ízében vilmoskörte, sárga húsú gyümölcsök, narancs, finom édes fűszeresség, vanília. 5p+ (85)

Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2017
Hűvös illat, körtével, fehér húsú gyümölcsökkel, pici édesfűszerrel. Az illat alapján előbb tippeltem volna furmintra. Kicsit szikár, csontos felépítésű, lendületes savak vezetik és tartják egyenesben, a hordó szépen megbújik a háttérben. Összességében jó az egyensúlya. Körte, őszibarack, édes citrusok, mandarin, pici édesfűszer. Nálam a sor legjobbja. 6p (86)

Kern Pincészet Hárslevelű 2015
Picikét fülledt eleinte, majd fehér és sárga húsú gyümölcsök, virágok, édesfűszerek, enyhe púderes édesség következik. Testes, vastag, ugyanakkor savai is elég masszívak, feszesek, majd a korty végén még kicsit kikandikál a hordó. Citrusok, narancs, vilmoskörte, édesfűszerek és pici pörkölt mag. Kicsit rusztikus bor, mindene sok, mégis szerethető amolyan "kedves úthenger". 5p (84)

Bardon Hárslevelű 2015
Félszáraz bor a Lapisból. Fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos, őszibarackos, körtés jegyek, pici túrókrémmel, tippre épp ideális érettségi állapotban. A lendületes savakon pici cukor kerekít, a korty kecses, karcsú, zamatos, sok édes citrus és fehér húsú gyümölcs, körte, pszibarack, mandarin, pomelo ízével. Összesítésben ez a bor nyert, nálam is a legjobbak között volt. 5p+ (85)

Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2017
Illatban először puncs és kókusz, majd süteményes jegyek, mandula, szőlőzselé, narancshéj. Szájban túlérett, főtt állagúba hajló gyümölcsök uralják, almafélék, birs, szőlő, határozott édességérzet, majd a korty vége felé egy naspolyás motívum és némi kesernye mellett. 4p+ (82)

Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2016
Kissé tompa és érettebb illat, benne érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok. A savak a korty elején a legélénkebbek, a vége felé pici laposabb a bor, és kesernyés a vége. Ízében érett sárga húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, narancs, kis édesfűszer és naspolya. 4p+ (82)

Fekete Pince Hárslevelű 2012
Fajtajelleges, de már érett illat, érett sárga húsú gyümölcsök, méz, de van benne egy fura mellékzönge, erre volt aki dinsztelt hagymást, más sült batátát mondott. Kóstolva telt, olajos, széles savakkal. Mandarinbefőtt, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, édesfűszerek, karamell, grillázs, halvány sósság és itt is feltűnik az a fura mellékzönge, bár jóval halványabban. 5p- (83)

Polgár Pince Hárslevelű 1999
Borostyán szín, tercier jegyek illatban, gomba, széna, lámpaolaj, grillázs, és némi aszalt gyümölcs. Olajos, telt, vastag, lágy, a vége már széttart és üres is. Ízében gomba, aszalt kajszi, barackhéj, grillázs. 3p+ (79)

Polgár Pince Hárslevelű 1995
Színre még sötétebb, illatában gomba, öreg bútor, zöld dió, grillázs, lámpaolaj, pici narancsolaj. Szerkezetben jobban tart, köszönhetően meglepően kitartó és kissé nyers savainak, amelyek feltehetően fiatal korában is eléggé zöldesek lehettek. 3p (77)

Dubicz Borászat Fríz Hárslevelű 2008
Félszáraz. Ez a bor régebben még Borpalota név alatt futott. Érett illat, mézzel, pici füsttel és illóval, sárgabarackkal, botrytises jegyekkel, enyhe tökmagos színezettel. Olajos, testes, a savak a korty elején élénkebbek, később lelohadnak, még érezni kicsit a hordót, az alkohol érezhetően magas (15,5%). Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök kompótja, aszalt gyümölcsök, édesfűszerek, méz, hordófűszerek, zárásként határozott kesernye. Régebben is kissé borszörny-szerű volt, de azóta legalább csak keveset öregedett. 4p+ (82)

Bolyki Meta Téma (1. szüret) 2013
Sokféle érett sárga húsú gyümölcs, barackfélék, narancs, narancshéj színezik az illatot, egy kis illó és botrytises motívum is feltűnik. Ízében sárgabarack, narancs, narancshéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, vanília és kis kesernye. Elég masszív, széles savak dolgoznak alá, az alkohol magas, a végén mindent el is takar. Kár érte, ha nem lenne a brutális alkohol (17,3%!), talán egészen szép bor lehetne.  4p+ (82)

Polgár Pince Aranyhárs 2012
Visszafogott illat, sárga húsú gyümölcsökkel, trópusiakkal, mézzel. Picikét lapos, cukorhangsúlyos, édes sárgabarack, almakompót, édesfűszer, vanília, szegfűbors, és egy enyhe cideres jegy is felüti a fejét. 4p+ (82)

 

(Csak a poszt megírásakor tűnt fel, hogy aznap a 82 volt a kedvenc számom. :) Nem voltam 100%-os állapotban, utólag jobban szét tudnám húzni a sok 82 pontos bort, de már nem éreztem fair-nek, ha egyszer ez került be a "jegyzőkönyvbe".)


A helyszínért köszönet a Borirodának.
Fotó: Vető Gábor

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914814732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.05.17. 13:02:09

Mi volt a szervezők koncepciója?
"Kóstoljunk sok rossz hárslevelűt?"

akov · http://borrajongo.blog.hu 2019.05.17. 15:32:54

Mindig volt egy ilyen mondás, hogy lehet a HL jobb, mint a furmint. Amikor hársakat kóstoltunk veletek (sokat, egyben) a borok fele halott volt. Lehet a hárs jobb, mint a furmint, csak úgy látszik valamit tudni kell hozzá, amit sokan nem tudnak még...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.05.18. 20:28:48

@akov: Frissen én általában jobban szeretem, de ezt (Tokajban) évjárata válogatja, az érés meg, hát... olyan, amilyen... a furminté is... néha lehet találni gyöngyszemeket, de én már nem nagyon kockáztatok
süti beállítások módosítása