A Borrajongó

Tegnap ittam - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2018

2019. április 22. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc az eredeti franciaországi őshazán túl világszerte elterjedt, és ma már számos ország (Franciaország, Ausztria, Olaszország, Új-Zéland, Chile, Dél-Afrika) számos borvidékéről kóstolhatunk referencia-értékű sauvignon blanc-okat. A fajta Magyarországon is szinte mindenhol megtalálható Tokajtól Villányig, évről-évre kiegyensúlyozottan teljesítő nemzetközi szintű sauvignon blanc-nal viszont itthonról alig találkozni - a nagy pincék borai általában korrektek, de felejthetőek, a kis pincéknél pedig inkább csak egy-egy évjáratból származó különlegesség marad emlékezetes. Igaz, a legtöbb borvidéken csak epizódszereplőként számolnak vele, egyedül Etyek-Buda, és talán Pannonhalma esetében tekinthetjük afféle kiemelt szőlőfajtának.
Ha a legmegbízhatóbb magyar sauvignon blanc-t kellene megneveznem, én a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borára tenném a voksomat. A szép tavaszi időt hozó húsvéti napok ideálisnak bizonyultak, hogy megkóstoljam az aktuális 2018-as évjáratot és megbizonyosodjak róla, hogy a képzeletbeli szavazattal megelőlegezett bizalom továbbra is megalapozott-e.

pannonhalmiapatsagipinceszetsauvignonblanc2018.jpg


Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2018
Két eltérő talajtani (homokos, illetve löszös) és mikroklimatikus adottságú dűlőből (Széldomb és Tavaszó) származik a különböző érési fázisokban szüretelt szőlő. Bogyózás-zúzás után 14 órás áztatás történt alacsony, 7°C hőfokon. A kíméletes préselést követően a tisztított must acéltartályban, részben héjon erjedt, majd a bor két hónapig finomseprőn érlelődött.
Az apátsági borok 2018 őszétől új "ruhát" is kaptak, a címkék nagy részén nagyobb hangsúlyt kap a pannonhalmi táj és az apátság, így van ez a sauvignon blanc-nál is.
Az illat a megszokotthoz képest visszafogottabb, lassabban nyílik, először tv-paprika és citrusok jelennek meg - és kísérik is végig az illatot -, majd később zöldalma, egy kevés zeller és egres, idővel pici hóvirág és fehér húsú gyümölcsök társulnak. Szájban sokkal robbanékonyabb, kezdettől jó intenzitással lépnek be a savak és az ízek, és kiegyensúlyozottan meg is maradnak a lecsengésig. Lédús, zamatos citrusok, lime, citrom és ismét a tv-paprika és a zöldalma határozzák meg a tartalmas korty ízvilágát. Nem túl zöld, nem is lóg át a trópusi gyümölcsös spektrumba, inkább újvilági stílust képvisel, de sem új-zélandira, sem chile-ire nem emlékeztet, leginkább talán - az általam kisebb számban kóstolt - dél-afrikai sauvignon blanc-okra hajaz. A bizalmat mindenesetre meghálálta, ismét nemzetközi szintű bor készült a pincénél, a külföldi versenytársakhoz képest meglehetősen kedvező áron. 6p (2790 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714772948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása