A Borrajongó

Moric Project Hidden Treasures - Homonna, Kis Tamás, Villa Tolnay

2019. április 03. 06:00 - furmintfan

Roland Velich, a Weingut Moric híres borásza a pannon borkultúra lelkes kutatója, aki nemrégiben olyan új vállalkozásba fogott, amellyel részben a magyar bor szekerét tolja nemzetközi vizeken. Velich a Hidden Treasures sorozattal viszi tovább a Weingut Moric életre hívásával megkezdett gondolatot: egy régió karakterének megragadását, olyan tiszta és közvetlen módon, amennyire lehetséges. Ehhez fontos tudni, hogy Velich Burgenlandot és Magyarországot egy bor-régióként kezeli. Szerinte a Pannon-borrégió borkultúrájának részesei a hagyományos borkészítési metódusok, az éghajlat, a talaj, a szőlőfajták és az itt élő emberek is. Roland Velich úgy határozott, hogy hozzá hasonlóan gondolkozó, fiatal, innovatív borászokat gyűjt maga köré és velük együtt mutatja be ezt a vidéket az érdeklődő borkedvelőknek, legfontosabb borvidékeivel és szőlőfajtáival.
A sorozatban egyedi terroir-ral rendelkező termőhelyekről származó, helyi fajtákból, természetközeli szőlőművelési és borkészítési módszerekkel készült, elegáns, fineszes borok kapnak helyet. 2018 őszéig három magyar borászattól jelent meg bor a sorozatban, ezeket osztrák termelők kékfrankosai követték.
Érdekes és kuriózumnak számító dolog, hogy az egyik legnevesebb osztrák borász saját nimbuszának építgetése mellett időt, pénzt és energiát szentel annak, hogy a Kárpát-medence más borvidékeiről is felkaroljon borászokat és boraikat olyan helyekre is eljuttatja, ahova pusztán saját erőből nehezebb lenne kitaposniuk az utat. Kicsit utánajártunk a sztorinak és megkóstoltunk három bort a sorozatban eddig közreműködő három magyar borásztól.

moricprojecthiddentreasures.jpg

Eddig tehát három különböző termőhelyről - Tokaj, Somló, Balaton - három magyar borászat  - Homonna, Somlói Vándor, Villa Tolnay - került be boraival a Moric Project-be, közülük utóbbi kettő ma is aktívan részt vesz a közös munkában.

A projektben helyet kapó Homonna bor történetéről röviden írtam egy Homonna-kóstoló kapcsán, most visszaidézem ugyanazokat a sorokat:
"Az első csendes bor rögtön egy különleges darab, Homonna Attila és a Moric-os Roland Velich együttműködésének gyümölcse. A furmintklónokat keresgélő burgenlandi borász akkori jobbkezével, Halász Imrével kóstolt borokat Attilánál, ahol Roland felkapta a fejét a 2007-es Határi Furmintra, és az ismeretségből hamarosan szorosabb együttműködés alakult ki. A távlati cél, hogy az Erdőbénye és Vámosújfalu közötti területek termését integrálva készüljön el egy bor, a szőlőben bioművelést alkalmazva. Az itt kóstolt bor alapanyagát jelenleg a Vissy László tulajdonában álló ültetvény adja a Peres-dűlőből."

A Somlói Vándor részéről Kis Tamás volt a második borász, aki bekerült a projektbe. Mint kiderült, Velich régóta nagy Somló-rajongó, "A Hegy"-et - ahogy a somlói borászok gyakran hívják - az egyik legkülönlegesebb termőhelynek tartja, így kézenfekvő volt, hogy innen is megmutasson egy bort. Roland Velich látogatásairól a Somlói Borok Boltja is megemlékezik itt, én pedig most átadom a szót Kis Tominak:

"Ha jól emlékszem, az első találkozás, amikor hosszasabban beszélgettünk is, az 2016 április volt. Alder Yarrow járt a hegyen kóstolni, és az Évi (Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa - a szerk. megjegyzése) tartott neki az Sbb-ben (Somlói Borok Boltja) egy komoly kóstolót és vacsorát. Erre a vacsorára hívta meg Évi Rolandot is, akiről tudtuk, hogy hatalmas Somló fan és régóta tervezgetett a Somlóról bort készíteni, dolgozni valakivel, esetleg még földet is venni. Nagyon szép este volt, Rolandnak meg nagyon megtetszettek a boraim. Ekkor mesélt először nekem a Hidden Treasures gondolatról, illetve, hogy a meglévő Tokaj (Homonna Attila) termőhely mellé szeretne Somlót, Balatont és néhány burgenlandi kollégát is. Kb. egy év múlva a 2016 Somló HID no2 házasításán dolgoztunk, ez 2017 év végén került forgalomba. Mondanom sem kell ez mekkora öröm és mekkora lehetőség nekem és a somlói boroknak. Egy, a világban rendkívül elismert és kiváló ízlésű, érzésű borász a "vállára veszi" a boraidat, Kis Tamás és Somló nevét. A saját csatornáin keresztül mutatja meg a boraimat olyan kereskedőknek és éttermeknek, amit nem biztos hogy a magam erejéből és kapcsolataiból rövid időn belül meg tudtam volna tenni. Talán ez a pici borvidék az ő segítségével  illetve minden termelő munkájának eredménye képen. Lassan-lassan a Hidden Treasure-ből simán treasure-re változik. Az én szememben biztosan.
Kis Tamás"


A Villa Tolnay tulajdonos-borásza, Philipp Oser büszke arra, hogy a „Hidden Treasures 3” címke egy Villa Tolnay borra került, ezáltal részese lehet a pannon borokat bemutató nagyszerű sorozatnak, amely véleménye szerint jelentős hatást fog gyakorolni a balatoni borrégió nemzetközi ismertségére. Saját szavaival így emlékezett meg a közös munkáról:

“A kapcsolatom Roland Velich-hel immár 16 évre nyúlik vissza, éppúgy, mint a Villa Tolnay borászat története. Kezdetben Roland támogatott a borkészítésben, az ötletei, elgondolásai és tévedhetetlen filozófiája a mai eredmények fontos alakítója volt. Két Rolanddal közös évjárat után (2004 és 2005) és sok tanulással a hátam mögött, a saját utamat kezdtem járni a borkészítésben, mindig szem előtt tartva a szellemiségét. Nagy László 2008-ban csatlakozott a borászathoz és a Villa Tolnay sikertörténetének fontos pillére lett. 11 évvel azután, hogy megtaláltam a saját borkészítési stílusomat, és a borok magukon viselték a kezem nyomát, Rolanddal útjaink újra keresztezték egymást, és gyorsan jött az ötlet, hogy a Villa Tolnay borok is részesei legyenek a Hidden Treasures sorozatnak. Roland a mai napig ad tanácsokat és számos ügyben támogat, üzleti kapcsolatunk az évek során őszinte barátsággá vált.
Philipp Oser”

“As the owner and winemaker of Villa Tolnay, I’m proud to bear the “Hidden Treasures 3” label on our version of this great series of Pannonian wines, which also will have an important impact on the international recognition of the Hungarian Balaton wine region. My connection to Roland Velich is as old as the story of the Villa Tolnay Winery itself, 16 years. In the beginning it was Roland who supported me in most belongings to winemaking; his ideas, his intentions and his unmistaken philosophy of winemaking made him an important “co-shaper” of today’s results. After two vintages (2004 and 2005) together with Roland and lots of lessons learned, I have chosen to go my own way in winemaking, always keeping his “spirit” present. In 2008 Nagy Laszlo joined Villa Tolnay and became an important pillar of the Villa Tolnay success story. After 11 years finding my own style how to vinify the Villa Tolnay wines and giving them my personal signature, Roland and my wine business-related path crossed again and it became quickly an idea, that the wines of Villa Tolnay shall become a family member of Hidden Treasures. Also today Roland supports and advises me in my owner- and winemaker-role of Villa Tolnay in many affairs; during all these years our business relation evolved into a sincere friendship.
Philipp Oser”

Most pedig következzenek végre a borok:

Moric Project Hidden Treasures Nr. 3 feat. Villa Tolnay Balaton Riesling/Furmint 2017
furmintfan: Rajnai rizling és furmint házasítása a Csobáncról. Illatában fehér húsú gyümölcsök, a hordó fűszerei, mogyoró, pici virág. Tömör, szikár felépítésű bor, feszes savakkal, még egy pici integrálatlan hordóval. Citrusok, alma, körte, őszibarack, pici mogyoró, mandula, marcipán és a finisben némi vanília. Komoly, jól strukturált bor, amely még kicsit fiatal, és idővel szebb is lehet. 6p+
rszabi: Nagyon szép harmónia a két nagyon eltérő fajta között. A rajnait, nem meglepő módon, jobban kiéreztem belőle, a szerkezetét és az egész kortyot  a rajnai hatás definiálja,  ropogós, szikár savaival és a fehér húsú őszibarackos ízeivel. A hordó még nem teljesen épült be, 1-2 év fektetést biztosan meghálál. 6p

Moric Project Hidden Treasures Nr. 2 feat. Kis Tamás Somló Nagy-Somlói 2016
furmintfan: 45% hárslevelű, 45% furmint és 10% olaszrizling különböző parcellákról. Érdekes illat, megjelennek benne sós jegyek, virágok, fehér húsú gyümölcsök, pörkölt magvak, enyhe süteményes jegyek és kamilla is. Könnyed, kissé savhangsúlyos, alacsony alkohollal. Citrusok, sóban eltett citrom, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, pici őszibarack, sós aláfestéssel. Karakteres, nem feltétlenül gyümölcsökre épülő bor, szép bevezetés a komoly és egyúttal modern stílusú somlói borok világába. 6p
rszabi: Megosztó bor, savérzete a tolerancia határon billeg, mint a klasszis 13-as Bott Frigyes boroknál, csak ott kerekebb a korty és több réteg beltartalom fedte el a metsző savgerincet. Savai miatt szinte csak a citrusosság érződik belőle. Étel mellé még így is kiváló lehet, magában én biztosan nem kérnék egy pohárnál többet. 5p+

Moric Project Hidden Treasures Nr. 1 feat. Homonna Attila Tokaj Peres Furmint 2015
furmintfan: 100% furmint az erdőbényei Peresből. Virágok, őszibarack, császárkörte, a háttérben fűszerek és pici mandula. Lendületes, karcsú, mégis tartalmas bor, elegáns kivitelezésben, csiszolt savakkal, gazdag, hosszan tartó ízekkel. Sok gyümölcs, körte, őszibarack, édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, enyhe krétás érzet. Zamatos, összetett, a furmint kedvesebb arcát is megvillantó bor, ereje teljében. 7p-
rszabi: A nap legjobb bora. Tartalmas, vastag korty, krémes textúra, maradékcukorral tuningolt gyümölcsösség. Példásan szépen integrált hordós jegyek, naptejes, kókuszos illattal. 7p


A borok Magyarországon nem kerültek/kerülnek kereskedelmi forgalomba, de például a lentebb jelzett két külföldi webshop-ban elérhetőek (nem feltétlenül az általunk kóstolt évjáratok) és talán a pincéknél is érdemes lehet próbálkozni. A Homonna bort a finewines.hu-tól vásároltam, ott most is megvásárolható és a Carpe Diem-ben mostanában kóstolható is. A másik két palackot a pincészetektől kaptam, nagy köszönet értük Kis Tamásnak és Nagy Lászlónak.


https://www.gute-weine.de/


https://www.wagners-weinshop.com/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814718371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2019.04.03. 13:41:34

Ambivalens érzéseim támadtak a bejegyzést elolvasva mégpedig, hogy egyrészt milyen jó, hogy van borász aki így gondolkodik (felkarolás, egy nagy borrégió, kapcsolatok építése) másrészt mennyire szomorú, hogy erre van szükségünk.
Továbbá nem sok ennél bonyolultabb, átláthatatlanabb (értsd: borzasztó) címkét láttam itthon.
A projektben részt vevő hazai boroknak/borászoknak természetesen nagy sikert kívánok!
süti beállítások módosítása