A Borrajongó

Mátrai új hullám - Itt és Most Pince

2019. február 01. 06:00 - furmintfan

A Borrajongó hasábjain elég sokat foglalkoztunk a Mátrával - vagy legalábbis igyekeztünk -, amely minden bizonnyal hazánk egyik legjobb adottságokkal bíró, de ehhez képest szélesebb körben még kevésbé ismert és elismert borvidéke. A Mátra jelentőségét, potenciálját azonban az utóbbi években egyre több fiatal borász ismerte fel és igyekszik kiaknázni, folyamatosan azon dolgozva, hogy a borvidék elfoglalja méltó helyét a honi borpanteonban.
Németh Attila Gábor (N.A.G.) és a Tőkések (Karner, Losonci, Szecskő), valamint a méretesebb birtokok közül Szőke Mátyás vagy a Nagygombos Borászat után folyamatosan tűnnek fel az újabb szereplők, elég itt kisebbek közül a Benedek Pincére, a Centurio Szőlőbirtokra, a Csernik Pincére, a H2-re, a Kerekes Pincére, a Kékhegy Pincére, a Levente Birtokra, a Szignárovits-Maka Pincére, a nagyobbak közül a Bárdos és Fia Pincészetre, vagy a Dubicz Szőlőbirtokra (aki kimaradt volna, attól elnézést). Az Itt és Most Pince a legfrissebb induló pincészetek között van.
Hofmann Tiborról egyébként már második alkalommal írok egy borvidék új hullámos termelőjeként, hiszen sokáig ő volt az etyeki Szépvölgyön ÁT tulajdonos-borász duójának egyik fele, 2017 óta pedig az Itt és Most Pincét viszi párjával Gyöngyöspatán. Az ígéretes első borok alapján úgy tűnik, szép jövő várhat a pincére.

ittesmostborok2017.jpg

Megpróbálhatnám saját szavaimmal szárazon leírni a legfontosabb információkat a pincéről, de ezt ők maguk ezt a facebook oldalukon annyira körültekintően és minden részletre kitérően megtették, hogy meg sem kísérelem bemutatkozó soraik megkurtítását, inkább megspórolom magamnak a munkát, és átadom a szót a kis családi birtok tulajdonosainak.

"A birtok 2017-ben kezdte működését Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor közös vállalkozásaként. Ekkor vásároltuk első területeinket és pincénket Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában, a Vári úton. Célunk olyan borok készítése, melyek a Mátra mint termőhely valódi képességeit képesek megmutatni. Hisszük, hogy a Mátra nagyon magas minőségű borok készítésére alkalmas.
Jelenleg 4 dűlőben van 2,5 hektár területünk, melyből 1,5 hektár termő. Gyöngyöspatán a Hótó, a Csákberek és a Gereg dűlőkben vannak területeink, Gyöngyöstarjánban a Paskom dűlőben. Jelenlegi szőlőfajtáink: Olaszrizling, Zöldveltelini, Kékfrankos. A Gereg hegyen a 2018-as évben telepítettünk további Kékfrankost, Csókaszőlőt és Tihanyi Kéket.
Szőlészeti és borászati tevékenységünk során olyan borok elkészítése a célunk, melyek tükrözik a termőhelyet és a fajtát. A borkészítés során igyekszünk a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és fél éves - éves tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekszünk, nem használunk műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni célunk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés (1-1,5 kg tőkénként) mellett termeljük, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végzünk. A szőlő az érést követően kíméletes kézi szüret során kerül a pincébe, ahol bogyózás után rövid héjon áztatás és préselés következik, majd must ülepítés után spontán erjedés következik. A vörös borok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.
Hogy miért is „Itt és most”? Ez arról szól, hogy itt és most élünk, egyetlen életünk van, foglalkozzunk avval ami szenvedélyesen érdekel minket. Itt és most, mert nincs másik lehetőségünk, nincs másik életünk. Merjünk nagyot ugrani, ha tényleg akarjuk, a sors adni fogja a lehetőségeket. Mi kiváló bort szeretnénk készíteni kompromisszumoktól mentesen, olyat, amit mi magunk szeretünk. Újrakezdők vagyunk, nem születtünk borászcsaládba, Budapestről költöztünk Gyöngyöspatára, hogy avval foglalkozhassunk, amiben hiszünk.
Az itt és most azért is fontos, mert a civilizált ember számára egyre ritkább és nehezebben elérhető állapot a „mostban lét”, túl sokat gondolkodunk és mérlegelünk, keveset élünk. Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot."

Itt és Most Pince Olaszrizling 2017
A Hótó dűlő termése, egy napos áztatást követően préselték, ülepítés után spontán erjedt és 8 hónapig érlelődött tartályban.
furmintfan: Tiszta és kifejező illat fogad különböző almafélék formájában, a zöldtől a piros héjúig. Kíséretképpen minimális virág és mandula. A korty jól kitöltött, a közepesnél valamivel könnyedebb testhez mért beltartalommal, szépen dolgozó savakkal kísérve. Az illatot visszaidéző almafélék mellett citrusokat, grapefruit-ot is kapunk, a korty közepétől feltűnő mandulás kesernyés vonulattal. Az egyetlen tényező, ami kicsit ront az élményen, az emelkedett érzetű alkohol, ami a már említett fajtajelleges kesernyére is rátesz egy lapáttal. 5p
rszabi: Első szippantástól a lecsengésig ízig-vérig tipikus olaszrizling. Neutrális, visszafogott illat, szájban elegendő mennyiségű, de nem túl friss érzetű savak. Lecsengésben erősödik a mandulás kesernye. 4+

Itt és Most Pince Kékfrankos 2017
A Paskom dűlő kékfrankosa nyílt kádban spontán erjedt, 500 literes használt magyar és francia hordókban érlelődött 8-9 hónapig.
furmintfan: Meglehetősen intenzív és vonzó az illat, szinte primőrös gyümölcsösséggel és szép fűszerességgel: málna, tejszín, édesre érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, és kék virágok.  A korty karcsú és gördülékeny, a frissítő savak és a finomszemcsés tannin együtt pont elegendő lendületet és tartást biztosítanak. Meggy, fanyar erdei gyümölcsök íze, diszkrét fűszeresség szövi át a bort. Vidám, élvezetes, gyümölcsös bor született az első évjáratból, veszedelmesen jól csúszik. Az élvezeti érték okán és megfelelő kontextus hiányában talán túl lelkes vagyok, de legyen: 6p-
rszabi: A fajtajelleg itt is határozott, de a fajtából adódóan ez a tény nekem sokkal nagyobb örömöt szerez. Elég markáns hordóhatással nyit, a finom gyümölcsös illatát rendesen megbolondítja a tejszínes krémes jelleg, de ez inkább csak növeli a vonzerejét. Szájban arányos, friss, jól esik inni, a sav hangsúlyosabb mint a tannin, így garantált a tiszta és friss korty. Lendületes, modern és fajtaazonos. 6-

A borokat jelenleg Budapesten a Borfalu Bortéka, valamint Dunakeszin a Bormánia forgalmazza.

A palackokat Hofmann Tibortól kaptam kóstolásra, nagy köszönet érte!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214596384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2019.02.01. 13:26:18

Csernyik pincét kihagytátok a felsorolásból. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.02.01. 13:40:47

@loading: Jogos, bár a felsorolás még biztosan velük sem teljes.
süti beállítások módosítása