A Borrajongó

2HA Tabunello retrospektív: 2007-2016

2018. december 20. 06:00 - akov

Simán több, mint egy évtizede, hogy értetlen arccal kóstolgattuk az első Tabunellokat. Talán a Budavári Borfesztiválon lehetett ez 2008-2009 környékén. Kétrészről is érthetetlennek tűnt a dolog. Egyfelől derült égből csattant a sangiovese a fehérboros borvidékről, másrészt pedig úgy tűnt végre valaki megcsinálta a legjobb magyar pinot-ot. Nos, azóta eltelt egy kis idő. A Tabunello haladt a maga útján, érzésem szerint a viszonylag magas kezdeti színvonalról csak felfelé lépkedett. Valahol a közepén tartottunk is egy nagyon élvezetes fél-vertikálist, de a fél-vertikális az mégis csak egy fél-vertikális. Akkor még erősen siránkoztam a Szent György-hegy igénytelen tespedtsége miatt, de úgy néz ki ezen is sikerült fogást találni. Az utóbbi öt évben jónéhány termelő jelent meg a hegyen, megváltoztak a kulcsszavak, olybá tűnik látszik valami felfelé konyuló íve az egésznek. Sok minden változott a környéken is, nemcsak a táj szép, de mintha a vidék visszatérne az eredetéhez. Mindenfelé ridegen tartott állatokat látok, boldogok a sajtkészítők és sok nagyon is vállalható étterem és vendéglátóhely közül lehet válogatni. De egy dolog szerencsére változatlan: a Tabunello még mindig a Szent György-hegy LEGFONTOSABB bora.

2ha_tabunello.jpg

Hogy ne kelljen annyit olvasni és a kóstolójegyzetek között kapirgálni, az egyszerűség kedvéért azonnal össze is foglalom nektek a tanulságokat:

(1) Pár tétel kóstolása után világos lett, hogy Magyarország legjobb, legstabilabb és legjobban érő vörösborait kóstolgatjuk.

(2) A kontrollnak becsempészett vaktételek próbáját simán kiállták a borok.

(3) A kóstolón jelen lévő borász, Török Csaba maga is érdeklődéssel figyelte a sort, hiszen nem minden nap van szerencséje a saját idősebb tételeihez. És ráadásul nem így egyben!

(4) Már a fiatal Tabunellok is jól fogyaszthatók, élénken savasak, tele élettel, a Brunelloknál kevesebb tanninnal és fiatalkori nyersességgel.

(5) A Tabunellonak évjárattól függően 6-7 évre van szüksége ahhoz, hogy elkezdje megmutatni azokat a jegyeket, amelyek jelentősen növelik komplexitását, élvezeti értékét.

(6) A sor összes tagja stabil és egészséges volt, nyoma sem volt korai halálnak, bizonytalanságnak, túlhordózásnak.

(7) Az első sangiovese tőkék 2003-ban kerültek telepítésre, majd ezt követte egy nagyobb kontingens 2005-2006-ban.

(8) A borász örömmel látta, hogy az elképzelése szépen megjelenik az idősebb borokban. Minél későbbi a Tabunello (értsd: minél öregebbek a tőkék), annál koncentráltabb és potensebb az anyag.

(9) A Tabunello erősen terméskorlátozott szőlőből készül, kb. 1kg/tőke a cél, de ennél általában alacsonyabbra jön ki a mennyiség.

(10) Kiemelt figyelem van a szőlészeti műveleteken. A birtok munkáját tanácsadóként szinte a kezdetektől segíti egy toszkán flying winemaker.

(11) Egyszerű, tradicionális technológiával készül (spontán erjed fatartályban, csömöszölik), nem kap sok ként, és nem is szűrik vagy derítik.

(12) Gondosan kiválasztott hordókba kerül (ez pár éve a legsűrűbb szerkezetű fából készülő Kádár Hungary Petraea hordókat jelenti).

(13) A Tabunello első évjárata a 2005-ös volt (még „Brunello” néven), de nem látott kereskedelmileg napvilágot. Egy gyenge kádár gyenge hordójába került, így ma már nem mutat sokat. Itt írtunk róla. A 2006-os év bora – vélhetően a kevés kén miatt – „megecetesedett” – meséli a borász a kezdeti malőröket.

(14) Jó ránézni az egységes címkére, amely kitartott a közel 10 év alatt.

2HA Tabunello 2016

Országszerte gyenge vörösboros évjárat. A rothadás miatt előbb kellett szedni, így sok a zöld bor itthon. A Szent György-hegyen azonban nem volt olyan nagy a gond, a borász szerint az eddigi legjobbak között van (lesz) a 2016-os Tabunello. A pincészet Shiraz bora szintén kiválóan sikerült. 35-40% új fát kapott.

Szép, de egyelőre kifejezett fás jegyek érezhetők, mellette fűszerek, rózsa, valamint a fiatalabb Tabunellokra jellemző enyhe zöld diós aroma. Elég penge, de finom sava van, szép piros bogyós és savanyú gyümölcsökkel. Darabos-poros tannin, lédús és friss gyümölcsök. Hosszú lecsengés, enyhe rusztikussággal. 7p

2HA Tabunello 2015

Kiemelkedő évjárat, ennél talán csak a 2013 volt jobb. Közép rubin szín, még szép frissesség, már beépített fahatás. A közepesnél testesebb, piros bogyós gyümölcsök, némi fekete ribizlis beütéssel. Remek aromák, jó sav, szép szerkezet, kiváló lecsengés, benne cseresznyés aromákkal. Még nincs kész a bor, ugyan a fogyasztási ablakban van, semmi rusztikusság nincsen benne, de még érdemes vele várni, hogy némi érési aroma kialakuljon. 7p+ (simán 8p-os lehet 3-4 év múlva!)

Fonterutoli Chianti Classico 2015

Vaktétel. Jóval sötétebb szín. Zárt kissé, mind piros, mind fekete bogyós gyümölcsöket mutat. Lendületes sava szedresre húzza. Poros tannin, jó egyensúly, remek fogyaszthatóság. 20,0 EUR. 6p+

2HA Tabunello 2013

Kiemelkedő évjárat, korai lehűléssel, szépen megmaradó savakkal. Szép és vonzó illat. A közepes-nagy testbe szépen simul a sav, a meggyes és cseresznyés gyümölcsösség, a fa finom fűszerei és a klasszikusan a fajtára jellemző rózsás virágosság. Életteli még mindig, mély, nagyon hosszú lecsengéssel. Még mindig van ideje, ha nagyon jót akarunk tőle, akkor várjunk még 2-3 évet a bontással. 7/8p

2HA Csókaszőlő 2015

Vaktétel, közben imádkoztam, hogy a borász ne ismerje fel a saját alkotását. A Tabunellonál egyértelműen mélyebb színt mutat. Közepes-nagy test, több és rusztikusabb sav, mint az előző boroknál. Virágos, meggyes, nagyon tiszta és profi bor, szép lecsengéssel. Mindenkinek tetszett, a társaság szinte egyöntetűen olasz bornak gondolta. Mindenkit meglepett. 6p+

2HA Tabunello 2012

Forró és zsinórban a második száraz év. 300mm-nél nem volt sokkal több csapadék. Nagyon vonzó és mély, komplex illat. Bőr, fűszerek, feketére érett cseresznye, pipafüstös finomkodó hordó, délies karakter. Testesebb, de finoman megtartott savval, puha és érett tanninnal, fűszerekkel, fekete cseresznyével. Egyszerűen remek és nagyon hosszú. A meleg év miatt nem tipikus Tabunello, de azért mégsem egy cabernet. Csak egy kiemelkedő bor. Fogyasztási ablakban. 7/8p

Tenuta Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2012

Sajnos ez dugós, de valami penetráns módon. 35,0 EUR

2HA Tabunello 2011

Viszonylag jó, elég meleg és száraz év. Ha jól emlékszem ebben az évben mondta először az olasz tanácsadó, hogy talán lesz ebből a projektből valami (és bevallotta, hogy eddig nem hitt benne). Közép rubin szín még mindig. Közepesen intenzív illat, vonzó gyümölcsökkel és fekete ribizli szárra emlékeztető kis csavarral. Rózsa és más virágok, eper, piros gyümölcsök, szép fűszeresség, remek sav, érett tannin. Komplex, szuper és életteli. 7p

Collemattoni Brunello di Montalcino 2010

Vaktétel. Mélyebb szín, jóval érettebb és melegebb karakter, mint a Tabunellok. Mély, fűszeres-fás illatok. Részemről több fát, több érést és kevesebb életet érzek. De ettől ez még szintén egy remek bor. Sok-sok fűszer, rózsás jegyek, erőteljes poros állagú tannin. Édeskésség színezi, a tényleg nagyon hosszú korty végén némi kesernye jelenik meg. Amúgy szép aromák, rendkívül komplex és intenzív. A szellőztetés sokat javít rajta. 7/8p

2HA Tabunello 2009

Szintén egy meleg és száraz év. Közép rubin szín, egy pici gránáttal. Epres, fűszeres, rózsás és avaros, de tiszta illat. Könnyedebb, érezhetően több fát mutat, lazább szerkezetű. Piros bogyósok, virágok, fahéj, szőlős aromák. Jó arányok, a közepesnél emelkedettebb sav, cseresznye, meggy. A borász szerint a fiatal tőkék miatt a bor koncentráltsága még nem lehetett akkora, hogy teljesen elbírjon a fával. Ugyanakkor senki sem panaszkodik az asztalnál. Kifinomult, remek bor, élvezetes, komplex, már bőven a fogyasztási ablakban. Több résztvevő szerint a sor legjobbja. 7p+

2HA Tabunello 2008

Piros ribizlis, rózsás és kapucsínós illat. A közepesnél teltebb, piros bogyós gyümölcsökre, hecsedlire emlékeztet, ami kiegészül némi fekete borssal, egy egész enyhe zöldességgel. Itt viszont már jobban látni, hogy nehezebben küzdött meg a bor a fával, semmiképpen nem kellemetlen, de a hordó aromái egyértelműek, miközben a gyümölcsössége már kezd halványulni. Mindenesetre megsüvegelendő. 6p

2HA Tabunello 2007

Mivel ez a bor nem volt meg a saját archívumomban, a pincéhez fordultam. Török Csaba volt oly kedves, hogy a rendelkezésünkre bocsátott egy palackot (létezik még talán 4-5 palack összesen). Gránátba forduló szín. Könnyed, még némi gyümölcsöt is mutat, de beléjük avar, enyhe zöldesség, balzsamecet és fűszerek vegyülnek. Öregszik már, kissé üresedik is. Egyértelmű, hogy a fát nem bírta el, a gyümölcs már a háttérben. 5p

Kiemelkedő kóstolón vagyunk túl. Gratulálunk Török Csabának, hogy idáig képes volt kifuttatni ezt az eredetileg rendszeridegennek tűnő projektet. Sok sikert kívánunk a folytatáshoz.

Kapcsolódó cikk:

2HA Tabunello vertikális: 2005-2012

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014501510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.12.20. 08:43:01

Remek poszt, jó volt olvasni, köszi! :)

gergo16 2018.12.20. 09:06:24

Szia! Köszi a cikket. A tabunellót egy pillanatra félretéve, a Csókaszőlő mégis működik? A Bussayéknak is bejött. Te ezt hogy látod?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.12.20. 09:38:42

@gergo16: köszi a visszajelzést. Igen, nekem nagy a bizodalmam benne, annyira, hogy idén tavasszal telepítettem is. Szentesinek 2004-től kezdve az egyik legjobb bora, 10 éves tételek még rendben vannak. Több MW-nek mutatta, el voltak ájulva tőle.

Török Csabának - bár nem akarok fogadatlan prókátor lenni - nincs ekkora szerencséje, mindig valami félrement nála a szőlővel vagy a borral, pedig igyekezett erősen. 2015-ben nagyon jól sikerült neki, addig szinte csak kesergett róla.

A Bussay és a Vylyan nekem nem jött be, furák voltak és messze Szentesi mögött.

A fajta keveset terem, ez tény. Majd meglátjuk!

gergo16 2018.12.20. 10:18:03

@akov: Mi az alapvető probléma vele? Azt tudom, hogy keveset terem. 60-70 dkg-t tőkénként tud hozni szálvesszőzve?

A másik kérdésem és nem is zaklatlak: A Tarcali kék és Hajnos kék fajtajelleges bort adnak, van önálló karakterük? A Bencze Istvánt próbáltam elérni írásban, de még nem sikerült, ugye ő is telepített korábban.

dagadtos 2018.12.20. 11:10:24

A 2009-es a csúcsán lehet, szenzációs volt, nálam most magasan nyerte az egyébként nagyon erős sort.
süti beállítások módosítása