Immár negyedik éve, hogy a "Koccints Aszúval" kampány részeként az adventi időszakban aszúkat kóstolunk, igyekezve arra sarkallni a borkedvelőket, hogy legalább az ünnepek alatt kerüljön aszú az asztalra és a poharakba. A Wineglass Communication és az aszú-fogyasztás ilyetén promotálásában részt vevő pincészeteknek felajánlásának köszönhetően idén is kaptam egy palackot, hogy kóstoljam meg, ezúttal a Sauska Pincészettől.
2013 érdekes év volt Tokajban. Amíg a száraz borok penge savakra és tömör magra épültek, az édes borokban a maradékcukor gyakrabban felülkerekedett a savakon, mint azt a száraz borok alapján várta volna az ember. Az aszúk is igen gyakran hömpölygő gazdagságúak, komoly maradékcukor-tartalommal és nagy testtel. Kíváncsian vártam, vajon a Sauska Tokaj aszúja is beáll-e a sorba, miközben arra is ráébredtem, hogy a pincészet 2009-től kezdődő új korszaka óta nem is kóstoltam tőlük aszút.
Sauska 6 Puttonyos Aszú 2013
Kiváló minőségű aszú szemeket a szüret második felétől 2 menetben gyűjtötték be a pincénél. Az aszúszemeket 24 órán át erjedő mustban áztatták, majd préselés után az erjesztés hordóban ment végig, végül a bor francia hordóban érlelődött 20 hónapon át. A maradékcukor mennyisége 198,6 g/l.
Az illat aránylag visszafogott és hűvös érzetű. Korához illően a gyümölcsök dominálnak benne: kandírozott édes citrusok, őszibarack és körte, némi trópusi gyümölcsös aláfestéssel, pici birssel. Kóstolva elegáns, jó koncentrációt mutat, de nem annyira hedonista és hömpölygős, mint sok 2013-as, a sav éppen elegendőnek tűnik a közel 200 g/l maradékcukorhoz. Aszalt őszibarack, körte, mangó, maracuja, kandírozott citrushéj, szép egzotikus fűszeresség díszíti. Fiatal, ígéretes aszú, pályája elején. 7p+
A bort köszönöm szépen a Wineglass Communication csapatának és a Sauska Tokaj-nak.