A Borrajongó

LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) - "Pioneers of the World" kóstoló az Esterházy-kastélyban

2018. december 01. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúriánál tett soproni látogatás egy különleges programmal folytatott, az eisenstadt-i/kismartoni Esterházy-kastélyban. A Moët Hennessy Louis Vuitton birodalom borainak főszereplésével különleges kóstolót szerveztek a kastély grandiózus Haydn-termébe. Margaret "Maggie" Henriquez, a cég borászati részlegének elnöke, két Master of Wine, Lynne Sheriff és Josef Schuller kíséretében mutatott be néhány bort a borbirodalom egyes borászataitól. Elsősorban újvilági pincészetek úttörő szerepet játszó birtokaitól válogatták a kóstoló tételeit, innen a kóstoló címe: Pioneers of the World. Az Etyeki Kúria nagylelkű gesztusának köszönhetően a soproni kirándulás résztvevői is ott lehettek a kóstolón vendégként.
 lvmh2.jpg

A Moët Hennessy Louis Vuitton (röviden LVMH) 6 különböző szektorban működő 70 házat tömörít, ebből az alkoholos italos szektort 27 különböző cég képviseli, köztük - a teljesség igénye nélkül - olyan ikonikus nevekkel, mint a Belvedere, a Chateau d'Yquem, a Cheval Blanc, a Cloudy Bay, a Dom Perignon, a Glenmorangie, a Hennessy, a Krug, a Moët & Chandon.

lvmh8.jpg

Az egyes borok kóstolójegyzetei előtt következzen egy-egy rövid ismertető az egyes pincészetekről.
 lvmh4.jpg

 

Bodega Numanthia (Spanyolország, Toro)
Az 1998-ban alapított toro-i birtok egy ősi ibériai városról - Numancia - kapta a nevét, amelynek lakói i.e. 134-ben a megadás helyett a harcot és a biztos halált választották a római hódítókkal szemben. A 83 hektárnyi szőlőültetvény 40%-a 70 évnél is idősebb tőkéket foglal magába, de a Teso de los Carriles 5 hektáros parcelláján 140 évnél idősebb tőkéket is találunk, amelyek túlélték a filoxéra pusztítását. A pincészetnél három bor készül, kizárólag tinta de toro-ból (tempranilloból).

Cheval des Andes Argentína, Mendoza)
A bordeaux-i Cheval Blanc és az mendoza-i Terrazas de los Andes "közös gyermeke", 1999-ben létesült A borok kb. 50 hektárnyi 80 éves ültetvényről készülnek, malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és petit verdot fajtákból. A birtok a francia hagyományokat és az újvilági innovációkat egyesítve igyekszik premium bort készíteni a magasan fekvő mendoza-i területekről.

Cloudy Bay (Új-Zéland, Marlborough és Central Otago)
Az egyik legismertebb új-zélandi pincészetet 1985-ben alapította David Hohnen, a nyugat-ausztráliai Cape Mentelle tulajdonosa. A pincészet nevét egy közeli öbölről kapta, melyet Cook kapitány nevezett el 1770-ben, új-zélandi körútja során. A Cloudy Bay 2003 óta a része a LVMH borbirodalomnak. Sauvignon blanc-juknak úttörő szerepe volt abban, hogy a világ megismerte az új-zélandi bort. Jelenleg 310 hektáron gazdálkodnak és 30 országba exportálnak bort.

Newton Vineyard (USA, California, Napa Valley)
Az 1977-ben létesült kaliforniai birtok szűretlen boraival úttörő, újító szerepet vállalt a helyi birtokok között. A fajtákat illetően a hangsúly a cabernet sauvignon-on és a chardonnay-n van, ezeken kívül bordeaux-i fajták - merlot, cabernet franc, petit verdot és malbec - terem még az ültetvényeken.

Terrazas de los Andes (Argentína, Mendoza)
A mendoza-i birtok 1999-ben jött létre, ültetvényeit az Andok 600-1800 méter magasságban elterülő teraszaira telepítették, a legrégebbieket 1929-ben. A legkiválóbb területekről szüretelt malbec tőkék borai dűlőszelektáltan kerülnek lepalackozásra. Az északi és a déli lejtők termése szignifikáns különbségeket mutat fő jellemzőit tekintve. A legmagasabb, 1800 méteren található parcellákon torrontés terem. A két Argentínára jellemző fajta mellett chardonnay és cabernet sauvignon is készül a birtoknál.

Weingut Esterházy (Ausztria, Burgenland)
A házigazda Weingut Esterházy nem tartozik az LVMH-házak közé, de ők is delegáltak egy bort a kóstolósorba. Az Esterházy hercegek pincészete az eisenstadt-i/kismartoni kastély pincerendszerében üzemelt évszázadokig, a jelenlegi modern feldolgozó 2006-ban készült el Trausdorf (Darázsfalu) határában. A fajtaválaszték és a szortiment igen széles, de a hangsúly természetesen a kékfrankoson van.

 

Most pedig következzenek a borok:

 lvmh3.jpg

Cloudy Bay Pelorus Méthode Traditionnelle NV Marlborough
Az üdvözlő ital a Cloudy Bay pezsgője volt, chardonnay és pinot noir házasításából, az alapbor részben hordós erjesztésű ér érlelésű. Illatában mandula, fehér húsú gyümölcsök, enyhe élesztős-krémes vonulat. Feszes savak és apró bubik érkeznek szájban, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, a háttérben némi brióssal. 6p

 

A borokat hármas flight-okban kaptuk, az egyes csoportokban szervírozott három bor a kóstolósor alapján ismert volt, de a három bort vakon, nem feltétlenül a listán szereplő sorrendben kaptuk, hogy egy kis játék is legyen a kóstolásban. A közönség megszavaztatását követően a kóstolót vezető három szaktekintély elemezte, majd leplezte le és ismertette a borokat.

 lvmh7.jpg

I.
Az első flight-ban két chardonnay és egy sauvignon blanc szerepelt, bár utóbbi francia hordós kivitelben. A fajta ettől függetlenül nem tagadta meg magát, az obligát zöldes jegyek, a mangós, marcujás trópusi gyümölcsök és a penge savak okán nem volt nehéz kiszúrni, a két chardonnay közül meg tippre az agyonhordózott jöhetett inkább az USA-ból, be is jött.

Terrazas de los Andes Chardonnay 2017 Mendoza
A bor 8 hónapot érlelődött hordóban és tartályban. Az illat nagyon tiszta, határozottan újvilágias, trópusi gyümölcsökkel, sárgadinnyével, banánnal, ananásszal, fehér húsú gyümölcsökkel. Szájban elegáns, arányos, a sav pont ideális mennyiségű, a hordó tökéletesen integrált, csak kiegészítő szerepet játszik, talán az alkohol emelkedett egy leheletnyit érzetre, de ez sem zavaró. Őszibarack, sárgadinnye, körte, pici banán, diszkrét fűszeresség. Profi munka. 6p+

Newton Vineyard Unfiltered Chardonnay 2015 Napa Valley
Spontán, hordóban erjedt, 12 hónapig francia hordókban érlelődött, amelyeknek 27%-a volt új. Füstös hordós jegyek uralják az illatot, mellettük vajas popcorn, vaj, némi fehér húsú gyümölcs, banán és vanília kíséretében. Az előző borhoz képest testesebb, vaskosabb, krémes textúrával, kissé magas alkohollal, határozott fahatással. A füstös, fás jegyek ízben is dominálnak, mellettük sárgadinnye, banán, érett alma, szegfűszeg, szegfűbors, érezhető meg, a korty vége kesernyésbe fordul. A brutális hordó sajnos mindent elnyom (és állítólag a korábbi évjáratokhoz képest már visszavettek belőle) és kétlem, hogy valaha is beépülne. 5p+

Cloudy Bay Te Koko 2015 Marlborough
Spontán, francia hordókban erjedt (8% új), az almasavat részben lebontották, a bor kb. 1 évet töltött finomseprőn, hordóban. Enyhe fülledtségét kis pörgetéssel levetkőzi, utána egyszerre tódulnak orrba a hordóból érkező édesfűszeres, a trópusi gyümölcsös és a zöldes jegyek. Őszibarack, mangó, körte, pici vanília, vágott fű. Feszes savakra és kiváló minőségű hordóra épül a szerkezet, az eleganciától még némi cseresség elválasztja, de ez feltehetően egy kis palackéréssel a helyére kerül. A sárga húsú gyümölcsök, mangó, passion fruit, citrusok, édesfűszerek, vanília, zöld villanások izgalmas elegye, amely idővel egyre tágabb spektrumban és intenzívebben tárulkozik fel ízben. 7p+

 lvmh6.jpg

II.
A két argentin bor - egy dűlős malbec és egy bordeaux-i házasítás - közé egy pinot noir szorult be, egyből ki is lógott a sorból. A két argentin viszont megtréfált, azokat viszont összekevertem.

Cheval des Andes 2013 Mendoza
60% merlot, 25% cabernet sauvignon, 15% petit verdot házasítása. Illatábában ribizlilé, édesfűszerek, pici vanília, menta, érett erdei gyümölcsök. Közepes testű, jó egyensúlyt mutat, tanninja érett, finomszemcsés jó tartást ad. Elsősorban gyümölcsökre épít, piros és fekete bogyósok egyaránt megjelennek benne, étcsokival, fahéjjal, finom toast-os jegyekkel, gyógynövénnyel kísérve. Erőlködésmentes, intelligensen elkészített bor, mindazonáltal több izgalmat vártam. 7p

Cloudy Bay Te Wahi 2015 Central Otago
Nagyrészt bogyózva, 15%-ban egész fürtösen préselve, a spontán erjedést 5 nap hidegáztatás előzte meg. A bor 12 hónapig érlelődött francia hordókban, amelyeknek 30%-a volt új. Elképesztően intenzív és buja illat, tele karácsonyi és keleti fűszerekkel, erdei gyümölcsökkel, szederrel, málnával, pici egzotikus füstölős jeggyel. Kóstolva erőteljes és tartalmas, igazi telivér pinot noir, közepesnél nagyobb testét lendületes sav és közepes mennyiségű, jelenleg még kicsit fogós tannin támogatja, az alkohol finoman melegít a korty végén. Intenzív és gazdag, lédús erdei gyümölcsök és vonzó fűszeresség hatja át, tartalmas és hosszú. Már most komoly bor benyomását kelti, de érezhetően pályája elején tart még. 7p+

Terrazas de los Andes Las Compuertas Single Vineyard Malbec 2014 Mendoza
Közel 90 éves tőkék termése, 16-18 hónapot öltött új francia barrique hordókban. Gazdag, intenzív illat: édesfűszerek, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, meggymag. Telt, koncentrált, mégis arányos felépítésű bor, rágható a beltartalom, mégsem nehézkes, mindenből jutott bele bőven és mégis minden megtalálja benne a helyét. Intenzív, és komplex, fekete ribizli, szilva, meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök viszik a főszólamot, mellettük finoman édeskés, fahéjas, csokoládés, fűszeres jegyek duruzsolnak a háttérben. 7p+

 lvmh5.jpg

III.
Három egymástól nagyon elütő bor került az utolsó csoportba. A tempranillo-t fekete cseresznyés, ánizsos, gyógynövényes jegyei és robosztussága egyből elárulták, a kékfrankost karcsú teste, piros bogyós gyümölcsös zamatai és savai, valamint a hordóhasználat választotta el élesen a cabernet-től.

Esterházy Blaufränkisch Ried Schildten DAC 2015 Burgenland
Egy melegebb, mészköves terület termése, 16 hónapot töltött új és használt barrique hordókban. Vonzó illat, piros bogyós gyümölcsökkel, szamócával, cseresznyével, málnával, finom fűszerességgel keretezve. A közepes test remek struktúrára épül, a hordó jól adagolt, szépen fűszerez és keretet ad. Elegáns, fineszes bor, szép egyensúllyal. Elsősorban gyümölcsökre épít - málna, cseresznye, szamóca, meggy jelenik meg ízében -, amelyeket szép édeskés fűszeresség egészít ki. 7p

Bodega Numanthia Numanthia 2013 Toro
700 méter magasságban termő 100 éves tinta de toro (tempranillo) termése, 18 hónapig új francia hordókban érlelve. Áradóan intenzív illat, talán egy picike illó is csavar rajta egyet. Feketebogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, rumos meggy, étcsoki, ánizs és gyógynövények. Igazi úthenger, az a fajta bor, ami megrág és kiköp. Elképesztően koncentrált és masszív, szétrobbanthatatlan, sziklaszilárd szerkezetre épül. Komoly mennyiségű tannin és feszes sav alkotja a gerincét, az alkohol sem alacsony, de azt az izmos test simán elnyeli. Érett fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki, ánizs, gyógynövények. Jelenlegi formájában mindenképp ételt kíván, magában ledönteni egy üveget már extrém sport lenne. Benne van egy óriási bor ígérete, de jelenleg kicsit nehezen megközelíthető. 7p+

Newton Vineyard Cabernet Sauvignon Single Vineyard Mount Veeder 2014 Napa Valley
Napa Valley egyik hűvös területéről származó cabernet sauvignon, 16 hónapig francia (60% új) hordókban érlelve. Érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder édesfűszerek, vanília jelennek meg illatában. Kóstolva közepes testű, túlzásoktól mentes, szinte elegáns, ugyanakkor komoly beltartalommal bíró képét mutatja. A tannin érett, a textúra sima, nincsenek kilógó élek. Fekete ribizli, szeder, málna, egy kevés érett piros bogyós gyümölcs, némi étcsoki és leheletnyi paradicsomszósz is érezhető ízében. 7p

 lvmh1.jpg

 

Az Etyeki Kúriának köszönet a meghívásért a nagyszerű kóstolóra.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414380816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2018.12.03. 09:20:10

Ööööö, nekem egy picit úgy tűnik, hogy kiemelten ügyeltek rá, hogy a proletariátus ne jusson hozzá egy Yquemhez v. Dom Perignon-hoz. Nem volt ez az érzésed?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.12.03. 12:11:25

@akov: Igen, egy kicsit meglepődtem, amikor a kóstoló napján megkaptam a sort, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem nem fordult meg a fejemben ilyesmi, én is számítottam valami igazi óvilági ikon-borra. :) Ezzel együtt is úgy vagyok vele, hogy kóstoltam sok szép olyan bort, amit itthon nem forgalmaznak, mindezt ráadásul vendégként, szóval nem panaszkodom. :)
süti beállítások módosítása