A Borrajongó

Téli borpár(baj)ok 2023

2023. február 24. 06:00 - furmintfan

Az idei első borpárbajos posztban kétszer öt tétel került egymás mellé (és elméletileg a többi három évszakos borpárbajos posztban is így lesz). A külföldi és hazai fehérbor, illetve vörösbor párosok mellett ötödikként egy siller-duó szerepel a mai válogatásban.

parbajok.jpg

A magyar fehérborokkal kezdem a sort. Két kedvező árú és széles körben elérhető rajnai rizling alkotja az első párost, a Balaton déli partjáról, illetve a Tolnai borvidékről. Inkább nyári borok ezek, de az év eleji tavaszias időjáráshoz is jól passzoltak.

teliborparbajok2023_1.jpgIkon Rajnai Rizling 2021
Sötétebb színű és már küllemre is valamivel teltebb anyagnak ígérkezik. Illatban jelentkezik kezdetben némi petrol és kőpor, de ezek a jegyek elhalványulnak. A gyümölcsök közül először alma és érett egres dominál, enyhe cukorkás motívummal kísérve, majd egyre inkább érettebb irányba fordul, őszibarack, alma, körte formájában, második nap érintésnyi dióval. A két bor közül egyértelműen ez a testesebb, a korty lágyabb érzetű, talán a sav is alacsonyabb, de a maradékcukor mennyisége mindenképpen többnek tűnik, ahogy az alkohol is magasabb, utóbbi kicsit fűt is a finisben. Ezzel együtt sem lusta, de nem is a pengeélesre húzott riesling-stílus képviselője, gömbölyűbb darab. Almafélék, édes citrusok, őszibarack, körte és kevés érett egres adják a díszítést. 5p+

Tűzkő Riesling 2021
Friss, nyílt, közepes intenzitású illatában zöldalma dominál, mellette citrusok, egy kevés citromhéj és gyógynövény. Könnyű és a feszes savak mellett viszonylag laza felépítésű bor, egyenes kortylefutással. Számottevő maradékcukor nem érezhető a savak mellett, így száraz érzetű a korty, az alkohol alacsony. Citrusok és fehér húsú gyümölcsök - zöldalma, körte, fehér őszibarack - uralják az ízképet. Korrekt alap riesling, hibák és különösebb erények nélkül. 5p


Nagyot lépünk térben és árban egyaránt. Az albarino a legsikeresebb spanyol fehérszőlő fajta, többféle stílusban lehet vele találkozni, de a tételek nagyobb része acéltartályos erjesztéssel és érleléssel készül, frissen piacra kerül, élénk savakkal és friss gyümölcsökkel operál. Az itt szereplő két bor viszont a szűkebb prémium vonalból származik, hordós érleléssel készült nagyágyúkról van szó.

teliborparbajok2023_2.jpgBodegas Granbazán Limousin Albarino 2019 Rias Baixas
8-10 órás hidegen áztatás, erjesztés rozsdamentes acélban, 6 hónapos érlelés francia tölgyfa hordókban.
Emelkedett illatában érett sárgabarack, sárga húsú őszibarack dominál, a háttérben megfordulnak mézes, vaníliakrémes, mandulás, mangós, egzotikus gyümölcsös, enyhén marcipános aromák is. A test erős közepes (a két bor közül ez valamivel teltebb), a húsos kortyban remek savak és krémes textúra együttese érezhető. Haraphatóan tartalmas, sűrű bor, amely ugyanakkor nem válik nehézkessé. Ízében a sárga húsú barackfélék mellett citrusok, mangó, grapefruit, pici édesfűszer, narancshéj és vanília tűnik fel, halvány sóssággal, a finisben enyhe kesernyével. 7p (Szeredi Zsoltnak és a Vino Castillo-nak köszönet a mintapalackért!)

Pazo de Barrantes Albarino 2019 Rias Baixas
Gránitos altalajon termő 35 éves tőkék termése, acéltartályban erjesztve, 2 hónapig seprőn érlelve, majd 7 hónapig 85%-ban tartályban, 15%-ban akáchordóban érlelve.
Finom, vonzó illatában fehér virágok, érett őszibarack, alma, körte, citrusok, mandulás sütemény és akác izgalmas aromái tűnnek fel, másnap kis mézzel, egyre több sárga húsú gyümölccsel, barackmaggal ötvözve. Közepes testű, jó felépítésű és finom szövésű bor, valamivel könnyedebb, elegánsabb, lendületesebb, mint a másik albarino. A savak vibrálása és a textúra selymessége izgalmassá teszi, csakúgy mint az ízvilág: érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, citrusok, finom fűszeresség, pici mandula, enyhe sós aláfestés. A korty lendületes savakkal robban be, majd középtájékon belép a finom krémesség, szélesedik a bor. Citrusokkal, sóban eltett citrommal indít, majd az érett gyümölcsök - őszibarack, alma, körte, ananász, narancs - édességét érezni, a lecsengés felé pedig fűszeres, mandulás aromák is belépnek a képbe. A savak végig vibrálnak, a textúra selymes, a gyümölcsöket enyhe sósság kíséri, a lecsengés hosszúra nyúlik. 7p+


A hűvösebb hónapok rosé-ja a siller. Személy szerint egyáltalán nem bánnám, ha a könnyű rosé-k mellett a siller nagyobb teret nyerne a hazai borpalettán, meglenne a helye a gasztronómiában is. Légli Géza Pirosbora a műfaj egyik klasszikusa és Sauskáék is évről évre készítenek sillert, bár a két bor - mint látni fogjuk - eltérő stílust képvisel.

teliborparbajok2023_3.jpgKislaki Pirosbor 2021
Merlot és kékfrankos házasítása. A színe valóban élénk piros, az illata kifejezetten vonzó, sok édes piros gyümölcsös idéz, a szamócától a cseresznyéig, pici virággal. A korty egyszerre könnyed és húsos, lendületes savak és picike maradékcukor teszik játékossá. Nagyon zamatos és jól iható, íze is tobzódik a piros gyümölcsökben: szamóca, cseresznye, málna és érintésnyi mandarin. A tétel neve tökéletesen előrevetíti, mire számíthatunk. 5p+

Sauska Siller 2021
Több fajta házasítása, részben hordóban erjedt. Sötétebb színű, már egy halványabb vörösbort idéz. Az érett gyümölcsök édessége találkozik fanyarabb aromákkal - meggy, ribizli, vörös áfonya, szamóca, kökény, vérnarancs -, míg a hordó enyhe fűszerességet kölcsönöz a bornak . Jó felépítésű anyag, kellően élénk sav és egy kevés tannin adja a vázát, míg az alkohol pici melegséget hoz a végére. A különböző fajták gyümölcsös aromáit kellemes fűszereség övezi. Ez már szinte egy könnyebb vörösbor. 6p-


A külföldi vörösbor párost új-zélandi pinot noir-ok alkotják, a 2017-es évjáratból, két nagyobb méretű borászatból. Az egyik bor Marlborough-ból, a másik Central Otago-ból származik.

teliborparbajok2023_4.jpgLawson's Dry Hills Reserve Pinot Noir 2017 Marlborough
Világosabb, fényesebb színű a bor párjánál, illata kevésbé harsány, mértéktartóbb. Főleg érett piros gyümölcsöket idéz - vörös áfonya, málna, cseresznye, ribizli, csipkebogyó és faeper -, a háttérben finom fűszeresség és leheletnyi füst, érintésnyi avarosság. Kóstolva finom szövésű korty fogad, kerek savakkal, finoman fogós - részben kocsányos érzetű - tanninnal, enyhén melengető alkohollal a finisben. Az összhatás kellemesen meleg karaktert, bársonyos textúrát kölcsönöz a bornak. Az illatra rímelő érett piros gyümölcsök mellett pici zöldfűszer és édesfűszer fedezhető fel. "Európaibb" stílusban elkészített, decensebb bor, mint a Matua. 7p-

Matua Lands & Legends Pinot Noir 2017 Central Otago
A két bor közül ez a sötétebb, ugyanakkor kicsit mattabb színű, illata viszont intenzívebb, édesebb. Málna és erdei gyümölcsök frissen főzött lekvárja, édesfűszerek, kis egzotikus virág bukéja árad a pohárból. A karcsú test jó sav, kevés, finoman fogós tannin és picike maradékcukor övezi, az ízek intenzívek, az enyhe édesség behízelgővé teszi a bort. Érett erdei gyümölcsök, málna, szeder, áfonya, szilva, vérnarancs, narancshéj, édesfűszerek és egy kis kóla adják az aromákat, már kezdődő érettség is érezhető második nap. Populárisra hangolt, tipikusan újvilági tétel. 6p+


A hidegebb éjszakákon ideális választásnak tűnt két testes villányi vörösbor. Két dűlős házasítást választottam a két Günzer testvértől. Günzer Tamás a Bocor dűlőből, Günzer Zoltán az Ördögárokból készített bort a három legfontosabb bordeaux-i fajtából 2017-ből. A 2016-os kiadások itt kerültek egymás mellé.

teliborparbajok2023_5.jpgGünzer Családi Birtok Ördögárok 2017
Az Ördögárokból készült házasításban 60% merlot, 30% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon a fajták aránya, 24 hónapig értek a fajták külön-külön, majd a házasítás után tartályban.
Elsőre málnadzsem villan fel illatban, majd erdei gyümölcsök, édesfűszerek, vanília. Harmadik nap kicsivel élénkebb a fűszeres vonal, fakéreg, fahéj, grafit és vanília formájában. Kóstolva jó koncentrációt és közepesnél nagyobb teste mellett is jó egyensúlyt mutat, a korty nem nehézkes, jól kitöltött, meleg érzetet kelt, enyhén érdes tannin keretezi. Első nap az élénk savak valamelyest külön utakon mozognak, későbbi visszakóstolások alkalmával is feszes, ám sokkal rendezettebb, egységesebb a korty, harmadik nap mutatja a legtöbb harmóniát. Málna és meggylekvár, finom édesfűszerek, vanília, étcsoki adják az aromákat, a lecsengésben enyhe poros érzettel. 7p-

Günzer Tamás Bocor Cuvée 2017
A Bocor dűlő terméséből készített bor cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon házasítása (az arányokra nem találtam információt, amely 24 hónapig érlelődött új, 225 literes barrique hordókban.
Áradóan buja, dús illatában keleti fűszerek, erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, étcsokoládé, aszalt meggy, füstölő, mentol, pici kóla elegyedik. Nagy testű, sűrű anyag, rághatóan tartalmas, sok hosszan felrakodó tannin, széles savak felelnek a szerkezetért, a krémes korty elnyeli a magas alkoholt, csak finom melegség és enyhe édesség érezhető, de kortyközéptől a savak is felélénkülnek. Érett és aszalt gyümölcsök, fekete cseresznye, fekete bogyósok, szeder, málna, egzotikus fűszeresség, pörkölési aromák, kávé, étcsokoládé, édesgyökér adják az ízképet. Dús illatában csokoládé, pörkölt kávé, érett piros gyümölcsök érződnek. Gazdag, intenzív, vastag bor, mindene sok, de komoly beltartalom és intenzitás, valamint hosszú lecsengés is társul a méretekhez. 7p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218052412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása