A Borrajongó

10 éves édességek - Tokaji csodák 2008-ból

2018. november 29. 06:00 - furmintfan

A száraz tokaji borok érlelhetősége örök slágertéma és kérdőjel a honi borszakértők, borászok és borrajongók körében. A komolyabb tokaji édes borok, szamorodnik, aszúk érlelhetősége lényegesen kevesebb vitát vált ki, ha kivált egyáltalán, és a mai poszt szereplői is fényesen igazolják, hogy miért is van ez így.
Őrizgettem már egy ideje néhány 2008-as édes tokaji bort a gyűjteményemben, és bár nem volt kifejezett cél az, hogy kerek 10 évvel a 2008-as szüret után nyíljanak ki ezek a palackok, mégis így lett. A 2008-as év késői szüretek, szamorodnik és aszúk frontján is számtalan remek bort adott, és az itt kóstolt tételek is tovább öregbítették az évjárat hírnevét.

20083paszuk.jpg

2008edesek.jpg


A dupla sor első fele 3 puttonyos aszúkból állt, ezek még szeptemberben nyíltak ki. A második sort novemberben kóstoltuk borissza barátokkal köztük rszabival és táncoló medvével, aki írt is a sorról itt, és most én is megemlékeznék a borokról, a második sor esetében négykezes formátumban.

 


3 puttonyos aszúk

Béres Szőlőbirtok 3 Puttonyos Aszú 2008
Színét és illatát tekintve talán ez tűnik a legfrissebb bornak a sorban. Édesfűszerek, barackos tea, őszibarack, sárgabarack, kandírozott narancs, kevés gomba és szarvasgomba tűnik fel illatában. A könnyedebb, kevésbé koncentrált stílusú aszúk közé tartozik (bár ez ugye részben a kategóriából is adódik), a botrytis jelenléte sem olyan határozott, inkább elegáns, mint komplex vagy mély. Feszes savak kelnek birokra a maradékcukorral, 10 évesen is van a kortyban vibrálás, fiatalos lendület. Narancslekvár és baracklekvár, kandírozott citrusok, mandarin, narancs, némi édesfűszer és gomba színezi. 7p-

Chateau Tarcal 3 Puttonyos Aszú 2008
A Chateau Tarcal voltaképpen amolyan Gróf Degenfeld "másodcímke"-sorozat. Amennyire emlékszem, inkább külföldi piacokra és hipermarketekbe kerültek ezek a borok. Sajnos dugós. :(

Gróf Degenfeld 3 Puttonyos Aszú 2008
Sötétebb színű, érettebb, sűrűbb anyag hömpölyög a pohárban. Az illat már érettséget sugall, benne süteményes, linzeres jegyek, édesfűszerek, narancslekvár, sárgabaracklekvár és dohány. Sűrű, olajos konzisztenciájú bor, amely lágyabb, szélesebb savakra támaszkodik, de középen valahogy kicsit megdöccen a korty, ott inkább a fát érezni és kicsit rövid a lecsengés is. Narancslikőr, sárgabaracklekvár, mazsola, kis étcsoki és dohány jelenik meg ízében, a korty végén pici kesernyével. 6p

Oremus 3 Puttonyos Aszú 2008
Hárslevelű, furmint, sárgamuskotály és zéta. Sok édes és keleti fűszer dominál illatban, mellettük egy másik ágon sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mézes őszibarack, pici mézes tea. A korty selymes, koncentrált, a koncentráció és az egyensúly talán ebben a borban van a legjobban eltalálva. Tartalmas, intenzív és gazdag, ízében sokféle fűszer, sárgabarack és narancs lekvárja, trópusi gyümölcsök, narancshéj, édesfűszeres lecsengéssel. A trió legelegánsabb, legösszetettebb bora, 10 évesen remek formában. 7p


Szamorodnik, főborok, késői szüretek

Tokaj Nobilis Amicus 2008
furmintfan: Az Amicus voltaképpen szamorodni alapanyagból, tehát részben (kb. 30%-nyi) aszúsodott fürtök felhasználásával készült, ebben az évben furmintból kevés kövérszőlőből és egészen minimális hárslevelűből, kb. 120 g/l maradékcukorral. Az illatban sárgabarack, aszalt trópusi gyümölcsök, narancshéj, pici méz jelentkezik, idővel egészen minimális palackbuké jelentkezik. A korty lédús, gyümölcsökben gazdag, egy átlag késői szürethez képest egészen koncentrált is, a sav szépen kiegyensúlyozza a maradékcukrot. Az aszalt állagúba hajló sárgabarackos, narancsos jegyek mellett narancshéj, pici earl grey tea és dohány is feltűnik. Az érettség leginkább csak ott érhető tetten, hogy a lecsengés az erős kezdés után a vártánál kicsit rövidebb. 7p-
rszabi: Megdöbbentően világos és friss illatú, a savak a kortyot még mindig fiatalon tartják. Kissé talán egysíkú, de tiszta és nagyon finom. 6p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű Szamorodni 2008
furmintfan: A Kikelet Pince egyik legszebb édes boraként emlékszem erre tiszta hárslevelűből készült, dűlős szamorodnira, amelyben nagyjából 115 g/l a maradékcukor-tartalom. Nagyon vonzó, különleges illattal nyit: fehér csoki, vanília, zöld tea, trópusi gyümölcsök - szinte fiatalnak hat. Szellőzéssel kicsit hanyatlik a frissesség és előtérbe kerülnek a gombás, teás, kukoricás jegyek. Kóstolva rendkívül kecses, légies, mégis tartalmas, csilingelő savakkal, az egész kortyot átható vibrálással. Édes citrusok, mandarin- és mangóbefőtt, vanília, méz színezik a kortyot. Elegáns, filigrán aszú. Az elején mutatott forma alapján a pluszt is megérdemli, de végeredményben legyen ez egy sziklaszilárd hetes. 7p
rszabi: Fehércsokis, sütis illat. Penge savú és friss. Sajnos levegővel érintkezve gyorsan hanyatlik, elég cseres lesz. 7p

Szepsy Szamorodni 2008
furmintfan: Furmint (70%), hárslevelű (20%) és sárgamuskotály (10%), kb. 145 g/l maradékcukorral. A legkevesebb gyümölccsel itt találkozni illatban: nugát, vajkaramella, toffee, édesfűszerek, csipkebogyó, sokféle édes- és zöldfűszer. Szájban vitálisabb, több gyümölcsöt kínál, sárgabarackbefőtt, narancs, aszalt gyümölcsök képében, de itt is megjelennek kíséretképpen az édesfűszeres, karamellás, nugátos aromák. Koncentrált, sűrű aszú, kicsit talán édesség-hangsúlyos, de mélysége, hosszúsága bőven elbírja ezt is. 7p+
rszabi: Nagyon sötét szín, fűszeres, édesség-hangsúlyos, szépen érett, talán túl a csúcson. 7p

Demeter Zoltán Eszter (Főbor) 2008
furmintfan: A 2008-as volt az az évjárat, amikor Demeter Zoltán Főbora "nevet változtatott" és a borász lányának tisztelegve, Eszter néven került a polcokra. Úgy emlékszem, ebből a borból még Főbor és Eszter címkéset is kóstoltam. Voltaképpen ez egy szamorodni, 70% furmintból és 30% hárslevelűből, kb. 200 g/l maradékcukorral. A sor legsötétebb színű bora. Az illat (és az íz is) szédítő gazdagságot és mélységet kínál: sárgabarack-esszencia, csipkebogyó, vörös szilva, kandírozott narancs, keleti fűszerek, bergamot, earl grey tea, csipetnyi dohány. A korty kényeztetően selymes, hömpölygősen olajos, koncentrált, de nem nehézkes, komplex és tengermély. Savai leginkább a kortyközép felé támadnak fel, az ízintenzitás is itt kapcsol feljebb és tart nagyon sokáig. Óriási élmény. 8p
rszabi: Komplex, vonzó illat: piros szilva, őszibarack, kandírozott narancshéj. Iszonyat jó szerkezet, sima textúra, nagyon hosszú. 8p

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr414401938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo16 2018.11.29. 10:02:15

Szia! Épp ma akadt a kezembe a Borászati Füzetek egyik 2017-s száma. Eben egy hazai borakadémikus fejtegeti, hogy a Furmintot felesleges erőltetni fajtaborként, nehézkes, problémás, érési gondok, vannak vele. Lehet, hogy a témát itt már kitárgyaltátok, meg talán nem is ide kívánkozik teljesen, de nagyon érdekelne a véleményed erről a kijelentésről. Én ilyenkor mindig elszomorodom...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.29. 10:15:57

@gergo16: Szia!
Ha nagyon röviden össze szeretném foglalni, akkor azt nem állítanám, hogy teljesen elvetném a furmintot, de inkább házasítás-párti vagyok, száraz fajtaborként meg a hárslevelűt általában jobban szeretem. Szépen érő száraz tokajival éppúgy sokszor találkoztam, mint olyanokkal is, amelyek pár év alatt összeestek, de ez évjárat-függő is.
Itt írtam erről kicsit bővebben (meg elszórva még sok tokaji témájú posztban):
borrajongo.blog.hu/2018/09/21/furmint_es_harslevelu_egyutt_es_kulon-kulon_2013-ban

c0vf3f3 2018.11.29. 23:01:49

@furmintfan: @rszabi:
bízom benne, hogy nem arról van szó, hogy egyes körökben még mindig menőnek hiszik alaptalanul lepontozni a Szepsy borokat (...) - hanem csak a palackotok volt nem megfelelően szállítva/tárolva vagy kapott olyat, ami nem tett jót neki

...amikor én nemrég ezt a bort ittam, az bőven 8 pont felett volt (= kb. a besírsz az örömtől kategória)

eleve: ha az Eszter 8 pont, akkor ez elég nehezen lehet 7/7+

arra meg őszintén kiváncsi lennék, hogy miből következtethető ki, hogy ez a bor már túl lenne a csúcsán
...ha ez nem csak hasraütésszerű kinyilatkoztatás akart lenni, hanem valóban erre utaló konkrét jeleket érzett ki belőle Szabi, akkor az a fenti gyanút igazolja az adott palack elkutyolódásáról - de az nem a bor hibája

nekem mondjuk szerencsére van még belőle, úh Karácsonykor újra teszteljük :-P

c0vf3f3 2018.11.29. 23:10:35

@c0vf3f3:
most kicsit jobban megnéztem a fotókat - és bár biztos, hogy nem egészen valósághűek a színek, de a cimkék színéhez viszonyítva elég sötét némelyik bor
...úgy értem, túl sötét

az én Szepsy szamorodnim nem barnult meg ennyire, de ahogy látom, szegény Amicus is kapott jócskán, és bár pont ez a Kikelet nálam nincs, de amim volt korábban, az sem lett ilyen sötét ennyi idő alatt

...feltételezve hogy jó hőmérsékleten és páratartalomban tároljátok - nem lehetséges, hogy esetleg a fénytől nem véditek eléggé a fehér üvegben levő borokat, és az okoz idő előtti öregedést? :-o

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.30. 06:38:08

@c0vf3f3: Egyáltalán nem voltak fénynek kitéve, legalábbis amióta nálam vannak. Én nem is éreztem úgy, hogy indokolatlan öregnek tűnne bármelyik bor is a tényleges korához képest.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.30. 07:23:47

@c0vf3f3: Engem teljesen hidegen hagy, hogy ki mit érez menőnek lepontozni,vagy felpontozni, legyen szó Szepsy-borról, vagy egy hiperes dél-afrikai sauvignon blanc-ról.
Amúgy miért kellene a Szepsy Szamorodninak feltétlenül jobbnak lennie, mint a DZ Eszternek? Az Eszter is ugyanúgy szamorodni technológiával készült, maradékcukor bőven több van benne, de ez persze csak egy számadat.
Nekünk most jobban tetszett az Eszter, de ez semmit nem von le a másik bor értékeiből.
Ezt az állandó pontszámon lovaglást meg teljesen feleslegesnek érzem. A posztírónak az a bor ott és akkor annyi pont volt, amennyi, azért szerepel ott éppen az a pontszám, ami nem egy örök és kétségbevonhatatlan igazságtartalmú kinyilatkoztatás, hanem egy ember véleménye.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.30. 09:56:18

@c0vf3f3: Szia, nem érzem, úgy hogy valaha is direkt lepontoztam volna Szepsy (vagy akármilyen más) bort. Ráadásul ezek mind nagy kedvenceim voltak (Kivéve a főbort, azzal most találkoztam először), írtam is róluk anno (Igaz a Szepsy borról csak érintőlegen):

bordogsag.blog.hu/2013/05/13/kikelet_lonyai_szamorodni
bordogsag.blog.hu/2012/12/31/ejfeli_itoka
bordogsag.blog.hu/2012/03/30/tokaj_nobilis_amicus_2008

A lényeg, hogy mindhárom bor nagyobb élvezetet nyújtott számomra 5-6 évvel ezelőtt (Akkor: Szepsy 8/8+, Kikelet 8+, Amicus erős 7 volt) . Még klasszisok most is, egyszerűen csak arról van szó, hogy nekem nem adott annyit a palackérés, amennyit elvett a vibrálásból és a frissességből.

Ellenben a főbor egyesítette magában az összes szépséget, egyértelműen ezen az estén ő volt a legjobb. Akkor jöhetne a félig-meddig jogos kérdés, hogy akkor miért nem 9 pont? Szerencsémre épp a héten voltam egy kóstolón, ahol szerencsém volt a '11-es Kapi-hoz is. Na az 9 pont volt. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.11.30. 10:18:51

@c0vf3f3:

"Karácsonykor újra teszteljük"

Ha kinyitottad, akkor szívesen olvasnám a véleményedet róla, akár itt kommentben, akár egy vendégposzt formájában.

"az én Szepsy szamorodnim nem barnult meg ennyire, de ahogy látom, szegény Amicus is kapott jócskán, és bár pont ez a Kikelet nálam nincs, de amim volt korábban, az sem lett ilyen sötét ennyi idő alatt"

Kifejezetten világos volt az az Amicus élőben, ez le is írtam: "Megdöbbentően világos.. "
A Szepsy sem volt sötétebb, mint amilyenek szerintem lennie kellene egy ilyen beltartalmú 10 éves szamorodninak.

"arra meg őszintén kiváncsi lennék, hogy miből következtethető ki, hogy ez a bor már túl lenne a csúcsán
...ha ez nem csak hasraütésszerű kinyilatkoztatás akart lenni, hanem valóban erre utaló konkrét jeleket érzett ki belőle Szabi, akkor az a fenti gyanút igazolja az adott palack elkutyolódásáról - de az nem a bor hibája"

Ez természetesen csak egy tipp (bár kötve hiszem, hogy van olyan ember a világon aki 100 százalékos biztonsággal állíthatna valamit a témában). De ennek a tipp-nek azért van valami alapja, az eddigi tapasztalataim alapján.

Én ezeknek a tulajdonságoknak az összességén jutottam a fent sommázott véleményre:
-Savak már nem ellenpontozzák annyira az édességet, mint anno.
-A harmadlagos aromák, már túlsúlyban vannak.
-Az egész szerkezet tömörebb érzetű, az utóíz nem olyan vibráló és a korty után már nem marad annyira frissen és tisztán a szám.

Mondjuk ezek a tapasztalatok, nem olyan megdöbbentőek egy 10 éves bor kapcsán. :)
süti beállítások módosítása