A Borrajongó

Nemzetközi chardonnay-kitekintés – Coppola és Montes Alpha

2018. november 09. 06:00 - ungert

Itt van két chardonnay, melyek az adott fajtán kívül legfeljebb annyi közös jegyet hordoznak magukban, hogy határainkon túlról érkeztek. Azon kívül pedig, hogy ilyesfajta fehérborokat megbízhatóságuk miatt néha, sőt gyakrabban is érdemes kóstolni és vásárolni, nincsen világfordító megfejtés. Az történt csupán, hogy a legutóbbi blogivás keretei között kinyíltak, és ha már így alakult, megkóstoltuk, aztán csakhamar elfogyasztottuk őket, utóbb pedig összehordtunk belőlük egy szokásos négykezű bejegyzést is.
ch.jpg

Coppola Diamond Collection Chardonnay 2014

Tiszta, jól definiált illat barackkal és visszafogottabb trópusi gyümölcsökkel. Mögöttük némi édesfűszer jelenik meg. A korty puha, hozza az orrpróbával azonos gyümölcsöket, és bár savai kissé laposabbak, összességében az elejétől végéig profi munkának érződik. Minden paraméterét a szélesebb közízléshez igazították. Az eredmény egy professzionális, ugyanakkor karaktermentes chardonnay, meg is áll 5 pontnál.

Kezdeti zárkózottságát gyorsan levetkőzi, elsősorban fűszeres jegyeket mutat: szegfűszeg, szegfűbors, vajas popcorn, vajkaramella. Másodsorban azért jönnek az érett gyümölcsök is, körte és ananász formájában. Testben éppen közepes, ehhez kellő mennyiségű sav társul, amely viszont a kelleténél kicsit gyorsabban kifut a korty alól. Szájban is a populáris hordófűszeresség és az érett gyümölcsök határozzák meg az aromatikát, némi citrusossággal kiegészülve. Korrekt, profi munka, de nem egy emlékezetes bor. 5p (furmintfan)

Montes Alpha Chardonnay 2015

Nem lennék meglepve, ha százalékos dimenzióban kifejezve akár kétszámjegyű mennyiségű sauvignon blanc borult volna bele. Az illat fülledten kezd, a benne megjelenő vad, kissé zöldes jegyek az idővel ugyan tompulnak valamennyit, de a sauvignon-alaphatást teljesen nem veti le önmagáról. A korty gazdag, kifejezetten sűrű és sokszínű, de tisztességes savainak köszönhetően kellően lendületes is. Alapanyaga ugyan kérdéses, de a végeredmény már túlmutat a tisztességes stílusgyakorlaton. Hat pont.

Az illat picit fülledt és van benne egy olyan zöldes csavar, ami leginkább sauvignon blanc-ra emlékeztet: csalán és spárga formájában. Tudjuk be ezt egy korábban szüretelt frakciónak. Emellett a jó minőségű hordó finoman adagolt édeskés fűszerei, ananász, érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök érkeznek. A közepes testet lendületes savak támogatják meg, némi krémesség ágyaz meg nekik, a hordó diszkréten meghúzódik a háttérben és csak finoman fűszerez (a bor 35%-a látott csak hordót). Ananász, mangó, őszibarack, citrusok, grapefruit, édesfűszerek és halvány zöld villanások színezik. Szép munka. 6p (furmintfan)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214353685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása