Amikor a Bükkről, mint rejtőzködő borvidékről írtam, egyáltalán nem túloztam: egyelőre nagyon kevés minőségi bor készül a borvidékről és még kevesebb borászat kapcsán beszélhetünk országos, vagy úgy általában szélesebb körű ismertségről. A Bükk adottságai alapján többre lehet hivatott, ahhoz azonban, hogy végre kilépjen az árnyékból és borvidéki szinten is több ismertségre, elismertségre tegyen szert, összefogás szükséges. Ez lebegett annak a néhány bükki borásznak is a szeme előtt, akik mertek előrelépni és megalapították a Szövetség a Bükki Borvidékért névre hallgató eredet- és értékvédelmi közösséget. Az alapítók - Borbély Roland (Gallay Pince), Hajdu Roland és Sándor Zsolt - 2018 nyarán maguk köré gyűjtötték a hasonlóképpen gondolkozó termelőket és a közösség mellett saját szabályrendszert hoztak létre a magas minőségű és a termőhelyet méltóképpen képviselő borok létrehozása érdekében. Ebben a már rendelkezésre álló hazai példák, mint a Csopaki Kódex vagy a Magna Mátra is követendő példaként szolgáltak.
Három fő feladatot tűztek ki maguk elé, ezek: a dűlők feltárása, a termékleírás megváltoztatására irányuló javaslatok kidolgozása és a szakmailag megalapozott borvidéki fajtakísérletek előkészítése. Első körben a szövetség bővítésére meghívásos alapon került sor, de a későbbi csatlakozás lehetősége bárki számára nyitva áll.
A szövetség jelenleg 14 tagot számlál és a résztvevők két szintű szabályozásban gondolkoznak. A jelenlegi Bükki OEM eredetvédelmi rendszer alapjain nyugvó, de annál szigorúbb Classic Bükk szélesebb termelői kört céloz meg és a mindennapok boraira vonatkozó szabályozást valósít meg, míg a szűkebb Terroir Bükk kategória jeleníti meg a piramis csúcsát. Mindkét kategóriában találunk szabályokat a szőlőművelésre, borkészítésre és a megjelenésre, valamint az engedélyeztetési és ellenőrzési eljárásra. A magasabb minőséget célzó Terroir Bükk borok például ökológiai művelés - vagy arra történő átállás - alatt álló ültetvényről készülhetnek, Kárpát-medencei fajtákból, minimális beavatkozással, kötelező minimális érlelési idővel.
A sajtó tagjainak szervezett helyszíni bemutatkozásra és kóstolóra augusztus végén került sor, de sajnálatos módon egyikünk sem tudott személyesen ott lenni. Mégsem maradtunk le teljesen, ugyanis a borászok nagylelkűségének köszönhetően kaptunk néhány bort kóstolásra.
Fontos kiemelni, hogy ezek a borok nyilvánvalóan még nem az életre hívott szabályozás alapján készültek. Az első Terroir Bükk a borok természetesen még csak ezután - legkorábban 2019-ben - kerülhetnek forgalomba, a bükki borászok azonban úgy érezték, érdemes lenne néhány borukat megmutatniuk a sajtó képviselőinek, hogy lássák, honnan indulnak.
Hárman kóstoltunk, ha úgy tetszik, három részletben. Szombat este nyitottam ki a borokat és kóstoltam is egy kört, ungert vasárnap délután, rszabi hétfő délután vizsgálta meg velem a már bontott palackok tartalmát. A legtöbb borról hasonló véleményünk volt, de akadt 1-2 tétel, ami megosztotta a társaságot.
Alább nem kóstolási sorrendben, hanem pincénként csoportosítva következnek a borok és a jegyzeteink.
Gallay Pince Nyékládháza (Zenit) 2015
furmintfan: Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, körte, őszibarack, alma, pici mogyoró. A korty jól kitöltött, kerek, lendületes savaival és pici krémességgel jó egyensúlyt alakít ki, leheletnyi barackmagos kesernyével. A sor legprecízebben, legtudatosabban elkészített borának tűnt. 6p
rszabi: Érezhetően feljebb léptünk: Selymesebb textúra, nagyobb test, érettebb ízek, elsőre nekifutásra nem túl komplex, de hihetetlen módon több napon át töretlenül fejlődik nyitás után. 6+
ungert: Nem lennék meglepve, ha ugyanolyan hordóban járt volna, mint a K.T. Zenit. Különbség, hogy miközben az amott zavaróan integrálatlan volt, itt már határozottan beépültebbnek tűnik. Mellette pedig végre szerepet kapnak a gyümölcsök is. A korty kerek, van benne lendület, savai intenzívek, ráadásul tisztán is búcsúzik. Érdekes, sőt, kellemes is. Szerettem. 5 pont.
Hajdu Roland Zenit Mezőkövesd/Dollár-hegy 2016
furmintfan: Kissé halvány, szőlős, enyhén ananászos, trópusi gyümölcsös illat, amelyben eleinte lappangott egy kis bizonytalanság is. Egyenes, de nem tart túl hosszan, fehér húsú gyümölcsökkel, pici ananásszal és túrókrémmel operál. Korrekt, de nem emlékezetes. 4p
rszabi: Egy korrekt hibátlan reduktív fehér. Minőségre simán hozza egy Nyakas színvonalát. Tiszta ízű, a felszíne kicsit tapadós, poros érzetű. 4 pont
ungert: Az előtte kóstolt Roszkos Traminihez képest gazdagabb, de még mindig rendkívül visszafogott mézes karakterű illat. A korty érzetre száraz, minimális ízei tiszták, a korty a végére tartás nélkül ellaposodik. Nincs komolyabb hibája, de aromaszegénysége miatt nem rohannánk utántöltésért. Gyenge 4 pont.
Hajdu Roland Kékfrankos Siller 2017
furmintfan: Édes piros bogyós gyümölcsös, málnás, epres, kicsikét művinek ható illat. A piros bogyósokhoz szájban édességérzet is társul, a háttérben némi citrusossággal és enyhe fanyarsággal. Magában kóstolva az én ízlésemnek kicsit sok volt az édesség, étellel jobban működött. 4p
rszabi: Elképesztően intenzív, epres panna cotta illat. Kicsit melegedve már inkább eperlekvár. Az illat intenzitása biztosan valakiben műviség érzetét kelti, de nekem nagyon vonzó volt és szerencsére nagyon távol áll a tipikus tutti-fruttis stílusú rozé-képtől. Szájban eleven érzetű savakkal, kis fűszerességgel és minimális tanninnal kényeztet, kiváló gasztro bor szerintem. Szerettem, 5 pont.
ungert: Ez a bor szabályszerűen prezentál mindent, amit a rozé- és sillerműfajban nem szeretek. A pohárból ömlik a tutti-frutti, a korty brutális maradékcukorral támadva kifejezetten édes érzetű, a nemdefinit műgyümölcsösség pedig szépen végigkíséri az egész történetet. Súlyos bor, nem tetszett. Három pont.
Hajdu Roland Zengő Cserépváralja/Rétföld 2017
furmintfan: Édeskés, púderes illat, édes alma, körte, őszibarack, pici banán és ananász jellemzi az aromatikát. Könnyed, jól iható, a maradékcukorhoz pont kellő mennyiségű sav társul, a végeredmény pedig egy kellemes, finom édes bor, 51 g/l maradékcukorral. 5p
rszabi: Szép muskotályos beütésű illatába belerondít egy kis szúrós, de még nem ecetes illatjegy is. Szájban nem túl feszes , de kellemes felszínű korty. 5+
ungert: Nem több, mint egy kompromisszumok nélkül szerethető, ügyesen elkészített és kifejezetten finom zengő. Egyensúlyos és kellemes, kifejezetten jó inni, a (fél)édességet kölcsönző maradékcukor pedig ezúttal integrált része a bor karakterének. Finom, a kategóriájában ajánlott, 5 pont.
K.T. Kézműves Pince Nyékládháza Zenit 2016
furmintfan: Fűszeres illat, cukrozott mandulával, vaníliával, pici vajas popcorn-nal, a háttérben fehér húsú gyümölcsökkel. Fiatal Gallay-borokat idéz, gyanús, hogy ugyanolyan hordókat használ a két pince. A korty feszes savakra és az egyelőre kissé markáns hordóra épül, picikét cseres is, némi vajas, krémes érzet is kerekíti. Lehetne kicsit gyümölcsösebb és tartalmasabb, de összességében véve kedveltem. 5p
rszabi: Légies, parfümös illat elsősorban, tavaszi virágokkal. Szájban is megvan ez a vonulat, elég erőteljes (de minőségi) kókuszos hordóhatás keretezi. 5 pont
ungert: Zenit létére meghökkentően intenzív vaníliás hordóhatással operál, mögötte pörköltes jegyek tűnnek fel. A hordóból származó jegyek mellett a gyümölcs legfeljebb másodrangú szerepet tölt be. Savai intenzívek, van lendületes és tartása is, de a kortyot is a fa uralja, az utóíz kifejezetten cseres. Rendben van, de ez is inkább érdekes, mintsem lelkesedésből szerethető. Négy pont.
Nagy-Szögedi Pince Atyafi (Kékfrankos-Zweigelt Válogatás) 2015
furmintfan: Az illat eléggé meghökkentő és mondhatni perverz: iszonyatosan, tolakodóan intenzív, szinte parfümös. Van benne elég sok komponens, már valahogy túl sok is: levendula, üröm, kék virágok, kék szőlő, josta, szeder, pici földesség, gyógynövények. Szájban gyakorlatilag ugyanezt hozza, a korty egyébként sima felszínű, arányos felépítésű. Valahogy mesterkéltnek hatott, nem is kedveltem, de annyira nem is akasztott ki, mint a többieket. Talán turán-rajongók találhatják meg benne a számításukat. 4p-
rszabi: Orrban és szájban is konzisztensen buja és áradó, ugyanakkor disszonáns és híján van minden szofisztikációnak. Sokrétű illatában az erdei gyümölcsök mellett van egy adag virágosság is, de mellette egyértelműen egy jó adag animalitás is megbújik, egy adag bútorápolóval spékelve. Szájban még bejátszik mellé egy ánizsos cukorkás jegy is, nekem ez már egyértelműen oxidációnak tűnik, igaz már 2 napja nyitott palackból kaptam a kóstolót. Sajnos az 5 pontnyi beltartalom mellett sem tudok rá 3 pontnál többet adni.
ungert: Már azt hittem, hogy a sillerrel elérkeztünk a sor legrosszabb borához, de az Atyafi képes volt még azt is felülmúlni. Orrban elsősorban azokat fogja meggyőzni, akik szeretik az égett gumival kevert műlevendula-illatot. Borzalmas, komoly kihívás rávenni magunkat, hogy szájba vegyük. Pedig a korty kevésbé tragikus, szerkezetileg ugyanis simán jó is lehetne. A fentebb említett jegyek viszont az egészet eluralják. Ez sem tetszett, gyengébb három pont.
Nagy-Szögedi Pince Kedvenc (Késői Szüretelésű Zenit) 2015
furmintfan: Határozott botrytises karakter, (aszalt) sárgabarack, méz, töppedt szőlő, süteményes jegyek, halvány földesség. Kóstolva is hasonló, sárgabarackos, körtekompótos, mézes, mézes, licsis, töppedt szőlős. A korty krémes kicsit édesség-hangsúlyos, a savak a végére kifutnak alóla. Nem egy különösebben komplex bor, de élvezetes. 5p+
rszabi: Illatában egyértelműen megjelenik a szép botrytises jegyek, elsősorban aszalt kajszi képében, szájban kellemesen ellenpontoznak a savak, de szerkezetileg és az ízek komplexitása tekintetében is elmarad egy komolyabb tokaji botrytises bortól. 6- pont
ungert: Az illat nem rétegzett, ellenben kifejezetten kellemes, a barackos, trópusi gyümölcsös főkarakter mellett határozott botritiszesség uralja. Szájban abszolút oldschool, de ezúttal jó és szerethető értelemben. Nem a kifinomultabb és lágy gyümölcsösség, sokkal inkább a súlyosabb botritisz és a masszívabb fűszeres-mézes karakter uralja. Messze áll a komolyabb és modern kései szüretektől, mégis összességében korrekt és kellemes bor, erősebb 5 pont a jutalma.
Roszkos Szőlőbirtok és Pincészet Tramini 2016
furmintfan: Az illat nyitás után a fajtától elvárthoz képest meglehetősen tompa, harmadnapra nyílt ki a legjobban, viszont addigra már az oxigén is kikezdi egy picit. A tramini fűszeres, virágos, szőlős, licsis, almás karaktere megvan, egy kevés kesernyével és jó savakkal kísérve. 4p
rszabi: Fajtajelleges, de nem pacsulis illat. Jó savak, puritán, sallangoktól mentes, de nem híg, a végén egy kis kesernye ront az összképbe. 4/5 pont
ungert: Színtelen, szagtalan és szinte íztelen bor. A fajtára némi tompa virágos-fűszeres karakter igyekszik utalni, de összpontosítás nélkül aligha vesszük észre. A korty üres, és bár tisztán búcsúzik, nincs benne semmi, ami miatt két másodpercnél tovább emlékeznénk rá. Korrekt asztali bor extrák és élmények nélkül. Három pont.
Sándor Zsolt Zenit 2016
furmintfan: Édes fehér húsú gyümölcsök, almafélék, pici szőlő, őszibarack és kevés fűszer. A maradékcukor mellett a savak is érvényesülnek, a hordót szájban már nem nagyon érezni, csak a korty végén köszönt be egy kevés cseresség és kesernye. 5p
rszabi: Tiszta és finom, Earl Grey teás beütéssel, jól esik inni és szagolgatni, de sajnos nagyon nehéz terep a félédes kategória. 5 pont
ungert: Az illat kifejezetten kellemes, tiszta, virágos-mézes karakterű. A korty kifejezetten lineáris, sok gyümölcsöt és egyéb élményt nem kínál. Bár az édesség nem tolakodó, a végén feltűnő cseresség miatt összességében inkább csalódás, mintsem beváltott ígéret. Négy pont.
Sándor Zsolt Lou Lee 2017
furmintfan: Az illat egyszerre hozza a fajtát és mutat túl rajta: szőlőlekvár, körte, virágok, levendula, némi keleti fűszer. Szájban is ugyanezt hozza citrusokkal és némi trópusi gyümölcsös színezettel kiegészülve. Egészen jó koncentrációt mutat, a hordót is szépen integrálta, vonzó és zamatos bor, cserszegi deluxe. 6p
rszabi: Nagyon vonzó és karakteres illat, tele sárgadinnyével, szegfűszeggel és alma kompóttal. Egy érintésnyi édesség puhítja a szerkezetet és fokozza a gyümölcsös ízeket szájban. 6 pont
ungert: Ilyen az, ha egy cserszegi-termelőnek jobb értelemben gurul el az a bizonyos gyógyszere. Mogyorós, pirított magvas aromákkal nyit, amelyet bizonyára a hordó kölcsönzött neki. Mögötte jön a fajtára jellemző citrusosság és fűszeresség is, így alkotva rendborító, de mégis érdekes és szerethető kombinációt. A korty fajtaazonos, a turbózás ellenére is lendületes, tiszta, vidám és gyümölcsös. A legegyedibb és legtartalmasabb cserszegi, amihez valaha szerencsém volt. Öt pont.
A Szövetség a Bükki Borvidékért honlapja és tagjai:
Sándor Zsolt: Sándor Zsolt Organikus Pincészete
K. Tóth Szabolcs: K.T. Kézműves Pince
Roszkos Mihály: Roszkos Szőlőbirtok és Pincészet
Szemán Gábor
Galuska Gábor: Palmetta Pincészet
Patvaros János
Bűdi István: Bűdi Borház
Borbély Roland: Gallay Kézműves Pincészet
Hajdu Ádám: Csáter Apó Pincéje
Hajdu Roland: Hajdu Roland Pince
Radeczky János: Avasi Présház
Nagy Zsolt: Nagy-Szögedi Pince
Farkas István
Majnár Gergely: Majnár Pincészet
A borokat köszönjük szépen a borászoknak, a borok eljuttatását és a meghívást pedig Hajdu Rolandnak és Borbély Rolandnak! A kezdeményezéshez sok sikert és kitartást kívánunk!