A Borrajongó

Tegnap ittam - Kardos TündérMese 2016

2018. október 05. 06:00 - furmintfan

Egy somlói fehér és egy villányi vörös után az őszi hiperes borkínálatból ezúttal egy mádi késői szüretelésű édes bort kóstoltam a Kardos és Fia Szőlőbirtoktól.
A TündérMese névre keresztelt késői szüretelésű édes bor minden évjáratban elkészül a pincénél. Eleinte az volt a szándék, hogy csak az első évjáratot nevezik így, Kardos Gábor kislánya, Tünde tiszteletére, aki az első "TündérMese-szüret" idején született, de a fogyasztóknak és a kereskedelmi partnereknek is megtetszett a név, így meg is tartották. A vidám címke is remekül passzol a bor nevéhez és stílusához (legalábbis szerintem).
A fajtaösszetételt mindig az adott évjárat határozza meg, így ez változhat és változik is, míg a stílus a borász szándéka szerint állandó: cél egy könnyedebb, jó ivású, nem túlzottan koncentrált vagy nehézkes késői szüretelésű bor megalkotása, amelyből több pohár elfogyasztása is jól esik. Ennek jegyében a kézzel szüretelt termés kíméletes préselését követően spontán, acéltartályban erjed a must, és nagyjából 100 g/l maradékcukor-tartalom környékén állítják meg az erjedést. Stabilizálás és hidegkezelés után további 3 hónapos tartályos érlelés következik, a TündérMesében tehát hordónak nem jut szerep.

kardostundermese2016.jpg

Kardos és Fia Szőlőbirtok TündérMese Late Harvest 2016
Ebben az évjáratban 70% furmint és 30% hárslevelű alkotja a házasítást. A pohárban egészen miniatűr buborékok tűnnek fel, és az első kortyban is érezhető leheletnyit a CO2, de ennyi plusz frissesség igazán nem válik a bor kárára. Az orrpróba eredménye picikét halovány, kicsit nyíltabb illatot vártam, de egyébként a kötelező töppedt szőlős késői szüretelésű tokajis jegyeket mutatja fel: sárga húsú őszibarack, friss sárgabarack, édes szőlő, trópusi gyümölcsök formájában. Kóstolva intenzívebb, szépen hozza az illatban megismert gyümölcsös karaktert, de a kortyban feljebb van tekerve a potméter. A sav pont elegendő ahhoz, hogy a maradékcukorral egyensúlyba kerüljön - egy leheletnyi kesernye is rásegít - az alkohol pedig mindössze 10%. A bor tiszta, könnyű és jóformán kizárólag a gyümölcsösségre épít - talán leheletnyi vanília sejlik még fel -, így aztán nem okozhat különösebb problémát akár a komplett fél literes palack lecsúsztatása sem, még ha én nem is voltam ilyen mohó. Az áráért remek vétel és egyben ideális bevezető a tokaji édes borok világába. 5p+ (2000 Ft - Lidl)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014277797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása