A Borrajongó

Bemutatkozás, duplán – Santos & Seixo a FTWB Borbárban

2018. október 04. 06:00 - ungert

A szélesebb hazai fogyasztó-viszonylatban mondhatni ismeretlen borvidékek és termelők anyagait rendhagyó úton-módon értékesítő Fill the Winebox nevű csapat újszerű fába vágta bele a vállalkozói fejszéjét. A lassan megnyílni készülő – vagy éppen már üzemelő – ferencvárosi borbáruk részben betölti az eddig betöltetlen fizikaibolt-szerepet, nagyobb hányadban viszont alternatívát igyekszik kínálni az egyre szélesedő és diverzifikálódó borbár-piacon. Ez kétségkívül nagy és kockázatos beruházás, ügyesen és megbízhatóan kell dolgozni, hogy stabil, visszatérő és fizetőképes fogyasztócsoport alakuljon ki és térjen be enni, inni.

53efb886-6076-472d-9ab1-36ab6d6a281e.JPEG

A közeljövő helyett most foglalkozzunk viszont a múlttal, ugyanis nagyjából két héttel ezelőtt az akkor még épülő, mindenféle hatósági engedélyekre váró borbár mögött álló srácok a Portugál Köztársaság Nagykövetségével, pontosabban annak kereskedelmi irodájával közösen tető alá hoztak egy szélesebb betekintést nyújtó kóstolót Santos & Seixo pincészet termékeivel, amelyekkel a későbbiek során a kínálatukat – úgy az interneten, mint a borbár-bolt keretei között – bővíteni szándékoznak. Mi pedig nem tehettünk mást, minthogy elmentünk és megkóstoltuk őket. Erről számolunk be most, négykéz-módon.

Portugália egyszerre számít érdekes és ingoványos terepnek a hazai piacviszonylatokban. A helyi fajták sokszínűsége, az eredetvédelmi rendszer, a klíma és a technológiai eljárások új, eddig ismeretlen perspektívát nyithatnak az érdeklődő fogyasztók előtt. A sokszor befelé forduló, a nemzetközi kínálattal alig kísérletező piacra anyagi szempontból viszont kifejezetten kockázatos ilyen széleskörű – közel hetventételes – portfólióval kilépni. Ennek a portfóliónak a része a Santos & Seixo is, amely egy kétcsaládos vállalkozás mindösszesen nyolcévnyi múlttal. Az ennek ellenére kifejezetten hosszúra, konkrétan tizennégy palacknyira nyúlt kínálat-sorukat a vállalkozás exportjának feje, Mariana Mesquita mutatta be, aki igyekezett betekintést nyújtani a borok és az egyes kategóriák kulisszái mögé is.

Santos & Seixo Rotas de Portugal Vinho Verde DOC Rose Wine

45% espadeiro, 35% vinhão és 20% amaral Vinho Verdéből, évjáratmegjelölés nélkül. 10% alkohol, 7 g/l sav és 7,4 g/l cukor.

Visszafogott, halvány színű anyag tompább, tutti-fruttitól mentes illattal. A korty moderált, és bár sok ízzel nem tud szolgálni, arányos és jól fogyasztható. A rozé szofisztikáltabb arcát hozza, de ez ezúttal nem garancia az emlékezetességre. Kellemes, de felejthető bor. Négy pont.

Hátrány: Szinte vízszerű konzisztencia, alig borszerű, akár egy szénsavmentes fröccs. Előny: Semmi tutti frutti, orrban és szájban is könnyű vörösborra hajaz, alacsony alkohol, tiszta, pillanatok alatt tovatűnő lecsengés. 3+ (rszabi)

Santos & Seixo Rotas de Portugal Vinho Verde White Wine

50% loureiro, 20% trajadura, 20% avesso és 10% arinto Vinho Verdéből, évjáratmegjelölés nélkül. 10,5% alkohol, 7,7g/l sav és 11,9 g/l cukor.

A pince belépő szintre szánt fehérbora a savakra és eképpen a frissességre hangolva. Az illat édes karakterű, elsősorban barackos, mögötte citrusfélék jelennek meg. A korty mondhatni meglepő, a viszonylag magas cukor ellenére ugyanis kifejezetten élénk savérzetet hoz. Tisztán búcsúzik, mélyebb emlékeket nem hagy. Kellemes, sőt, tisztességes ivóbor a hétköznapokra. Kétezer forint környékén venném, innám. Négy pont.

Ez sem sokkal sűrűbb anyag, de ez már határozottan borszerűbb illatában és izében is. Szájban határozottan a friss hűsítő kesernyés lime-os jegy viszi a prímet. 4 (rszabi)

Santos & Seixo Rotas de Portugal Vinho Regional Alentejano 2017

45% arinto, 35% antão vaz és 20% verdelho. 13% alkohol, mindösszesen 4 g/l-nyi sav és 0,3 g/l cukor.

Más világ, mint az eddigiek. Bár sűrűnek nem nevezném, de a délies, citrusos és direkt szőlős karaktere első közelítésben komplexebb benyomást kelt. Szájban sajnos visszafogott, érzetre száraz, de nem túl intenzívek a savak sem. A korty üres, a lecsengésben enyhe cseresség érezhető. Nem áll össze. Három pont.

Illatban nagyon szép sárgadinnyés, déligyümölcsös jegyeket mutat. Szájban azonban egyből leereszt mint egy lyukas lufi. Savak semmilyen tartást nem adnak neki. Lapos és érdektelen. 3 (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Vinho Regional Alentejano 2015

45% verdelho, 35% arinto és 20% antão vaz. 13% alkohol párosul 4,5 g/l-nyi savval és 0,9 g/l-nyi cukorral. Egy hónapos sur lie-érlelést kapott, utána acélban folytatta karrierjét.

A blog hivatalosan is kétfelé szakadt, és ezúttal én álltam a fanyalgó-oldalra. Orrban kifejezetten fülledt, az egészet egyfajta zavaró, gumis karakter uralja. Mögötte minimális citrusosság jelenik meg. A korty üres, hiányzik belőle a lendület, gyorsan és emlékezetmentesen búcsúzik. Olyan érzésem volt, mintha már a csúcsán túl lenne. Már ha volt neki csúcsa. Három pont.

Tejszínes, krémesen finomszövésű textúra, furmintosan neutrális/ásványos. Kellemes, de nem hagy maradandó emlékeket. 5- (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Alvarinho 2017

Színtiszta alvarinho. 13,5% alkohol, 6,4 g/l sav és 3,2 g/l cukor. Hatezer palacknyit töltöttek le belőle.

Ez is fülledten indít, de szellőzéssel sokat javul, így idővel inkább a citrusoké lesz a főszerep. Nincs túldíszítve, inkább a feszes szerkezettel próbálja meggyőzni a fogyasztót. Szájban kissé csapongó, érzetre csontszáraz, ugyanakkor erős, intenzív savak dominálják, a lecsengésben még némi zöldfűszer is megjelenik. Kifinomultnak nem mondanám, érdekesnek már annál inkább. Nyersebb karaktere igényel némi nyitottságot. Négy pont.

Ha van olyan kombináció amit nem kedvelek, akkor ez az. Egyszerre zöldes és fás. Nem az én világom. 3+ (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Douro DOC 2016

40% viosinho, 20% verdelho, 20% gouveio real és 20% rabigato. 13% alkohol, 6 g/l sav és 0,6 g/l cukor. A fele nyolchónapos hordós érlelést kapott, a maradék acélutat járt. 6500 palacknyi készült.

Hűvösebb karakterű, de masszív és sokszínű illattal nyit. Citrusos, mentás és barackos, egészen egyedi benyomást kelt. A korty egyenes, aromagazdag és kifejezetten finom. Tiszta ízek, emlékezetes lecsengés. A sor legjobb fehérbora. Erős 5 pont.

A legszebb fehérbora a napnak, illatában tavaszi virágok, fehér húsú őszibarack, krétaporos ásványosság, Arányos, kellemes és élvezetes bor. 6- (rszabi)

Santos & Seixo Rotas de Portugal Vinho Regional Alentejano 2017

40% trincadeira, 25% alicante bouschet, 20% aragonez és 15% syrah. 13,5% alkohol, 5 g/l sav és 0,5 g/l cukor.

Vissza az alapokhoz, ezúttal vörösben. Egyszerű, de jól definiált epres, málnás és meggyes karaktert hoz. Szájban megjelenik némi csokoládé, és bár nem híg, mégis inkább a lazább, gyümölcsösebb és közérthetőbb vonalról közelít. Lecsengése tiszta, gyümölcsös. Korrektül összepakolt alapvörös, kategóriájában hibátlan. Stabil 4 pont.

Könnyed ivóbor. Érdekes, minden gond nélkül de ki lehet érezni belőle a syrah-t. Puritán, de jól csúszik. 4 (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Douro DOC 2015

40% touriga franca, 40% touriga nacional és 20% sousão. 13,5% alkohol, 4,9 g/l sav és 0,6 g/l maradékcukor. Kilenc hónapot töltött francia hordóban.

One step forward. Sűrű, sötét szín, intenzív illat érett erdei gyümölcsökkel, hordófűszerekkel. Szuperérett, de nem lekváros. A korty kerek, egyensúlyos és jól fogyasztható, tanninja kifejezetten jó minőségű. Kellemes anyag a simán ajánlott kategóriából. Masszív 5 pont.

Vakon egy bordói típusú házasításnak tippeltem volna. Fanyar és elegáns illat fekete szederrel és érintésnyi fenyővel. Közepes test, elegáns tapintású felszínnel. szépen beépült csersavval. 4 (rszabi)

dsc_0011.JPG

Santos & Seixo Santos da Casa Vinho Regional Alentejano 2015

55% aragonez, 15% syrah, 15% alicante bouschet és 15% touriga nacional. 13,5% alkohol, 5,7 g/l sav és 0,3 g/l maradékcukor. Szintén kilenc hónapot volt francia hordóban.

Kifejezetten vad, nyers karakter. Bőrös jegyek, füst, fekete bors és némi nyers zöldesség. A korty valamennyivel kifinomultabb, és bár a gyümölcsök itt sem kapnak érdemi szerepet, összességében gazdag, sokszínű és rétegzett bor benyomását kelti. Rendhagyó, eképpen emlékezetes is. Erős 5 pont.

Ezt meg telivér Taljánnak gondoltam volna. Vér, fekete bors és bőrős jegyek illatban, a textúra finom és csontszáraz érzetű. 6- (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Vinho Regional Alentejano 2015

45% touriga nacional, 25% alicante bouschet, 20% syrah és 10% cabernet sauvignon. 14,5% alkohol, 5,6 g/l sav és 0,5 g/l maradékcukor. Tizenkét hónapnyi franciahordós érlelést kapott, 11500 palackot töltöttek le belőle.

Papírforma szerint az előzmény reserva-nagytestvére. Az illat sokkal komolyabb, de sajnos nem a gyümölcsök miatt. Közhelyes és intenzív kókuszos fakaraktert mutat orrban, mögötte édesfűszerek és némi erdei gyümölcs jelenik meg. A korty tanninban gazdag, és bár gazdag, a hordódominancia háttérbe szorítja a gyümölcsöket, ami nem válik előnyére. Hazai szájaknak nem lesz idegen a stílus, én viszont most kevésbé szerettem. Öt pont.

Nem túl bonyolult, de szerethető, mint egy jó szekszárdi, finoman adagolt fával sok gyümölccsel és jó fogyaszthatósággal. 6 (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Unoaked Vinho Regional Alentejano 2015

45% touriga nacional, 20% alicante bouschet, 20% syrah, 10% cabernet sauvignon és 5% petit verdot. 14,5% alkohol, 5,5 g/l sav és 0,4 g/l maradékcukor. Hordót nem látott, tankokban erjedt és érett.

Az előzménysztori hordómentes verziója, amelyhez ezúttal némi petit verdot is csúszott. Sajnos az van, hogy míg a hordós változatnál a hordót, itt pedig annak teljes hiányát érzem panaszra méltónak. Pedig az alapanyag érezhetően jó, ezúttal a gyümölcsök is jobban érvényesülnek, viszont kissé kiforratlannak, rendezetlennek tűnik. A hordó elhagyása érdekes kísérlet, de az alkotók valahogy nem állnak össze. Kár érte. Öt pont.

Kissé nyersnek és faragatlannak találtam. Kifejezetten felhívják rá a figyelmet, hogy hordómentes, bár ezt szerintem itt pont inkább hátrány, mintsem előny. Nem állt még össze. Ebben az állapotban hiányzik neki a hordó, szerintem segítené a cseres élét elvenni a textúrának. 5+ (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Reserva Douro DOC 2015

60% touriga nacional, 20% touriga franca és 20% tinta roriz. 14% alkohol, 5,4 g/l sav és 0,6 g/l maradékcukor. Egy évig érett francia hordókban.

Sűrű, sötét anyag. Illatban kiváló egyensúlyt tart a mennyiségileg jelentős, minőségileg pedig remek hordó az érett, sőt, túlérettségbe hajló gyümölcsökkel. Nagy test, sűrű korty, édes, kissé nehézkes, de elegáns karakter jellemzi. A tannin sok, de minőségű. Kétségkívül nagy bor extrém paraméterekkel, a magasabb szesz viszont ki-kilóg az összképből. Mindent összevetve azért szerettem, jár a 6 pont.

Komplex és vastag, ugyanakkor az alkohol rendesen kikönyököl, a likőrős ízvilágával és édeskésbe hajó tanninjaival. 6- (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Grande Reserva Douro DOC 2013

Öregtőkés alapanyag. 14% alkohol, 5,6 g/l sav és 0,6 g/l maradékcukor. Új és kétéves francia hordókban érett 18 hónapon keresztül.

Az előzőnél letisztultabb anyag szilvával, mentával és kiváló minőségű hordóval. A meglepetés szájban érkezik: minden nagysága és sűrűsége ellenére is olyan tanninnal súlyt le, hogy arra nem lehet eléggé felkészülni. Vagy ha igen, mindenképpen enni kell hozzá. Brutális szerkezetű izombor, mindene nagy, a tanninja miatt pedig fiatalabbnak is hat, mint amennyi valójában. Szebb és kevesebb csersavval mehetne feljebb is, így viszont a 6 pont tűnik reálisnak.

Az eddigi legtestesebb és legtöbb réteggel rendelkező bor, de a csersav szárít mint a sivatagi szél. Ilyen erőteljes tanninokkal csak fiatal baroloknál találkoztam. 6+ (rszabi)

Santos & Seixo Santos da Casa Grande Reserva Alentejano 2015

80% alicante bouschet és 20% petit verdot. 14,5% alkohol, 5,2 g/l sav és 0,6 g/l maradékcukor. Két évet töltött francia újhordókban.

Sűrű, masszív és vastag anyag, mégis kifinomultabb és jobban fogyasztható, mint az előzmény. Illatban rengeteg édesfűszer és a szilvalekvár a meghatározó. Kortyban intenzív, tanninja bár sok, de beépült és elegáns, mellette pedig észrevehető mennyiségű sav teszi kerekké az élményt. Brutális szerkezet, mégis egyensúly-közeli. Komplex, gazdag és finom, méretei ellenére is remekül fogyasztható. A sor legjobbja, ami jelenleg kételkedésmentes 7 pontot jelent.

A nap legjobb bora: elegáns, komplex és arisztokratikusan fanyar. Illatában vonzó fekete cseresznye, ami szájban is konzisztensen meghatározó. Tiszta, hosszú és jóízű lecsengés. 7 (rszabi)

A kóstolóra Gulyás Zsolt, a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviseletének munkatársa hívott meg minket. A Fill the Winebox borbár beindításához ezúton is sok sikert kívánunk a tulajdonosoknak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414272137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása