A Borrajongó

Chardonnay-lecke - Velich Darscho és Tiglat a Drop Shopban

2018. május 19. 06:00 - furmintfan

Elég ritkán fordul elő, hogy egy chardonnay-kóstoló kapcsán nem Burgundia borai kerülnek terítékre, ezúttal azonban a szomszédos Ausztria egyik legjobb borászata, a Weingut Velich két borának két-két évjárata volt a főszereplő. 
Roland Velich borászata, a Weingut Moric kékfrankosaival már többször is szerepelt a blogon, azonban nem Roland az egyetlen a Velich családban, aki a csúcsokat ostromolja boraival, ahogy a Drop Shop egyik tematikus estjén én is meggyőződhettem róla.
 velichchardonnayds2.jpg

Szerencsére egy néhány évvel ezelőtti Drop Shop Austria jóvoltából akov is kóstolt néhány évjáratot a Tiglat-ból és áldásos tevékenységének köszönhetően én most megspórolhattam a háttérinfók felkutatását és megelégedhetek azzal, hogy idecitálom az ő sorait:

"A Weingut Velich története vagy nyolcvan évre megy vissza, a tudás és tapasztalat apáról fiúra öröklődik, Heinz a harmadik generációt képviseli. A családban nem ő az egyetlen, aki borra épít: idősebb testvére, Roland a kultikus Moric alapítója. Jelenleg 12 hektáron gazdálkodik, a területek 45%-án chardonnay, egyharmadán olaszrizling, a többi részen pedig sauvignon blanc és muscat ottonel található. Kevés fajtával dolgozik tehát és kizárólag fehérbort készít. A pince filozófiájának alapjai a legmagasabb minőségű, teljes érettségben szedett alapanyag, valamint a lehető legkevesebb beavatkozás a borkészítés során. Heinz szerint ez kell ahhoz, hogy a Neusiedl-Seewinkel régió termőhelyi jegyei a lehető leghangsúlyosabban jelenhessenek meg a borokban. Évente 60-80 ezer palackot töltenek le.

A Tiglat egy 1.2 hektáros apró terület, legfőbb értéke az 1959-ben telepített chardonnay ültetvény. Heinz apja évekig hitte, hogy pinot blanc-t telepített, összekeverték ugyanis a két, szőlészetileg igen hasonló fajtát. Nagyobbat ne tévedjen senki ennél. A hatvanas évei felé kutyagoló ültetvény a legöregebb chardonnay telepítés Ausztriában. Heinz elmondása szerint a gondos szőlőmunka legfőbb eleme, hogy sosem levelezik ki a fürtzónát, így a gyümölcs naptól védetten fejlődhet, aminek a borban a jó sav és a hűvös karakter köszönhető. Teljes érettségben szüretelnek, akár 2-3 héttel a mainstream után, a megfelelő időpont pedig a bogyók kóstolása alapján dől el. A botritisz bár lehet probléma, száraz borban kifejezetten kerülik.

A Tiglat alapanyaga először bogyózáson esik át, majd évtől függően kap némi áztatást, amely 10-12 óránál általában nem hosszabb. Ha meleg az év és kevés a sav, akkor hosszabb, ha hűvösebb volt a szezon, akkor rövidebb. A préselést követően a must részben tartályban, részben 7-10 éves francia kishordókban landol, majd spontán erjed. 24 hónapot marad seprőn, az érlelés időszaka alatt nem fejtik és nem is kénezik, közben természetesen az almasav is magától lebomlik. Palackozás előtt házasítanak, a bor egy kevés ként kap, valamint egy könnyed szűrésre is sor kerül. Évente 2-4 ezer Tiglat készül, érlelhetősége 10-20 év között változik, amelyről hamarosan a közönség is meggyőződhetett. Heinz szerint az érés első időszakában a hordó hatása a meghatározó, majd egy hosszabb időszak után kinyílik bor és a termőhelyi jellegzetességek megmutatják magukat."

Ami a borászat második számú chardonnay-ját, a Darscho-t illeti, a környéken található - és a helyi mikroklíma kialakulásához nagy mértékben hozzájáruló - sok aprócska tavacska egyikét nevezik így. A Darscho alapanyaga 20-40 éves tőkékről érkezik, és francia hordókban erjed és érlelődik, a Tiglat-hoz hasonlóan minimális beavatkozás mellett.

A két chardonnay-n kívül egy olaszrizling, a TO (igen, a magyar tó-ból) névre hallgató chardonnay-sauvignon blanc-olaszrizling házasítás, Beerenauslese és Trockenbeerenauslese alkotja a szortimentet.

A kóstolt borok:

velichchardonnayds.jpg

Velich Darscho 2015
Illatában pici pörkölt mag, minimális vaj és popcorn, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, édesfűszerek és csipetnyi fehérbors. Itt már feltűnik egy enyhe technokolos illatjegy, ami akov szerint nem feltétlenül illó, hanem a hordó is okozhatja. Itt még nem különösebben zavaró, az okát pedig majd a nálam okosabbak talán megmondják. A bor szájban jó koncentrációt, egységes szerkezetet mutat, elegáns, bár a hordó még kicsit eluralja. Fűszeres, citrusos, fehér húsú gyümölcsös ízjegyek színezik, halvány sóssággal. 7p-

Velich Darscho 2012
Fehér húsú gyümölcsök, krémes-seprős jegyek, érintésnyi vanília jelenik meg illatában, ennél a bornál viszont határozottabb, és így már zavaró a technokol. A 2015-ös után teltebb, lágyabb érzetű, krémes a korty, a hordó jegyei mellett eléggé neutrális és ízben is ott van kicsit ez a zavaró jegy. Kár érte, ha nem lenne a ragasztó, a szerkezet és a beltartalom miatt többet érdemelne. 5p

Velich Tiglat 2015
Gazdag fűszeresség, remek hordóhatás, pici fehér virág, fehér húsú őszibarack határozza meg az illatot. Jó egyensúlyt mutat, teltsége és gazdagsága ellenére semmi nehézkesség nincs benne. A fehér húsú gyümölcsös, barackos, édes citrusos, narancsos gyümölcsösséget vonzó fűszeresség és krémesség öleli át. A fűszerek és a gyümölcsös jegyek nehezen szálazható egységgé forrnak össze. Nagyon fiatal még, de már most remek. 7p

Velich Tiglat 2013
Intenzitásban és komplexitásban rátesz egy lapáttal még az előző borra is: zseniális fűszeres jegyek, fehér bors, vanília, a háttérben őszibarack és fehér húsú gyümölcsök. A jó felépítésű, sima tapintású, szép egyensúlyt mutató kortyot remek sav vezeti, a hordó - mondani sem kell - kiváló minőségű. Elképesztően gazdag fűszeresség, citrusok, őszibarack, pici vanília, fehér bors, a háttérben halványan kibontakozó olajos magvak és nagyon hosszú lecsengés. Pazar. 7p+

 

A posztot megint csak akov megjegyzéseivel zárnám, sok mindent nem tudnék hozzátenni:

"De szeretnék néhány ilyen mesterien elkészített fehérbort Magyarországon látni, de valamiért nem tudunk hasonlót felmutatni. Személy szerint nagyon érdekesnek találtam azt, hogy a visszafogott gyümölcs-dimenzió mellett is ennyire komoly borokat lehet csinálni, amelyet egyszerűen elvisznek a mesteri arányban lévő szekunder és tercier aromák és rétegek. Könnyen arra lehetne jutni, hogy a Tiglat karakterét elsősorban a fa határozza meg, azonban ez egy leegyszerűsítő tévedés. A Tiglat egzotikus, érdekes aromáit ugyanis a termőhely adta primer jegyeken túl a rövid héjon áztatás, a spontán erjesztés, a végtelenül hosszú, kénnélküli seprőn tartás, a fejtés hiánya és a hordó együtt határozzák meg. Pont ettől olyan mesteri, hiszen papíron tök egyszerű az egész, no de vajon ki tudná ezt egy vállrándítással reprodukálni? "

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613938072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sub_ 2018.05.20. 08:24:13

Én továbbra is kíváncsisággal vegyített megdöbbenéssel kérdezem, hogy hogyan lehetséges az, hogy a magyar határtól egy kőhajításnyira ilyen Ch-k készülnek itthon még olyanok amilyenek...

zoli 2018.05.20. 16:25:05

Néhány elem kissé furcsa a feldolgozásnál, érlelésnél. Meleg évben áztat hosszabban, amikor fenolosabb, kesernyésebb végeredménnyel számolhat? A viszonylag rövid áztatási időből és a sokszorosan használt hordóból nem ázik ki elegendő tannin valós védelemhez (ebből származhat a leírásban többször is szereplő emelkedett illó). Ha spontán erjeszt, akkor vélhetően ülepítetlen musttal dolgozik, tehát durva seprőn érik majd 24 hónapig a bor kén nélkül, ezt se nevezném boregészségügyi életbiztosításnak. Nem kóstoltam a borokat, így csak a leírásokra hagyatkozhatok, ellenben ilyen idős korban én nem tartanám különösebb erénynek a szekunder, tercier jegyek hangsúlyát se.

MádiN. 2018.05.21. 17:35:29

Brutál borok, 2-3-at én is kóstoltam anno, döbbenetes.
Picit moderáltabb ár mellett minden második hónapban vennék egyet.
süti beállítások módosítása