A Borrajongó

Tegnap ittam - Sabar 529 Olaszrizling 2016

2018. május 17. 06:00 - furmintfan

Még tavaly novemberben vettem részt a pince által szervezett szűk körű kóstolón, ahol a 2016-os Sabar borokat szemléztük debütálás előtt. A borok azóta természetesen forgalomba kerültek, sőt, első fecskeként már néhány 2017-es tétel is megjelent. A pince 2009-es megalapítása óta szépen bővül és egyben építgeti rajongótáborát. Szerencsére a borok színvonalát a borászváltások sem ingatták meg (Nagy Lászlót Csizmadia Péter követte, 2016 óta pedig Földi Bálint készíti a borokat), a Sabar borok évről évre megbízható minőséget  adnak megfizethető áron.
A tavaly év végi kóstoló alkalmával több bornál is úgy találtuk, hogy érdemes lesz rájuk visszatérni később. Ádám Gábortól május elején kaptam egyet az 529 Olaszrizling erősen limitált számú palackjából. A bor utolsó találkozásunk óta szép címkét is kapott, nem is emlékszem a Sabar történelméből ilyen, a többi bortól elütő címketervre. Nem csoda, a címkén található felirat is jelzi, hogy ez a bor különösen kedves a borászatnak, és a története sem mindennapi, a dolgok szerencsés együttállásának köszönhető, hogy ebben a formában palackba került.

sabar529olaszrizling2016.jpg

A bor vásárolt szőlőből készült, amelyet termelője - a pincészet egyik régi szőlősgazda-partnere - a Sabar-nál kívánt feldolgoztatni. A szőlő a késői szüreti időpontnak köszönhetően a hűvös évben is tökéletesen beérett, de ahogy a bor kierjedt, nem a termelő által elképzelt késői szüretelésű, magasabb maradékcukor-tartalmú bor lett belőle, így a kész tétel nagy része ott maradt a birtoknál, mert nekik viszont nagyon tetszett a végeredmény.
Összesen tehát 529 palackot töltöttek le a borból, erre utal a fantázianév. Az  érett, de egészséges szemeket  2016. november 7-én szüretelték a Tóti-hegyről a Hegymög-dűlőből, majd a bor spontán, részben tartályban, részben 8-9 éves 300 literes Stockinger hordóban erjedt. 6 g/l sav, 6 g/l maradékcukor, 12,5% alkohol.
Sabar 529 Olaszrizling 2016
Kellemes, tiszta illat, őszibarackkal, körtével, zöld és golden almával, a háttérben egy kis fehér virággal és fűszerrel. Idővel felélénkülnek a marcipános, mandulás, édesfűszeres vonások, majd ismét átveszik a vezető szerepet a gyümölcsök, hűvös zöldfűszeres villanásokkal. A novemberi szüret ellenére késői szüretes, túlérett, töppedt jegyeknek nyoma sincs. Megvan benne a fajta valamelyest neutrális karaktere is, de az átlag (és nem fajélesztővel turbózott) olaszrizlingekhez képest mégis kifejezőbb. Jó savak vezetik a bort, megfelelő lendületet és vibrálást adnak, nem különösebben finom tapintásúak, de nem is túl kemények. Az alkohol mérsékelt, a hordó jelenléte éppen csak minimálisan érezhető, kötelességtudóan a háttérben marad, a pici maradékcukor kerekebbé, vidámabbá teszi a bort. Szájban nagyrészt visszaköszönnek az illatban megismert jegyek: őszibarack, nyári alma, frissítő zöldalmás fanyarsággal, édes citrusokkal, körtével kiegészülve, a háttérben halványan édesfűszerrel, marcipánnal, mandulával kísérve. Zamatos és élvezetes bor. 6p- (3990 Ft - pincétől)

A kóstolt palackot a pincétől kaptam, köszönet érte Ádám Gábornak.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr613946910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása