A Sabar Borház 2015-ös és 2014-es borairól is írtunk már a blog hasábjain. A 2016-os borok is hamarosan forgalomba kerülnek, ennek apropójából került sor egy extra szűk körű kóstolóra a Palack Borbárban, ahol 5 bort néztünk meg a pince képviselőivel. A borok kb. 3-6 hónapja kerültek letöltésre, tehát a palackozás okozta megrázkódtatást már volt idejük kiheverni, szépen lassan fel is váltják a kifutóban lévő 2015-ös tételeket.
A pincészet háza táján voltak bőven változások az utóbbi időben: Nagy László borászt 2016 elején Csizmadia Péter váltotta, de a 2016-os borok már Földi Bálint keze munkáját dicsérik. Építkezésbe is fogtak a pincénél, a feldolgozótól nem messze egy kóstoló helyiség és vendégház kerül kialakításra, jövő nyáron már feltehetően itt fogadhatják a vendégeket és Ádám Gábor tulajdonos koncerteket is szeretne ide szervezni. A pincészet jelenleg 3 hektár saját szőlővel rendelkezik, és bár vannak új telepítések, a borok nagy része várhatóan a jövőben is vásárolt szőlőből készül. 2015-ben kb. 28000 palack bort készítettek, 2016 visszaesést jelentett: 16000 palackot töltöttek le. 2017-ben viszont várhatóan 33000 üveg bor hagyja el a borászatot.
Ami a 2016-os évjáratot illeti, az áprilisi fagykár és a jégverés alaposan megtizedelte a szőlőt, ezt követte a lisztharmat és a peronoszpóra. Nyáron azután volt egy kis hőség is, csapadék is, szeptemberben azonban kifejezetten meleg lett. Végül a termés kevesebb lett, mint előző évben, de az elkészült borok ígéretesek.
Ádám Gábor tulajdonos és a marketingért felelős Nádasi András mutatta be a borokat.
Sabar Olaszrizling 2016
A Bács-hegy és kisebb részben a Sabar termése, tartályban erjedt, majd felerészben tartályban, felerészben használt hordóban érlelődött. Tiszta, intenzív illatában virágok, zöldalma, nyári alma, citrusok és egy csipet zöldfűszer. Élénk savai nem bántóak, de kellő lendületet kölcsönöznek a bornak, épp csak minimálisan érezhető krémesség és hordó mellett. Zamatos, filigrán olaszrizling, zöldalmával, citrusokkal, zöldfűszerekkel. A hűvös év jót tett a fajtának. 5p+
Sabar Kőmagas Kéknyelű 2016
Kéknyelű a Csobánc lábáról, tartályban erjesztve és használt hordóban érlelve. Első szippantásra az illat meglepően intenzív és buja, tele érett fehér húsú gyümölcsökkel, vilmoskörtével, őszibarackkal, már-már trópusi gyümölcsös villanásokkal. Idővel lecsendesül a pohárban, hűvösebb, visszafogottabb irányt vesz az illat. Penge savai határozzák meg szájban, ízében sok citrus, narancs, fehér húsú gyümölcsök. Jelen állapotában eléggé szigorú, szikár bor, kemény savakkal. Biztosan várnék a bontásával, jelenlegi formájában inkább étellel fogyasztható. 5p
Sabar Pinot Gris 2016
500 literes használt hordókban erjedt és érlelődött. Érettebb, krémesebb hangulatú illat a többi borhoz képest: édesfűszerek, pici virág, őszibarack, törökméz. A korty kerek, lassúbb ritmusú, finoman krémes, de a hűvös évjárat élénkebb savainak köszönhetően nem lusta. Körte, őszibarack, édes citrusok, kis édesfűszer, pici mandula és marcipán. Már most is jól iható. 5p
Sabar Hegyvölgy Rajnai Rizling 2016
A Badacsony déli oldaláról érkezik a termés, amely tartályban erjedt és érlelődött. Nyári alma, őszibarack, fehér virágok, édes citrusok, mandarin, majd idővel egy rozmaringos zöldfűszeres vonal jelenik meg egyébként nem különösebben intenzív illatában. A lendületes savak és a maradékcukor játékossá, pergővé teszik a bort. Zamatos, édes citrusos, őszibarackos, nyári almás gyümölcsös ízét halványan a hordó fűszerei keretezik. A sor legszebb bora, és van még benne potenciál. 6p
Sabar 529 Olaszrizling 2016
Összesen 529 palack készült belőle, innen a név. A november 7-én szüretelt termés a Tóti-hegyről érkezett, érett, de egészséges szemeket tartalmazott. A bor spontán, hordóban erjedt. A késői szüreti időpont ellenére semmilyen késői szüretes jellege nincs, gyümölcsössége érett, de semmi több, színe is halvány. Édes alma, leheletnyi mandula, finom krémesség, érett citrusok határozzák meg ízét, enyhe fűszerességgel és gyógynövényekkel. 5p+
Ádám Gábornak köszönöm szépen a meghívást és a kóstolót!