A Borrajongó

Köveskáli Furmint Napok 2018

2018. március 09. 06:00 - furmintfan

A Furmint Február rendezvénysorozatába az utóbbi évek során több vidéki helyszín is bekapcsolódott és idén Köveskál is csatlakozott a maga a "Furmint Napok"-kal. A Káli-medence kis ékszerdoboza abban a szerencsés helyzetben van, hogy két elismert borászat és három remek étterem is található a faluban, az egész hétvégére programokat kínáló esemény az ő összefogásuknak és áldozatos munkájuknak köszönhetően jöhetett létre. A Furmint Napokon balatoni, somlói, tokaji borászok beszélgettek a fajtáról és mutatták be azt saját boraik tükrében, az éttermek pedig furmintra hangolt menüsorokkal és borvacsorákkal készültek.

A pénteki nyitónapon a borvacsora után a borászok zárt ajtók mögött egy vakkóstoló keretében beszélgettek a fajtáról és lehetőségeiről, szombaton már egyszerre három helyszínen zajlottak a különböző tematikus kóstolók. A szombati vacsora előtt az érdeklődök egy fotókiállítást és vetítést tekinthettek meg a művelődési házban, majd újabb borvacsora következett. Vasárnap még egy pezsgős reggeli és néhány levezető program búcsúztatta a hétvégét.
A szombati napot én is Köveskálon töltöttem, szikrázó napsütés, havas táj, sok ismerős arc és persze borok társaságában.
 koveskalifurmintnapok1.jpg

(Köveskál)

A Pálffy Pincénél elköltött reggeli során az esemény fő szervezői meséltek röviden a hétvége létrejöttéről és programjairól.  A furmint maga szigeti néven egykor elterjedt fajta volt a Balaton-felvidéken és az utóbbi években a borászok újra elkezdtek komolyan foglalkozni vele. A Pálffy Pince 2006-ban telepítette el az első furmint tőkéket és 2009-ben palackozták az első furmintjukat és azóta további parcellákba telepítettek a fajtából. Pálffy Gyula eddig a 2013-as évjáratból készült borukat tartja a pince legjobban sikerült furmintjának. Szabó Gyula egy pici parcelláról készíti furmintját, Trombitás Tamásnál még várni kell, hogy a fiatal telepítésekről az első borok napvilágot lássanak. 
A köveskáli vendéglátóhelyek a helyi borok mellett a helyi alapanyagokat is igyekeznek előnyben részesíteni. A Gasztrofalu Köveskál a Káli Kövek, a Pálffy Pince, a Káli Art Inn, a Kővirág és a Mi a Kő összefogásával alakult ki. A pincék és az éttermek együtt gondolkoznak, támogatják egymást és egész éves nyitvatartással várják a vendégeket.

koveskalifurmintnapok6.jpg

(Káli Art Inn)

A reggelit egy pezsgő és egy furmint-olaszrizling házasítás kísérte.

Pálffy Pinot Noir Méthode Traditionnelle 2015
Szamóca, cseresznye, pici fehér virág és cseppnyi méz. Finom sav, apró, viszonylag gyorsan tovatűnő, de jó állagú bubik, kis krémesség, légies felépítés. Nagyon kellemes, elegáns pezsgő. 5p+

Pálffy Káli Királyi Riválisok 2015
Furmint és olaszrizling fele-fele arányban. Pici érettség már van rajta, nyári alma, érett fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer színezi. Tartalmas, kerek, arányos felépítésű, ideális savval, fanyar lecsengéssel. 6p-

I. kóstoló: balatoni furmintok

Az első kóstolóra átballagtam a Káli Kövek-hez, ahol a házigazda Szabó Gyulánál Homonna Attila és Jásdi Attila vendégeskedett és beszélgetett, amíg odakint a Gastro-Hack csapata tüsténkedett a Big Green Egg-ek mellett.

Homonna Attila szerint a furmint esetében még mindig a tanulási szakaszban vannak a borászok, fontos a nyitottság, a múltba révedést el kell felejteni, a régi borok már úgysem kóstolhatóak. A fajtával szemben már igen korán irreális elvárásokat támasztottak, miközben sok helyen rossz klónokkal, alanyokkal dolgoznak és az oltványok minősége sem megfelelő és hiányzik egy borvidéki szintű szelektált élesztő is. A modern kori száraz furmint elmúlt közel 20 éve alatt sokat változott a stílus, a nehézkesebb, későn szüretelt, erősen hordózott boroktól a gyümölcsösebb, könnyedebb borok felé mozdultak a borászok. Homonna az elsők között próbálkozott száraz furmint-hárslevelű házasítással. Az erdőbényei borász szerint a "nagy bor"-hoz sok tényező szerencsés együttállása szükséges. Furmintból csak alacsony tőketerheléssel, rengeteg zöldmunkával lehetséges, ami persze a bor árát is megemeli. Homonna Attila a tokaji birtokán készített boraival inkább a csúcséttermeket célozta meg, szerinte az ilyen apró sikereknek örülni kell, de nem reális a furmint világhódítása.

Valószínűleg Jásdiék voltak az elsők, akik a régi forrásokból ihletet nyerve újra furmintot telepítettek Csopakon a 2000-es évek legelején a Siralomvágóban. Jásdiék megfigyelései szerint az olaszrizling tőkék sokkal fiatalabb korukban közvetítették a terroir-t a belőlük készült borokban, mint a furmint esetében. A furmint az olaszrizling remekül működik párban, savat biztosít a lágyabb szerkezettel bíró fajtának. Ezt a lehetőséget felismerve az új csopaki termékleírás már max. 15% furmint beházasítását is lehetővé teszi a hegybor és dűlős bor kategóriákban. Ez is jelzi, hogy Csopakon is leginkább házasítási alapként tekintenek a fajtára, a Jásdi Pincénél csak kis mennyiségben palackozzák önállóan. Jásdi Attila elismerte, hogy számos "nagy bor"-élménye kötődik furmintokhoz, azonban a fajta csak jó évjáratokban képes csúcsborokat adni, és neutrális karaktere valamint savai miatt ritkán ad kifejezetten vonzó, könnyen befogadható bort.

Szabó Gyula inkább házasítás alapanyagként lát több fantáziát a furmintban, akár olaszrizling, akár rajnai rizling párjaként. Meglátása szerint a furmint nem alkalmas kedves, behízelgő karakterű borok készítésére, igényli az érlelést, amit viszont a piaci kényszer nem tesz lehetővé a legtöbb borászatnál.

Abban mindhárom borász egyetértett, hogy a furmint kevésbé alkalmas tömegtermeléssel előállított reduktív tömegborok készítésére, erre vannak alkalmasabb fajták is, ahogy a borvilág meghódítására sem a furmint az ideális alany. Mindhárman érintették a képzett munkaerő hiányának, és a szélsőséges felvásárlási áraknak a problémakörét is.
A borászok szerint az egységes Balaton, mint borvidék lehetősége felé egy lépés a BalatonBor, egy igazi bortermelő országnak szüksége lenne nagyobb felületre, ettől függetlenül megmaradna a hely a kisebb területeket bemutató terroir-boroknak is.

koveskalifurmintnapok2.jpg

Káli Kövek Monostorapáti Furmint 2016
Neutrális fehér húsú gyümölcsök és citrusok vezetik, zöldalmával. Szikár felépítésű, feszes savval, citrusos, zöldalmás jegyekkel. 5p

Homola Furmint 2016
Jól definiált fehér húsú gyümölcsös, körtés, őszibarackos, édes citrusos aromatika, pici fűszerrel és nagyon halvány sóssággal. Karcsú, elegáns, lazább szerkezetű, leheletnyi krémességgel, pont jó savval. 5p+

Jásdi Furmint 2013
Fűszeres, halványan krémes illat, mellette só, érett fehér húsú gyümölcsök, kezdődő palackérettség, leheletnyi gomba. Telt, széles savakkal és leheletnyi cserességgel, pici melegítő alkohollal. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, alma, krémes jegyek, mogyoró, mandula, csipetnyi só. 6p

Jásdi Ranolder Fehér 2015
60% furmint és 40% olaszrizling házasítása. Tompa, nagyon visszafogott illatában minimális fűszer, fa és fehér húsú gyümölcs üti fel a fejét. Közepesnél teltebb, finoman krémes, de jól tartanak a savai is. Fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség és mandula, csipetnyi só. 6p+

Homonna Furmint-Hárslevelű 2016
Fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, a háttérben talán minimális gyurma. Szikár, feszes, de nem bántóak a savai, a hordó szépen körbefogja a gyümölcsöket, de megmarad a háttérben. Remek egyensúly, citrusok, őszibarack, pici fűszer. 7p-

Homonna Rány Furmint 2016
Vonzó őszibarackos, körtés illatjegyek, ízben pici édes citrussal és finom fűszerességgel, halvány sóssággal. Vibráló, mégis mértéktartóan elegáns, remek egyensúlyt mutató bor. 7p

koveskalifurmintnapok5.jpg

(Gastro-Hack kitelepülés a Káli Köveknél)


II. kóstoló: vulkanikus termőhelyek furmintjai

A második kóstolóra visszamentem a Pálffy Pincéhez, ahol Kis Tamás (Somlói Vándor) és Robert Gilvesy (Gilvesy Pincészet) volt a két meghívott vendégborász, továbbá Bott Frigyes is küldött két furmintot a kóstolóra. Az említett pincészetek mind tagjai a Volcanic Wines of Pannonia csoportosulásnak, amely Kárpát-medencei, vulkanikus területeken, hasonló, természetközeli elvek mentén dolgozó borászatokat tömörít. 

koveskalifurmintnapok3.jpg

Somlói Vándor Furmint 2017 (M)
Zöldalmás, virágos illat, citrusos, zöldalmás, sós íz, pici mandulával és édesfűszerrel a háttérben. Lendületes, koncentrált, de elegáns bor. Újabb ígéretes furmint Kis Tomitól.

Pálffy Káli Királyi Furmint 2016
Fehér húsú gyümölcsök, pici fehér virág, ízben zöldalma, citrusok, egy kevés mandula és só. Élénk, de nem túlzó savak, közepes test, jó egyensúly. 6p

Pálffy Káli Királyi Furmint 2015
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, nyári alma és körte, a háttérben fűszer, csipet só, kezdődő érési jegyek. Közepes test, szélesebb savak, kevés maradékcukor, jól kitöltött korty jellemzi. 5p+

Gilvesy Váradi Furmint 2016
Őszibarack, sárgabarack, pici fűszer, ízben mandarinnal, halvány sóssággal kísérve. Karcsú, zamatos, de a korty második felére pici elvékonyodik. 6p-

Gilvesy Próbaüzem Furmint 2015
Finom krémesség, érett őszibarack, körte, sárgabarack, édes citrusok, a háttérben mogyoró, mandula, sós-krétás aláfestés. Lekerekedett, arányos, élmentes, jól összecsiszolódott. 6p

Bott Frigyes Furmint 2016
Sajnos olyan palackokat fogtunk ki, amelyeknek teljesen átázott a dugója. Illatban kezdődő oxidáció, enyhe pinceszag, répás-krumplis jegyek. Ízben egy fokkal jobb, vannak gyümölcsei is, szerkezetben elég szikár, kissé szárító savakkal. Kóstoltam ezt a bort a hónap elején, és akkor azért ennél jobb volt, bár a dugó jelentős része akkor is át volt ázva. 5p-

Bott Frigyes Furmint 2015
Üvegdugós és lényegesen jobb, mint a 2016-os. Tiszta, fehér húsú gyümölcsös, érett citrusos, finoman krémes, halványan sós. Savai cizelláltak, mögötte elég masszív struktúrát villant, finom krémességgel, jó koncentrációval. 6p+

 

A fenti szervezett kóstolókon kívül is megnéztem még néhány bort, egy kivételével ezek a többi beszélgetésen szerepeltek. A Káli Kövek udvarán sürgölődő GastroHack a grillezett ananásszal és körtével párosított borjúmáj mellé a St. Donat borát kínálta. A Kővirágban elfogyasztott - mind mennyiségre, mind minőségre igen tisztességes - ebéd mellé Pálffy Birtokbort kortyolgattam. A délutáni kóstoló után pedig Pálffy Attila megmutatta a Balassa István és Egly Márk (Egly Szőlőbirtok - Sümeg) vendégszereplésével a Pálffy Pincénél tartott délelőtti beszélgetésen kínált borokat is.

koveskalifurmintnapok4.jpg

Szent Donát Márga 2015
Neutrális illat- és ízkép, némi fehér húsú gyümölccsel, sóval, gyurmával, halvány fűszerességgel, ízben még citrusokkal kiegészülve. Élénk, de lekerekedett savak vezetik, szépen összecsiszolódott a struktúra. 6p

Pálffy Káli Birtokbor Vörös 2015
Friss piros bogyós gyümölcsök illatban és ízben egyaránt, eper, cseresznye, málna képében. Könnyed, gördülékeny korty, jó arányok. 5p

Egly Szőlőbirtok Vároldal 2017 (M)
70% olaszrizling, 30% furmint. Tiszta, intenzív, virágos, őszibarackos, körtés illat, könnyed, lendületes és tartalmas korty. Tetszett.

Egly Szőlőbirtok Vároldal 2015
85% olaszrizling, 15% furmint. Neutrálisabb, fehér húsú gyümölcsös, krémes, sós jegyek. A korty telt, jól kitöltött, picit lágyabb savak dolgoznak alá. 6p-

Balassa Betsek Riolit Furmint 2015
Intenzív aromatika: sárga húsú és trópusi gyümölcsök, barackfélék, a háttérben édesfűszerek, egzotikus virágok, csipetnyi só. Finoman krémes, széles, jól kitöltött korty, hedonista karakter. 7p

Balassa Betsek Villő Mézes-Mály Furmint 2015
Egy fokkal visszafogottabb, sárga húsú gyümölcsös, körtés, barackos, fűszeres. Kicsivel szikárabb, de elég masszív is, pici kesernyéve és melegítő alkohollal. 7p-

 

A rendezvényre a Kóstolom meghívására látogattam el, nekik és a házigazdáknak nagyon köszönöm a szíves vendéglátást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1913716126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása