A Borrajongó

Casa Rojo hatosfogat

2017. november 06. 06:00 - furmintfan

9 különböző spanyol borvidék, 9 különböző bor - röviden így lehetne leírni a Casa Rojo sztori lényegét. A Casa Rojo-t Laura Muñoz és Jose Luis Gómez alapította 2011-ben, azzal a céllal, hogy magas minőségben megmutassák a legjobb spanyol borvidékek egyedi karakterét az adott borvidékre jellemző szőlőfajtán keresztül. Jelenleg 9 eredetvédett borvidéken tevékenykednek ebben a szellemben és ennek eredménye 9 borban ölt testet.
A kilencből hat bor került be a Radovin-hez, amelyeket egy kartonba összecsomagolva is meg lehetett kapni, egy ilyenre csaptunk le mi is. Azóta a Ribera del Duero-ból érkezett bor ki is futott, de a többi most is elérhető, csomagban is.

casarojo2016.jpg
A teljesség kedvéért azért álljon itt mind a 9 bor és borvidék neve: La Marimorena (Rias Baixas), Ladrón (Bierzo), The Orange Republic (Valdeorras), El Gordo del Circo (Rueda), The Invisible Man (Rioja), Alexander vs The Ham Factory (Ribera del Duero), Maquinon (Priorat), Macho Man (Jumilla), Moltó Negre (Penedés). A Casa Rojo-nak egyébként van egy tájbor-sorozata (Vino de la Tierra) is, Musso márkanév alatt.

Spanyolországban nem ritka, hogy egy-egy borászati vállalkozás több borvidéken is elindít egy-egy leányborászatot (lásd pl. Vega Sicilia, Telmo Rodríguez, Alvaro Palacios, Miguel Torres, Proyecto Garnachas de Espana), de a Casa Rojo filozófiájával és az egyes borok egyedi megjelenésével ezt külön szintre emelte. Látszik, hogy a külcsínre nem sajnálták a pénzt és az energiát: minden bor címkéje egyedi, harsány, figyelemfelkeltő, olykor vicces és valamilyen módon mindig kapcsolódik az adott borvidékhez, illetve a bor karakteréhez. 

casarojo2016_2.jpg

Moltó Negre 
Cava, trepat szőlőfajtából, amely kékszőlő, így az ital színe is kap egy rózsás árnyalatot. 
Az illat eleinte kis mogyorót, brióst, almát, minimális őszibarackot hoz. Intenzív habzást produkál, a buborékok nagyobbacskák, agresszívan kezdenek, de gyorsan eltűnnek. Citrusos, fehér gyümölcsös íze nem tart túl hosszan. Tiszta, korrekt, de nem emlékezetes. 5p- (4990 Ft - Radovin)

El Gordo del Circo 2016
El Gordo del Circo, azaz a cirkusz kövére, 12 éves dűlő verdejo tőkékről kézzel szüretelve, Ruedából, hosszú áztatással és seprőn tartással.
Közepesen intenzív illatában érett alma, ananász, egy kevés trópusi gyümölcs, banán és édesfűszer, seprős-krémes jegyek. A finom hordós és seprős jegyek közepesre hizlalják a teste, amelyet pont kellő mennyiségű sav tart meg. Citrusok, alma, ananász, pici édesfűszer, csipetnyi zöldfűszer és a seprő krémes jegyei határozzák meg az ízképet, fanyar lecsengésben végződve. 5p+ (3990 Ft - Radovin)

La Marimorena 2016
Albarinho gránitos alapkőzeten mély talajú dűlőkről Rías Baixasból, amelyet 3 hónapig érleltek hordóban és összesen 5 hónapot töltött seprőn.
Az illata már élmény: ennyire jól definiált és kristálytiszta friss almaillatot ritkán éreztem. Az almás főszólamot virágos, fűszeres, fehér húsú gyümölcsös jegyek egészítik ki. Savai szépen vibrálnak, de nem élesek, a minimális krémesség is kerekít a boron. Zöldalma, citrusok, lime, citromhéj, halvány virágos jegyek és finom sósság jelenik meg ízében. 6p- (4490 Ft - Radovin)

Maquinon 2016
A Maquinon Prioratból érkezett, a borvidékre jellemző palás licorella talajról. 100% garnacha 10 éves tőkékről, 3 hónapot töltött francia tölgyfahordókban, Demeter minősítéssel rendelkezik.
Illatban frissen zúzott piros bogyósok, cseresznye, szamóca, pici édesfűszer és enyhe animalitás. Élénk savak és finomszemcsés tannin foglalják keretbe a kecses összhatású, meleg érzetű kortyot. Sokféle érett piros bogyós gyümölcs mellett egy kis fűszer, földesség és leheletnyi animalitás tűnik fel. Ennél a bornál éreztük úgy leginkább, hogy még túl fiatalon kóstoljuk. 6p (5990 Ft - Radovin)

Machoman Monastrell 2016
A Machoman 13 különböző dűlő 25-70 éves tőkéiről szüretelt, 4 hónapig tölgyfában érlelt 100% monastrell. 
Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, fekete áfonya, cédrus, étcsoki, pici édesfűszer és balzsamkrém színezi az illatot. A közepes, izmos testben sav, tannin és alkohol is a helyén van. Intenzív és hosszan tartó ízében visszatérnek az illatban megismert alkotók, moderált pörkölési aromák és enyhe földesség kíséretében. Már most is iható, de egy kis fektetést meghálálhat. 6p+ (5490 Ft - Radovin)

Alexander vs The Ham Factory 2013
25 éves tinto fino (tempranillo) tőkék gyümölcse 900 méteres tengerszint feletti magasságból, Aranda de Duero település mellől. 20 hónapot töltött amerikai és francia hordókban. vegyesen, és több mint 6 hónapot palackban. 
Feketecseresznye és erdei gyümölcsök, inkább a fekete bogyós fajtákból, szilvával, pici capuccino-val és étcsokoládéval, vaníliával, édesfűszerekkel, gyógynövényes villanásokkal. Közepes testű, arányos felépítésű, jó savakkal, finomszemcsés, érett tanninnal. Szájban is intenzív, kiegyensúlyozott és elég hosszú, szépen reprodukálja az illatjegyeket. 6p/7p (6990 Ft - Radovin, kifutott)

casarojo2016_3.jpg

A Casa Rojo honlapja: http://www.casarojo.com/en/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8813145764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása