25 éves a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj-Hegyalja egyik vezető borászata. A 90-es évek végén induló, külföldi tulajdonú borászatok mind úttörő szerepet vállaltak a szocialista tervgazdaság alatt elkorcsosult tokaji szőlészet és borászat újraértékelésében és megújításában. Az AXA Millesimés cégcsoport magyarországi ékköve a rendszerváltás utáni tokaji átalakulás egyik éllovasa volt, és azóta is kivételesen megbízható minőséget képvisel, mind a száraz, mind az édes borok tekintetében. Az AXA Millesimés a világ több jelentős borvidékén is rendelkezik borászatokkal, de - ahogy Mészáros László birtokigazgató bevezetőjében kiemelte - Tokajban volt szükség a legnagyobb kreativitásra. A negyed évszázados jubileum alkalmából "Disznókő - Mérföldkövek" név alatt egy kóstolóval összekötött kisebb ünnepséget tartott a pincészet a budapesti Gundel Étterem báltermében szeptember elején.
A 150 egybefüggő hektáron (ebből jelenleg 104 ha termő) elterülő szőlőbirtok Tokaj-Hegyalja egyik legjobb aszús területén helyezkedik el, a hagyományőrzésen túl talán ez is szerepet játszott benne, hogy a legfontosabb termék az aszú. Friss, fiatalon citrusos, élénk, feszes savakra építő aszúik kezdettől fogva éles kontrasztot hoztak a korábban elterjedt aszú-stílushoz képest. A Disznókő legfontosabb borának az 5 puttonyos aszút tartja, ebben található meg az az egyensúly, amely legjobban érvényre juttatja a borvidék és az aszú kivételes minőségét. Nem hiányozhat azonban a szortimentből a száraz bor (többnyire furmintból és belépő szinten), a késői szüretelésű édes bor, a szamorodni, a 6 puttonyos aszú sem, és a legkiválóbb évjáratokban a Kapi-dűlőről dűlős aszú is palackba kerül. Sokan talán nem tudják, de a Disznókő lényegében a kezdettől fogva palackoz száraz furmintot (itt egy kicsit későbbi, de a modern furmint-történelmet tekintve a kezdeteket képviselő példa), és itt is viszonylag korán megtalálták saját stílusukat.
A "Mérföldkövek" kóstoló keretében minden kategória boraiból kóstoltunk legalább két különböző évjáratot és a végén érdekességképpen egy bordeaux-i testvérbirtok bora is a pohárba került. Szimpatikus gesztus volt, hogy az egyes borokat a birtok 1-1 dolgozója mutatta be, így a birtok életében fontos szerepet játszó, de sokszor a háttérben tevékenykedő emberek közül a pincemunkástól a vendéglátásért felelős munkatársakon keresztül a traktorosig mindenki a figyelem középpontjába került néhány pillanatra
Disznókő Furmint Dry 2016
A birtokfurmint - ahogy az utóbbi években megszoktuk - csak tartállyal találkozott, 1/3 részében lebontották az almasavat (ez 2016-ban alighanem előnyére vált). Citrusos, lime-os, halványan édesfűszeres illat és ízvilág. Tiszta, friss, feszes és elég hosszú is. 5p
Disznókő Lajosok Furmint 2015
Ez a bor már 10 hónapot töltött hordóban és egész fürtös préseléssel készült. Az eleje kicsit fülledt, alma, körte, akácvirág, pici édesfűszer következik idővel. Erős savak vezetik, picikét bárdolatlannak is tűnt nekem még a minimális maradékcukor mellett is. Citrusos, lime-os, finoman fűszeres, halványan sós jegyek tűnnek fel szájban. 5p
Disznókő Lajosok Furmint 2009
11 hónapos fahordós érlelést kapott. Finom érettség, érett fehér húsúak, fűszerek, érintésnyi gomba, grillázs és nugát érkezik illatban. Máig mutat élénkséget, savai stabil gerincet alkotnak a krémes testnek, de az idő lekerekítette éleiket. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, édesfűszerek, épp csak csipetnyi só öltözteti. 5p+
Disznókő Late Harvest 2015
Furmint és egy kis zéta (9%), 92 g/l maradékcukor, 6,1 g/l sav, 12,7% alkohol. Kicsit zárkózott, virágok, sárga szilva, őszibarack jön illatban. Kellemesen kerek, kicsit alacsony szinten valósul meg, mégis jó az egyensúlya, hosszra nézve viszont kicsit rövidke. Őszibarack, trópusi gyümölcsök, sok édesfűszer, a végén kis kesernye. 6p-
Disznókő Late Harvest 2007
100% furmint ebben az évben, 104 g/l maradékcukor, 7,3 g/l sav, 13,0% alkohol. Őszibarackbefőtt, kis trópusi gyümölcs, vanília, édesfűszerek, több botrytis, minimális érettséget is mutat már. Az új hordók használata miatt a fa jelenléte határozottabb, a korty végén az alkoholt is érezni egy kicsit. Ízében édes sárga húsú gyümölcsök mellett pici málna is feltűnik, vanília kíséretében, a kezdődő érettséget minimális dohány jelzi szájban. 6p
Disznókő 1413 Édes Szamorodni 2012
100% furmint, 122 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 13,0% alkohol. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, pici virág, sok botrytis és érezhető illó. Koncentrációban és összetettségben érezhetően feljebb léptünk. Kerek, kissé talán édességhangsúlyos, leheletnyit az alkohol is emelkedettnek tűnik. Némi illót érezni ízben is, egyébként elég gazdag, sok sárga húsú és trópusi gyümölccsel, fűszerekkel, csipet dohánnyal. 6p
Disznókő Édes Szamorodni 2000
90% furmint, 10% zéta, 86 g/l maradékcukor, 6,1 g/l sav, 13,0% alkohol. Érett illat: kukorica, gomba, méz és tejcsoki. Szerkezete már picit fellazult, a korty kerek, az édesség szinte fel sem tűnik. Moderált intenzitás, édes fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer, gomba, avar. 6p-
Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2009
100% furmint aszúszem és alapbor/must, 184 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 11,5% alkohol. Őszibarack, barackvirág, narancsvirág, mangó, maracuja, édesfűszerek alkotják az illatképet. Aránylag lágyabb savakra épül, kerek, krémes, a birtok 5 puttonyos aszúihoz képest magasabb maradékcukorral rendelkezik, amely az egyensúlyban is visszaköszön. Töppedt szőlő, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, őszibarackbefőtt, mazsola, picike illó színezi. 7p
Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2006
55% furmint, 35% zéta, 10% hárslevelű aszúszem, 50% furmint, 40% hárslevelű és 10% zéta alapmust, 140 g/l maradékcukor, 9,3 g/l sav, 11,5% alkohol. Sárgabaracklekvár, fűszerek, mangó, aszalt kajszi, narancs, narancslekvár, szép fűszeresség, csipet dohány, minimális grillázs és gomba. Élénk savak vezetik, szép egyensúlyt kialakítva a maradékcukorral. Már kialakult aszús karaktert mutat. 7p+
Disznókő Kapi 6 Puttonyos Aszú 2011
100% furmint minden szempontból, 164 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 12% alkohol. Őszibarack, friss trópusi gyümölcsök, ananász, szamóca, virágok, fűszerek. Remek egyensúlya van, friss, elegáns, mondhatni törékeny, mégis jó koncentrációja van, savai szinte vibrálnak. Még mindig bőven fejlődő stádiumban van, az elmúlt évek alig fogtak rajta. Talán éreztem már erőteljesebbnek is, most nem hozta azt a kirobbanó intenzitást, mint legutóbb, de így is kiváló bor és határ a csillagos ég. 8p+
Disznókő Kapi 6 Puttonyos Aszú 2005
Szintén csak furmintból készült, 165 g/l maradékcukor, 10,7 g/l sav, 12% alkohol. Kell neki egy kis idő, hogy kinyíljon, de szép illata van: pici érettség, gomba, tejcsoki, aszalt gyümölcsök. Feszes, hosszú, a 2011-esnél masszívabb, szélesebb felépítésű. Rétegzett és koncentrált, ízében aszalt sárgabarack, kandírozott trópusi gyümölcsök és narancs, füge, fűszerek, csipet dohány, pici kesernye. 8p
Disznókő "A Hetedik" 6 Puttonyos Zéta Aszú 2002
100% zéta, 169 g/l maradékcukor, 11,4 g/l sav, 12,5% alkohol. Aszalt gyümölcsök - sárgabarack, narancs -, narancshéj, csoki, gomba, picike illó illatban. Széles savai jól tartanak, telt, vastag a korty, benne sárgabarack, narancslekvár, trópusi gyümölcsök, finom fűszerek. 7p
Disznókő 6 Puttonyos Aszú 1999
Aszúszemek: 70% furmint, 30% zéta, alapmust: 90% furmint, 10% hárslevelű, 160 g/l maradékcukor, 12,6 g/l sav, 12% alkohol. Kis idő kell neki, utána szédületes, de elegánsan visszafogott illat bontakozik ki: fehér csoki, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, narancsolaj, pici fekete tea és bergamot. Feszes, sűrű, koncentrált, ugyanakkor elegáns, intenzív és nagyon hosszú, rágható beltartalommal. Narancslekvár, sárgabaracklekvár, fűszerek, kis csoki, megint bergamot és tea. Parádés formában van. 8p+
Disznókő 6 Puttonyos Aszú 1995
Aszúszemek: 60% furmint, 30% hárslevelű, 10% zéta, 146 g/l maradékcukor, 10,0 g/l sav, 11,5% alkohol. Narancshéj, fűszerek, mentol, gyógynövények, füge, hűvös citrusok, pici illó. Elegáns, koncentrált, jól strukturált, ugyanakkor érezhetően érett. Ízében sárgabaracklekvár, fűszerek, pici dohány, csokoládé. 7p
Disznókő 6 Puttonyos Aszú 1993
Aszúszemek: 60% furmint, 30% hárslevelű, 10% zéta, 155 g/l maradékcukor, 10,5 g/l sav, 12% alkohol. Krémes, érett illat, csokoládé, aszalványok, gyógynövények, kandírozott citrusok, mazsola, csipet dohány. Krémes, elegáns, sima, hosszú, remek éréssel. Sárgabaracklekvár, mazsola, kandírozott citrusok, kis csoki, dohány. Remekül tart, 2 év korelőnye ellenére is elegánsabb, szebb formát mutat, mint az 1995-ös, nagy élmény. 8p+
Disznókő Hárslevelű 2016
Őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, minimális trópusi gyümölcs színezi, sokkal kifejezőbb és intenzívebb, mint az évjárat birtokfurmintja. Nem különösebben koncentrált anyag, de zamatos, arányos és lendületes. 6p
Chateau Baron de Pichon-Longueville 2011
A disznókő bordeaux-i testvérbirtoka Pauillac-ban. 80% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% cabernet franc és petit verdot. Szép illat, a fekete bogyósok felé hajló erdei gyümölcsökkel, áfonyával, feketeribizlivel, remek fűszerességgel. A korty jó egyensúlyt mutat, szépen használt hordó keretezi az illatban megismert gyümölcsöket. Nagyon profi bor, belekötni nem lehet, de nekem sok izgalmat sem tartogatott. 6p+
A rendezvényre a Disznókő hívott meg, köszönet érte!