A Borrajongó

Matuzsálem-kóstoló

2013. november 25. 06:00 - furmintfan

Nagyjából egy hónapja egy jóbarátom felhívott azzal a hírrel, hogy kapott egy 1999-es Disznókő és egy 2004-es Dúzsi bort, és ha van kedvem, megnézhetnénk, mennyire kezdte ki őket az idő vasfoga. Természetesen volt hozzá kedvem. Korábban egyikünk sem kóstolt ilyen idős száraz furmintot és ilyen idős szekszárdi vöröset sem, úgyhogy kíváncsian, de nem túl nagy elvárásokkal vágtunk bele a kóstolóba.

matuzsalem.jpg

Disznókő Tokaji Dry Furmint 1999

1999-et a remek évjáratok között tartják számon, bár ekkoriban Tokaj-Hegyalján még nem igazán volt jellemző a nagy száraz furmintok készítése. A bor még Berecz Stéphanie és Árvay János munkáját dicséri.
Aranyba hajló szín, kissé olajos mozgás a pohárban. Az illat koros bort és oxidációt mutat: tercier aromák, dió, kis aszalt barack, a háttérben némi birsalmakompót. Szájban a savak még élnek, de egyáltalán nem tartósak, így az egyébként sem alacsony alkohol már kilóg, a korty ellaposodik. Az oxidált jelleg ízben is megvan, érett gyümölcsökkel, zöld dióval, őszibarackkal, reszelt almával, némi ásványos jeggyel. Az még most is érződik, hogy remek alapanyagot szüreteltek ehhez a borhoz.

Dúzsi Tamás Ó Vörös Cuvée 2004

Hűvös évjárat bora, összetételére nézve a fele kékfrankos, a másik fele merlot és cabernet sauvignon. Viszonylag sötét gránát szín. Illata eleinte gombás, vajas, majd kissé tejszínesbe vált, utána füstölt sonka, némi szilvalekvárral. Kóstolva meglepően jó savakkal bír (feltehetően a hűvös évjárat áldása), egyébként jelentősnek nem mondható mennyiségű tanninja viszont kicsit húz, a bor kissé nyersnek hat (feltehetően a hűvös évjárat átka). Ízében ugyanaz a szilvalekvár és sonka érezhető, ami illatban, mellette kis földesség, némi málna. A korty középtájékon nagyon hirtelen kiüresedik, és leül a bor. 

Nem lenne könnyű ezeket a borokat pontozni több évvel a csúcsformájuk meghaladása után, és igazán értelmét sem látom, úgyhogy a pontszámos értékeléstől ezúttal eltekintenék. Maradjunk annyiban, hogy még bőven iható volt mindkét tétel, egyik sem végezte a lefolyóban, mi pedig érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr425653766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.11.25. 14:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása