Hadd unalmaskodjak tovább a balatoni témával. Javarészt az előző posztok felfedezéseiből, kisebb részben korábbi helyi beszerzésekből állítottam össze egy érdekesnek ígérkező sort a klub számára.
Íme:
Schieszl Borház Dunántúli Olaszrizling Nagykút 2016- Tiszta, citrusos-almás gyümölcsösséggel, keserűmandulával, leheletnyi ásványossággal. Közepes tartalmú, arányos, jó savú és ízletes bor, jó inni. 5
Tamás Pince Csopaki Olaszrizling 2015- Egyszerre tartalmasabb, mégis semlegesebb. Tompa, gyümölcsöket nehéz találni, a hordó is sok, nem is túl szép, mégha nem is a közhelyesebb fajtából van. Szájban is ilyen, hiába lenne az előzőtől mélyebb, karakteresebb anyag, fakó, lendülettelen, cseres, egyszerűen nehéz benne örömet találni. Sajnos az előző palackom is ilyesmi volt.
Homola Csopaki Olaszrizling Paloznak 2015- Jó súlyú gyümölcsösség jól megküldve populárisabb hordóval. Szájban is van tartalom, vannak ízek, savak is szépek, itt a cseresség is elfér. Esztétikailag jobbat mutatna ízlésesebb fahasználattal, de abszolút élvezetes így is. 6-
Figula Csopaki Olaszrizling Lőcze 2015- Klasszis bort ígérő illat, mélyebb-komplexebb tartalom, több karakter, szofisztikáltabb hordóhasználat az eddigiektől. Arányosan telt ízű, a fajtához képest képest egészen fantasztikus savakkal, vibrációval, fókuszáltsággal, miközben érett, kerek, és sima az egész. Nekem egyértelműen a legjobb száraz olaszrizling, amihez az utóbbi években szerencsém volt. 7-
Gyukli Pince Kései Olaszrizling Száraz 2015 - Még ilyen erős helyre kerülve is helytáll. Tiszta töppedt szőlős jegyek, propolisz. A késeiség ellenére semmi robosztusság nincs benne, arányos, zamatos, finoman cseres. 6
Németh Pince Badacsonyi Rózsakő 2016- Ez abszolút telitalálat. Tiszta, lédús, harapható gyümölcsösség, főleg rózsaszín grapefruit. Szájban arányosan telt, érett savakkal, kerekded idomokkal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6.5-7
Gyukli Pince Solaris 2016- Különleges aromavilág. Lágy egzotikus gyümölcsösség, feketeribizli, tényleg elég sajátos. Nagy testű, gliceringazdag korty, telt ízekkel. Több savval és kevesebb alkohollal még jobb lenne. 6+
Schieszl Borház Pécselyi Portugieser 2015- Az előbbi fehérek után ez most rém egyszerű. Kicsit szoktatva magunkat hozzá korrekt, tiszta portugieser, piros gyümölcsökkel. Frissítően száraz, afféle jó bisztrobor. 4
Figula Dörgicsei Merlot 2015- Ez már szerencsére komolyabb, tisztességesen koncentrált a gyümölcs, a hordó csak kiegészít, a tanninok fiatalosan maszíroznak. 6
Homola Cabernet Franc 2013- Érett, de korosabbnak tűnő csümölcs, sok pörköltmagvas hordó. Mélyebbnek tűnik az anyag, érett, bársonyos tanninnal, ugyanakkor jól ismervén a tételt, ez fiatalosabb, frissebb szokott lenni, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a palack mintha egy ici-picit megfőtt volna. 5+
Németh Pince Badacsonyi Kései Olaszrizling “Finálé” 2015- Tiszta, elég koncentrált gyümölcs, nem túlaszalódott, inkább finomabban töppedt, őrzi még az olaszrizling alapvető fajtajellegeit. Szájban túlzások nélkül telt, picit lágyabb savakkal, közepes lecsengéssel. 6