A Borrajongó

Tokaj Nobilis – Vertikális furmintozás a Barakonyiból

2017. július 09. 10:00 - ungert

Két ember, tizenhét évnyi múlt, két dűlőben hat hektárnyi terület és legfeljebb húszezres palackmennyiség – főszámok tekintetében nagyjából ennyi a bodrogkeresztúri Tokaj Nobilis, azaz Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi borvállalkozása. Nem a véletlenek sorozata, sokkal inkább a kitartó munka és az évek óta magától értetődő természetességgel előállított borok, valamint a fél fogyasztói szemmel is átlátható birtok- és kínálatméret lehet az, aminek köszönhetően Saroltáék simán felzárkóztak a tokaji elit közé. És bár önhibámból kifolyólag itthon viszonylag ritkán fogyasztok Nobilis-bort, ha néha-alkalomadtán rendezvényre tévedek, őket biztos nem hagyom ki. Mindenféle érzékszervi értékítélettől függetlenül egyébként számomra külön öröm, hogy a Nobilis-borok árazása a hasonló minőségi szinten alkotó műhelyekhez képest igencsak földhözragadtnak számít. Konkrétan nincs is dűlős szárazuk ötezer forint felett.

Aligha szorul tehát részletesebb indoklásra, hogy a nagyjából hónapos borcsendemet most és ezúton Nobilis-furmintokkal törjem meg. A legutóbbi Nobilishárs-vertikális (ez és ez) után ugyanis ismét összegyűltünk rész-blogszinten, hogy újabb függőleges keresztmetszetet kapjunk Saroltáék legfontosabb dűlőjéről, furmint-szemüvegen  és négy évjáraton keresztül. Négykéznyi beszámolónk következik, érdemes lehet lapozni, tovább.

fullsizerender_3.jpg

Először is akad itt néhány szubjektív-személyes benyomás ezzel az öt borral kapcsolatban, ami mindenképpen a jegyzetleközlések elé kívánkozik. Az első kapásból a tizenhármas birtokfurminthoz, mint kalibrálóborhoz kapcsolódik. Négyévesen talán már átjuthatott a saját csúcsán, de jól mutatja, hogy az ár- és pincepozíció tekintetében milyen koncepció mentén történik a különbségképzés. Az azonos évjáratú dűlős és nemdűlős furmint között ugyanis laikus receptorokkal is érezhető a különbség, de tény, hogy a birtokbor létjogosultsága sziklaszilárd, és nem csak a majd' felezett ára miatt. Másrészről kétségkívül nem volt egysíkú a sor, a borok ugyanis nemcsak a fajtát és a dűlőt, hanem az érlelhetőséget és az évjárat hagyta nyomokat is hitelesen mutatták meg.

Tokaj Nobilis Furmint Birtokbor 2013

Klasszikus, belépőszintű furmint: nem túl bonyolult, de ügyesen mutatja meg a fajtát és a pincestílust is. Nem bonyolult, ellenben tiszta, lendületes és jól fogyasztható. Inkább a frissítő, citrusos-neutrális vonalat képviseli némi édesfűszerrel, enyhe cserességgel. Érzetre száraz, közepesen hosszú és zavarmentes. Kockázatmentes furmint felismerhető stílussal. Úgy vélem, hogy a neki szánt szerepet maradéktalanul teljesíti, ami szép teljesítmény így, négyévesen. Eléri az 5 pontot.

Először fűszeres, süteményes aromák uralják az illatot, majd citrusos, zöldalmás jegyek zárkóznak fel melléjük. A korty feszes, magjában minimális krémességgel, citrusokkal, fűszerekkel. Savai levetkőzték korábbi marconaságukat, valamelyest szelídültek, miközben lendületük nem fogyott el, a bor azonban kicsit egysíkúnak tűnt most. 5p (furmintfan)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2011

Ez a bor bizony áll, dacára a mögötte elhelyezkedő majd' hat évnek. Egyszerre sűrű és feszes, fanyar és gazdag. Koncentrált cucc, épp elég sava van ahhoz, kompenzálja az egyébként nem analitikailag, inkább érzetileg édesbe hajló karakterét. Egyedi stílus, kiváló megvalósítás. Még a végeken beköszönő enyhe cseresség sem zavaró. Szép munka, 6 pont.

Itt is megkapjuk az édesfűszeres, süteményes jegyeket, érett fehér húsú gyümölcsökkel, almával, őszibarackkal. A korty telt, vaskos, masszív savakkal megtámogatva, jó koncentrációval. Érett fehér húsú gyümölcsök és édesfűszerek, érett citrusok, birs, pici kakaó díszíti, de a korty vége kissé kesernyésbe hajlik Jól tartja magát. 6p- (furmintfan)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2012

Olyan, amilyen kettőezer-tizenkettő volt száraz furmintban. Egyrészt feltűnik az illatban egyfajta zavaró jegy, amely miatt nem mondható maradéktalanul tisztának. Másrészt hiányzik belőle az a lendület, az a sav, amiért a fajtát és a borvidéket illik szeretni. Savszegény, egészen konkrétan. A korty puha, érzetileg édesbe hajlik, ráadásul nem is kifejezetten hosszú. Klasszikus évjárat-lenyomat, ilyen értelemben nem okozott semmiféle meglepetést. Négy pont.

Az érett barack és körte mellett feltűnik egy halvány technokolos jegy is az illatban. Széles, testes, kissé lágy a korty, de ízes, sok édes gyümölccsel, fűszerekkel, almával, barackkal, enyhe trópusi gyümölcsös színezettel. Zamatossága ellenére sajnos olyan, mint a legtöbb 2012-es tokaji bor: farnehéz és relatíve rövid. 5p (furmintfan)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2013

Egy határozott lépés előre: gazdag, lendületes és finom bor. Savai izmosak, jól kiegészítik az édes, barackos aromáit, a vége ráadásul enyhén sós is. Mindenféle ásványosság-belemagyarázás nélkül is sokszínű, érdekes és szerethető dűlős furmint, tehetséges termőhely-lenyomat. Emellett kifejezetten jó inni is, érdekesebb és szerethetőbb, mint alapszintű évjárattársa. Eléri a 6 pontot.

Érett fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, pici füst, alma, körte, birs, őszibarack jellemzi az aromatikát. Masszív savaink leheletnyi édességérzet tompít, enyhe sósság is színezi az összképet, a lecsengés kifejezetten fanyar. 6p (furmintfan)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2015

A sor legszebb darabja, hoz minden paramétert, amiért király a száraz furmint. Egyenes, közérthető, gazdag karakterű bor sok-sok gyümölccsel, elegendő és hosszú savakkal, szép hordóval, hosszú lecsengéssel. Egyszerre könnyű és elegáns, gazdag és sűrű. Szép bor, 7 pont.

Nagyon jól definiált fehért húsú gyümölcsösség: körte, őszibarack lengi be az egész bort. Szájban édes citrusok, citromhéj, visszafogott fűszeresség színezi. Cizellált savak, elegancia, könnyedség, tartalom és egyensúly egyben. Bárdos Saci szerint az eddigi legszebb Barakonyi Furmintot tisztelhetjük a 2015-ös kiadásban és ezzel én sem tudnék vitatkozni. 7p (furmintfan)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3212639779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása