A Borrajongó

Így ittuk mi – Hárslevelűk Éjszakája 2017

2017. június 19. 06:00 - rszabi

hej2017.jpgEz egy olyan kellemes, laza hangulatú rendezvény, hogy nem igazán volt kedvem írni róla, de Furmintfan nyomására és házi krónikás tradíciókat (2014, 2015, 2016) életben tartva összegereblyéztem néhány gondolatot a kóstolási jegyzeteinkkel. Négy évvel ezelőtt a Furmint Február kapcsán azt találtam írni, hogy:  

“A hárslevelű is megbízhatóan hozza az olyan csúcsélményeket, mint a legjobb furmintok. Csak hogy aláhúzzam az előző állításomat néhány név: Szepsy Király, Demeter Zoltán Szerelmi, Kikelet Váti, Nobilis Barakonyi és Gizella Szil-völgy.”

Ezt az állításomat azóta számtalanszor megerősítette számos ilyen-olyan vertikális, portfólió, évjárat és más kóstolási élmények is. A legjobb furmintok mellett csak nyujanszokban maradnak el (már ha elmaradnak) a legkiemelkedőbb hársak, és az árakat sem pumpálták olyan magasra a sokszor csak a kereskedők által látott, vagy látni vélt értékek. A főszereplők itt és most is lazán húztak egy olyan átlag minőséget, mint a szemközti épületben a nagytestvér reprezentánsai. Szinte minden kategóriában felbukkantak szép darabok, a Hilltop házasított bestbuy gyanús Ihlet cuvee-jével kezdve, a jól iható, tartalmas sauvignon blanc stílusú italokon át, az igazán csúcsborokig mint a '15-ös Váti vagy a '16-os Royal Tokaji Betsek.

Rszabi jegyzetei:

Royal Tokaji Betsek Hárs 2016 (Minta)

Illatbomba. Rózsa, púder, fehérhúsú őszibarack, szájban mindent bevált amit az illata kínált. Csupa báj frissesség, komoly beltartalom mellett. A legjobb száraz Royal Tokaji bor amivel dolgom volt. 7+

hej_kikelet.jpgKikelet Váti Hárs 2015                         

Hamisítatlan Kikelet stílusú finoman cizellált sok de nem bántó savárzet, virágos, sárgadinnyés zamatok. Az egyik legjobb ezen az estén. 7 pont

Gizella Barát Hárs 2016                        

Évről-évre az egyik legkívánatosabb darabja a hárslevelű panteonnak. Sajnos idén drágult valamennyit, de bőven megéri az árát. Lehet analizálni is, de inkább habzsolni jó. 7-

Lenkey Pincészet Hárslevelű 2009

Nagyon perverz de mégis vonzó gázolajos illat. Szájban érett gyümölcsök finom textúra és meglepően friss savak alkotnak finom harmóniát. 7-

Oremus Mandolás 2015                      

Furmint machete  a hárs rengetegben. Penge savak, szuper hordóval, szigorú, de jól fogyasztható. 6+

Sanzon Blanc Hárs-furmint 2016               

SB feeling: zöldalmás, nedves gyep illat, ropogós de barátságos savak. Jó bor. 6p

Hilltop Prémium Ihlet cuvée        

Vérprofi technóbor (70% Hárs, 20% Chenin Blanc,10% Chardonnay), fűszeres virágos intenzív illat, közepes savérzet. Az elejétől a végig patyolat tiszta. 6- bestbuy

Homoky Sas-alja 2015                      

Számomra a legjobb Homoky bor eddig, ez is savignon blanc-cal rokon vonásokat mutat, ropogós savakkal

Furminfan jegyzetei:

Ha már egyszer a Hárslevelűk Éjszakájáról beszélünk, igyekeztem a tiszta hársakból válogatni pincénként egyet, így a például az egyébként remek Gizella Szil-völgy 2015, a Sanzon Blanc 2016 és a Szóló Frivolo 2016 nem szerepel a lenti felsorolásban.

Balassa Betsek Hárslevelű 2011

Régi ismerős, a megszokott, szélesebb, krémesebb, kerekebb Balassa-stílusban. Sok trópusi gyümölcs, sárga húsúak, édesfűszerek, vaskos test, hedonista hangulat.

Gizella Barát 2016

Hozza a meleg évjáratok löszös hárslevelűinek újvilági sauvignon-blanc-os jellegét (még ha 2016 nem is volt kifejezetten meleg évjárat): zöldalma, lime, némi trópusi gyümölcs, "zöldes" villanások, mellette feszes sav és friss, lendületes korty.

 Holdvölgy Expression Becsek 2013

Kellően tömör, feszes anyag, de az eleganciát sem nélkülözi. A citrusos gerincet szép fűszeresség és halvány sósság lengi be.

 Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2015

A 2 Kikelet hárs közül a Váti volt most a kerekebb, behízelgőbb, de a Lónyait éreztem a hosszútávfutónak. Nagyon lendületes, zamatos, teli friss citrusokkal és fehér húsú gyümölcsökkel, minimális trópusi gyümölccsel.

 Lenkey Pincészet Hárslevelű 2009

Már tavaly is nagyon bejött, idén sem hazudtolta meg magát. Korából adódóan érettebb aromatikával dolgozik, de messze nem öreg, süteményes, őszibarackos, fűszeres, szinte petrolos, miközben penge savak húzzák ki a kortyot.

 Majoros Agyag Hárslevelű 2016

Annyira friss, hogy konkrétan másfél nappal az esemény előtt lett letöltve. Kirobbanóan üde, intenzív, szőlős, citrusos, körtés, grapefruit-os aromabomba egy kis trópusi gyümölccsel, a pörgős savak mellett a seprőfelkeverésnek köszönhetően kis krémességgel.

 Montium Hárslevelű 2013

Fantasztikus vonzó illat: trópusi gyümölcssaláta, mangó, őszibarack, ananász. Ízben hasonló, bár picit visszafogottabb a 16 g/l maradékcukor ellenére alig félszáraz érzetű.

 Pajzos Hárslevelű 2015

Fajtajelleges és intenzív, barackos, virágos, enyhén mézes és trópusi gyümölcsös, diszkrét fűszerességgel, jól adagolt hordóval. Mintha pici maradékcukor is kerekítené, a vége ugyanakkor frissítően fanyar.

 Royal Tokaji Betsek 2016 (M)

Kicsit zártan indít, de szépen nyílik, barackos, körtés, citrusos, virágos, egyszerre pörgős és finom savakkal, visszafogott hordóval. A 2015-ös Royal Betsek is szép volt, de ez szerintem a fejére fog nőni.

 Sauska Birtok Hárslevelű 2014

Szokás szerint elég határozott rajta a hordó vaníliája, de nekem most nem volt túlzó. Mellette citrusok, őszibarack, izgalmas, hűvös mentás fűszeresség tűnik fel.

A rendezvényére ingyen meghívót biztosított számunkra a rendező cég. Ezúton is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr312587029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása