A Borrajongó

Tegnap ittam – Magmakár 2015

2016. december 18. 10:00 - ungert

Lassan-biztosan válik köztudottá az előre szinte sejthetetlen tény, miszerint a tavalyi évjárat – és majdhogynem az írott hazai bortörténelem – legszebb kékfrankosa csopaki tihanyi. Személyes megdöbbenésem hatványozófaktora az előítélet-táram, miszerint a félsziget borai többnyire lekvárrá aszalódnak. Köszönhetően a gondos és szándékos mazsolásításnak, valamint a ténynek, hogy a félsziget hőösszegileg kiemelkedő teljesítménnyel bír. Erre jön egy tihany-kékfrankos, ami egyrészt minden eddigi prekoncepciót visszakéz-lendületből rúg fel, hovatovább megtanítja az arra ildomos hunfogyasztót a vörösborok nemzetközi nagyságfokmérésére, másrészt önnönmagát igazolva olyan teljesítményt nyújt, amivel már határainktól túl sem vallanánk szégyent. A Magma-frankos magaslataihoz rögtönzött igyekezetünkben próbáltunk méltó kihívót keresni a fajtakorlátok túllépése mellett, ezért állítottuk egy rajtvonalhoz Bakonyi Péter legfrissebb dűlőcabernet-jével, amit szokás évről-évre szeretni. Már amikor elkészül. És bár az eredmény még így is borítékolható lehetett volna, különösebb csalódásra azért nem volt sem okunk, sem lehetőségünk.

fullsizerender.jpg

Bakonyi Péter Makár Cabernet Franc 2015

Az előző évjáratok jogos és indokolt sikerei elég magasra emelik az elvárásokat, amelyeket a legfrissebb Makár-reprezentáns nem tud megugrani. Egyelőre legalábbis biztosan nem. És bár annak ellenére, hogy tudtommal nem a napjainkban megalkotódott Villány Franc-ligában játszik, megkockáztatom, hogy ezen a szinten mégis a legjobbak egyike. Felismerhetően fajtajelleges, éretten, de nem túléretten gyümölcsös. Igaz, a hordóval nehezen bír el és a tannin is lehetne szebb, lekerekedettebb. Most nem több, mint egy jól iható, szerethető és könnyebb hangvételű villányi vörösbor. Az útja elején. A többit majd meglátjuk. A jelen 5 pontos, a jövő kifürkészésére sem jogom, sem tehetségem. (3490 Ft, Borfalu Bortéka)

Szent Donát Birtok Magma 2015

Színtiszta kékfrankos a tihanyi Lapi dűlőből. Nem kell különösebben magyarázni: a legszebb magyar kékfrankos, amihez az idén szerencsém volt. Úgy tud érett és nagy lenni, hogy közben frissítő és szomjoltó marad. Úgy közelíti a nagyságot, hogy közben gond nélkül marad izgalmas; sokszínű, lendületes és jól iható tud lenni. Példaértékű, nem tolakodó, a struktúrába hibátlanul beleolvadó fát kapott, gyümölcsei érettek, de fényévtávolságnyira vannak a lekvárosságtól. A korty intenzíven savas és elképesztően hosszú. Ezzel a gazdag-fűszeres lendületességgel nemcsak gasztronómiai aduász, de a szólóban szöszölést is simán meghálálja. Rétegzett, sokszínű, modern és nagy bor, hatalmas élmény. Tabukat dönt, átlépi a hazai vörös-normák Rubiconját. Sima 7 pont és bérelt hely az év végi toplistán. (emitt például 4800 Ft-ért kínálják)

A cím szójátékában idegen furmintfan-tollakkal mertem ékeskedni.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5412055135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.12.18. 10:19:54

:D
Köszi.
A Magma nálam legutóbb 6 pontnál megállt, de valóban remek bor, biztosan teszek vele még legalább egy próbát.

dagadtos 2016.12.18. 17:26:20

Magma nekem is nagyon tetszett. A Makárt kétszer kóstoltam, az első palack csalódás volt, a második viszont remekül megállt egy (nálam) négy 8 pontos bort felvonultató Priorat-kóstoló után. Akkor sokkal többet éreztem benne, mint 5 pont, meglátjuk.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.18. 19:43:52

@dagadtos: Köszi a visszajelzést, András is hasonlóképpen tájékoztatott. Majd kiderül, mit hoz az idő.

Szegediszomelijé 2016.12.18. 21:40:29

Hm, úgy látszik, csak lesz egyre több jó Kékfrankos kis hazánkban! Jó a trend!

pecz 2016.12.18. 22:09:26

Well, ez a Makár, ami itt alulmaradt, a Winelovers Bordói November legjobb bora volt.

Szegediszomelijé 2016.12.19. 21:19:57

@pecz: Abban a műfajban azért nem mondom, hogy nincsenek tényleg jók itthon, de nem annyira a mienk talán (általában).

Szegediszomelijé 2016.12.19. 21:21:32

A leírás alapján: ha ismered, hasonló stílus, mint a Pelzberg Kékfrankos? Én arra asszociáltam, ami nekem igen újszerű és kiváló volt a honi mezőnyben.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.19. 23:28:43

@dagadtos: @pecz: @ungert: bocsi, nem a szellőzés a kulcs? Egy fiatal cabernet a tannin redukáló hatása miatt azért lehet ilyen gyümitlen...

takács bálint - zsebtévé 2016.12.29. 21:38:38

@furmintfan: @ungert: @dagadtos:
Megvettem. Tegnap kinyitottuk. Vékony volt, de nagyon. Mára maradt. Nem sokat változott. Nem tudom/akarom szavakba önteni milyen, de nem ízlett. Az utóbbi évek legnagyobb csalódását kaptam Karácsonyra.

tb - zstv

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.30. 05:46:13

@takács bálint - zsebtévé: Ez szomorú, valami félremehetett, ugyanis ez a bor minden, csak nem vékony.

Talán majd legközelebb.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.12.30. 08:45:20

@takács bálint - zsebtévé:
@ungert: Tény, hogy nem egy vastag bor, de én inkább karcsúnak mondanám, a szó pozitív értelmében. Már ha a Magmáról van szó. :) Ezt a Makárt nem kóstoltam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.12.30. 22:27:40

@takács bálint - zsebtévé: abszolút nem vékony. 25-én ittam. Ha vmibe bele lehet kötni az sok sav.
süti beállítások módosítása