A Borrajongó

Ábrahám Pince gyorsszemle

2016. október 17. 06:00 - furmintfan

Nem is emlékszem előfordult-e már olyan, hogy úgy írtam itt valamelyik tokaji borászat terjedelmesebb soráról, hogy a borászokkal személyesen soha nem találkoztam. Akárhogy is, ez most egy ilyen alkalom. Az erdőbényei Ábrahám Pincéről lesz szó, illetve az ő 2013-as boraikról, amelyet egy kisebb baráti társasággal kóstoltunk a múlt héten. 
Bár nem ez volt az első randevúm az Ábrahám borokkal, ennyihez egyszerre még nem volt szerencsém. Egy zenész barátom rendszeresen muzsikál náluk a Bor, Mámor ...Bényén, tőle kaptam jó 5 éve a születésnapomra egy palack 2009-es Kakasok Furmintot, ez volt az első találkozás. Mivel a pince rendszeresen - nagyjából havonta - szállít Budapestre, egy másik cimborán keresztül időnként érkezik a baráti körbe is néhány karton (itt írtam 3 borról), most ezekből állítottunk össze egy terjedelmesebb kóstolósort, leginkább a 2013-as évjáratra koncentrálva. 

abrahamsor.jpg

Igyekeztem innen-onnan némi információt összecsipegetni a pincéről, kezdjük a fő tudnivalókkal. Az Ábrahám Pince tehát Erdőbényén található, 10 éve indultak el a 2006-os évjárattal. Ábrahám Enikő és Péter Róbert - mindketten filozófus végzettségűek - 2006-ban költözött Erdőbényére, hogy a családi örökségként rájuk szálló birtokon borokat készítsenek. Összesen 7 hektárt művelnek szerte a borvidéken, amiből ötezer palack bort töltenek le átlagosan egy évben. A gyomirtást kizárólag kaszálással oldják meg, de 2012­-től 2 dűlő (Lapis és Gyertyános) kivételével ökológiai elvek szerint művelik a szőlőt, a permetezést rézzel és kénnel, esetenként bio lombtrágyával végzik.
A szortiment áttekintése elsőre komoly kihívás, ugyanis rengeteg mikrotétellel dolgoznak, némelyikből 200 palack sem készül, 600 palacknál több meg szinte egyikből sem. Van itt minden, a végig tartályban erjedt és érlelt könnyedebb boroktól, a hordós tételeken át, a hosszasabb héjon áztatással készült narancsborig és persze akadnak a kínálatban édes borok is.

Kereken 10 bort kóstoltunk, egy 2015-ös belövő után végig 2013-as tételek következtek. A borokról némi háttérinfót a szállítások előtt kiküldött katalógusból írtam ki. A tízből kilenc palack üvegdugóval, egy pedig műanyag dugóval került lezárásra, TCA miatt tehát nem kellett aggódnunk.
A borokra általában jellemző a magas savtartalom, ellenben a maradékcukor nem feltétlenül (sok borban csak 1-2 g/l cukor maradt a 7 g/l és gyakran ennél is magasabb savtartalom mellett), úgyhogy némi savtolerancia bizony nem árt befogadásukhoz. Ezek az egyedi (és egyedi hangulatú címkével ellátott) borok hozzák ugyan a borvidék északi boraira jellemző szikárságot, de valahogy még jobban elütnek a tokaji fősodortól.

Hársmint Off-dry 2015
Ahogy a fantázianévből sejteni lehet, ez egy maradékcukrot is tartalmazó, tartályos furmint-hárslevelű házasítás. Az illata nem különösebben intenzív, virágos, citrusos. Valóban off-dry érzetű, a pörgős savak élén köszörül valamelyest a maradékcukor, így pont kellemesen fogyasztható a bor. Laza, jól iható, a citrusos-lime-os vezérszólamot barackos, körtés, köves villanások kísérik. 5p

Diókút Furmint 2013
Tartályban erjedt és érlelődött. Édes süteményes illat (ez sokszor visszatérő elem volt a tartályos borokban, mint látni fogjuk), őszibarackkal, édes citrusokkal. A sor viszonylatában kevésbé szigorú, kellemesen zizegő savak, kristálytiszta korty, érintésnyi maradékcukor, citrusok, mandarin, lime, halvány édesfűszeres aláfestés. 6p-

Serpa Hosszúhegy Furmint-Hárslevelű 2013
Furmint és hárslevelű a sárospataki Hosszúhegy dűlőről, erjesztés és érlelés tartályban. Illatban minimális, de érezhető palacbuké, és egy olyan fajta süteményes illat, amiről nekem személy szerint citromhéjas-kapros túrós rétes jutott eszembe, szóval mondjuk, hogy citrusos-zöldfűszeres-süteményes. :) Szájban jóval frissebb képet mutat, szigorú, penge savak feszítik és uralják a kortyot. Ízében citromvelő és lime. 5p

Lapis Furmint 2013
Tartályban erjesztve és érlelve. Érettebb, gazdagabb illat: őszibarack, sütemény (itt vaníliás linzer :) ), nagyon halványan olajos magvak. Testesebb, koncentráltabb, komolyabb anyag, citrusos, narancsos, körtés, őszibarackos ízvilággal, minimális sóssággal. 6p-

Kakasok Furmint 2013
A mádi Kakas termése, szintén tartályos erjesztés és érlelés. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös illatát némi fűszeresség színezi. Itt is vibrálóan élénk, picit rusztikus savakra van felfűzve a beltartalom, de egy kis krémesség is érezhető a korty magjában. Citrusok, pomelo, lime, citromhéj, őszibarack, körte, kevéske édesfűszer, valamint kőporos-sós villanások. 6p

Kőleves Furmint 2013
A Kakas-tetőről származó alapanyag 2 hónapot töltött másodtöltésű light, de fenékpörköléssel készült hordóban. Illatban határozott köves jegyek, citrusok, lime, citromfű, halvány édesfűszerek és virágosság. Szikár és feszes, ebben is penge savak dolgoznak, de az alkohol is pici emelkedett, valahogy mégis egy fokkal cizelláltabbnak hat az előzőnél. Citrusok, lime, ponelo, sós-köves jegyek, citromfüves fűszeresség határozza meg ízvilágát. 6p+

Kerektölgyes Furmint 2013
Tartályos erjedés után fél év közepes pörkölésű újhordós érlelést kapott. Az enyhe palackbuké mellett főleg az új hordó fűszerei érvényesülnek, kókusszal, vaníliával. Vastag, tömött korty, a korty első felében inkább a savak, a második felében inkább az alkohol érvényesül határozottabban. A kókuszos-vaníliás fűszeresség mögött zöld körte és zöld barack, valamint citrusosság tűnik fel. Jó anyag, az én ízlésemnek talán kicsit sok a hordó. 6p

Drágaszág Furmint 2013
Furmint és hárslevelű a Palánkosról, harmadtöltésű hordóban töltött 8 hónapot. Illatában só, süteményszél, vaníliakrém, édesfűszerek, másodsorban fehér húsú gyümölcsök. Ízben gazdagabb, gyümölcsösebb: édes őszibarack és körte, kevés trópusi gyümölcs és narancs, vanília, süteményes jegyek, kókusz, halvány sósság. Közepesnél testesebb, kedvesebb stílust képvisel, a savak gömbölyűbbek, mint a sor legtöbb tagjánál, jó az egyensúlya (ez valószínűleg a kb. 7 g/l maradékcukornak is köszönhető), és elég hosszú is. 7p

Macerás Furmint 2013
A Gyertyános tetejéről, a Kakasok aljáról és a Palánkosról válogatott fürtök hosszabb ideig áztak héjon, és 8 hónapot töltöttek harmadtöltésű hordóban. Illatban és ízben egyaránt narancsos-narancshéjas, őszibarackos-barackhéjas jegyek dominálnak. Telt, koncentrált és rusztikus, masszív savakkal, határozott, de nem zavaró cserességgel, leheletnyi maradékcukorral. Az alkohol érezhetően emelkedett, de a bor nagy teste részben beépíti, így a 16%-ból azért letagadhatna. Most jobban tetszett, mint az első találkozásunk alkalmával. 6p+

Re:serve Furmint 2013
A részben töppedt termés teljesen új hordókban erjedt és érett 3 hónapig. Füstös, köves, mogyorós illat, gyömbérrel, édes fűszerekkel, pici fával. Szájban megérkeznek az illatban elbújó gyümölcsök is: sárgabarack, narancs, némi trópusi gyümölcs, sok fűszerrel, gyömbérrel kísérve, a korty második felében inkább citrusos és enyhén sós ízvilággal. Telt, vastag, masszív, de csiszolt savakkal. 7p

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4011806273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2016.10.17. 08:04:58

Tapasztalataim alapján a pomelo és a citromvelő enyhe eufemizmus a brutális savakra. A 2010-es hársmint pl. konkrétan ihatatlanul savas volt, a citromsavas tisztítók jutottak és jutnak azóta is eszembe róla. Bár nem írtál róla, de a 3-5000Ft/palackár finoman szólva is túlzó a borok többségéért, számomra mindenképp.

+1: Tudom, hogy ismét megjelent az infláció Magyarországon, de 6pont egy olyan borra, amelyben "korty első felében inkább a savak, a második felében inkább az alkohol érvényesül" + erősen hordós, minimum elgondolkodtató.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.17. 08:50:53

@loading: Na menjünk sorban.
1. A pomelo és a citromvelő nálam az illatra/ízre vonatkozik, de a savakról is írtam a kérdéses bornál.
2. A 2010-es borokból egyet sem kóstoltam, de tudjuk, hogy a savak a 2010-es borokban általában magasak voltak. Egyébként azzal kezdtem, hogy savtolerancia kell a borok befogadásához, mert mindegyikben magasak a savak.
3. Én most csak 3 palackot dobtam be a közösbe, eddig csak azokat vettem a pincétől. Ami az árakat illeti, manapság egyébként is alig kapni száraz tokaji bort 3000 alatt, dűlős bor 5000-ért lassan szinte már olcsó.
4. A pontozáson lovaglást nem unjátok még? Úgysincs 2 ember, akinek egyforma lenne a koordináta-rendszere. A borról nem azt írtam, hogy az eleje brutál a savas, a végén meg éget az alkohol, hanem azt, hogy az elején a sav, a második felében az alkohol érvényesül határozottabban (értsd: egymáshoz képest). Azt is írtam, hogy jó anyag, tehát vannak értékei, de nekem sok a hordó.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.10.17. 09:23:26

Nekem ez itten teljesen sötét folt volt eddig, kösz a beszámolót. (Valamikor prezentálhatnál valami hasonlót az én jelenlétemben is. : D)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.17. 09:26:54

@ungert: Ok, ha aktuális lesz, szólok, bár ezt most nem én szerveztem, és nálam nem is maradt több Ábrahám-bor.

loading 2016.10.17. 16:04:02

@furmintfan: akkor beleállok...
0. Tudom, hogy a savak az új barrique és most divatos, sőt elvárt, de attól még ugyancsak a ló túloldala.
1. Ha ízre is gondoltál a pomelo és a citromvelő esetében, az egyértelműen a savas, sőt jelentősen savas ízvilágot jellemez.
2. Kik tudjuk? Honnan tudjuk? Pont ezen az oldalon jelentek meg vélemények, hogy a 2010-es évjárat nem feltétlen szörnyű.
3. Több palack és több évjárat is volt/van a pincében (még várunk, hogy csillapodjanak a savak).
Egyébként szomorú az árazás. Tudom, hogy lassan megélni is szeretnének a borászatok, de azért az ellenérték nem minden esetben áll arányban az elkért pénzösszeggel. Tokaj ebben élen jár.
4. Nem. Mert nem vagy következetes.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.17. 16:20:48

@loading: Köszi a válaszokat.
0. Csak ismételni tudom önmagamat: "A borokra általában jellemző a magas savtartalom, ellenben a maradékcukor nem feltétlenül (sok borban csak 1-2 g/l cukor maradt a 7 g/l és gyakran ennél is magasabb savtartalom mellett), úgyhogy némi savtolerancia bizony nem árt befogadásukhoz."
1. Ezt nem vitatom. Nekem csak a Kerektölgyes esetében volt zavaróan sok a sav, de azért azt se pontoztam volna le egy irsai szintjére, bár tudom, hogy más megtenné.
2. Nem is feltétlenül szörnyű, csak arra utaltam, hogy a hűvösebb év általánosságban magasabb savakat szokott produkálni, és ha a 2010-es évjáratra a pince stílusa is rápakolt egy lapáttal savak szempontjából, el tudom képzelni, hogy az nekem is sok lett volna.
3. Majd számolj be, ha kóstoltatok valamit akár régebbről, akár ezeket, tényleg érdekel. (Azért ha több évjárat is van a pincében, akkor úgy tűnik, hogy mégsem rettentett el eléggé az árazás.)
4. Pedig hidd el, igyekszem, de én sem vagyok tökéletes illetve robot sem, úgyhogy sajnálom, de ezzel együtt kell élnünk. :)

loading 2016.10.18. 18:10:11

@furmintfan: egyszer beszélt rá egy barátom, aki nagy rajongó. És nem volt előtte kóstolás. Így most a bevásárlásból fennmaradt tételek várják, hogy talán egyszer felnyitódnak. Vagy ajándék...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.10.18. 19:27:54

@loading: Ja, értem. Én óvatosságból csak 3 palackkal nyitottam, de nálam is van 1-2 állandó vásárló a barátok között.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.10.19. 15:50:15

@loading: mit tehet amúgy Furmintfan arról, hogy mennyi az ár? Ott áll kerek perec, hogy 5 v. 6 pont. Te döntöd el, hogy megveszed-e. Én pár éve kóstoltam pár bort a pincétől, nem voltak full tiszták.

A BT Tokaj kiadványát láttad amúgy? Demeter Boda 15kFt. Ezen dobtam egy hátast...

terroir 2016.10.19. 15:58:23

@akov: az a Boda valóban nehezen értelmezhető. A legutóbbi évjáratban talán pont fele ennyibe került.

loading 2016.10.20. 10:05:00

@akov: ???. Egyetlen személyre szóló megjegyzésem volt az árakkal kapcsolatban, hogy nem írta meg azokat. Minden más értelmezés (legyen jó napom) figyelmetlenség eredménye.
Mit mondjak a 15 ezres árra? Ha nekik így, akkor így. Egy ideje nem veszek tokajit, mert az árak exponenciálisan, a minőség talán logaritmikusan emelkedik.
süti beállítások módosítása