A Borrajongó

Nyulászó keresztmetszet - Balassa, Szent Tamás Pincészet, Szepsy

2016. augusztus 15. 06:00 - furmintfan

Rendhagyó poszt következik, három különböző alkalom több borának kóstolójegyzetéből. Az összes bor közös pontja a termőhely, konkrétan a Nyulászó-dűlő. A két-három boros kóstolókon a mádi dűlőből származó borokat tettem egymás mellé, egy alkalommal a pincészetek, a másik két alkalommal az évjárat volt eltérő. A három szeánsz közül először egy "Nyulászó-horizontális" keretében három pincészet - BalassaBor, Szent Tamás Pincészet, Szepsy Pince - azonos évjáratból származó borát kóstoltam össze. Másodjára a Szent Tamás Pincészet három évjáratú Nyulászó borából jött össze egy mini-vertikális. Az utolsó alkalommal két Balassa Nyulászó Furmint került terítékre, de ezt azért már mini-vertikálisnak nem nevezném. :)

nyulaszok0.jpg

A dűlő jellemzőinek összegyűjtésében Balassa István nyújtott egy kis segítséget, a történelmi háttér felderítése érdekében pedig Nagy Kornél történészhez fordultam, ezúton is köszönöm mindkettejüknek. Mielőtt megnézzük, mit mutatott a Nyulászó dűlő több pincészet több évjáratának tükrében, lássuk tehát dióhéjban, hogy mit kell tudni a termőhelyről.
A Mádtól keletre elterülő, összesen 57 hektár területű Nyulászó az első mádi dűlő, ami a 37-es útról a település felé lekanyarodva a szemünk elé ötlik. A kb. 130-200 méter tengerszint felett magasságban elterülő Nyulászó tulajdonképpen a Szent Tamás folytatása, így a két dűlő földtani szerkezete sok hasonlóságot mutat. A zeolitot leszámítva a Zemplénre jellemző szinte minden vulkanikus kőzet (kvarcit, andezit, riolit...) fellelhető itt, az alapkőzetet vas-oxidban gazdag vastag barna erdőtalaj, sárga agyagréteg és kevés kőtörmelék borítja. A délkeleti-déli-délnyugati tájolású dűlő mádi viszonylatban meleg termőhelynek számít, így jellemzően korán kezdődik a szüret. A Nyulászó borairól azt mondják, fiatalon általában illatosak, kedves, behízelgő és barátságos arcukat mutatják, majd idővel egyre markánsabban megjelennek bennük a sós, minerálisnak mondott jegyek.

Megkértem a szintén Tokaj-rajongó Nagy Kornélt, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársát, meséljen egy kicsit a dűlő történetéről. Íme:
"A Nyulászó Mád egykori mezőváros hat történelmi kiemelkedő termőhelyének egyike. Nevét annak köszönhette, hogy a 16. században a főurak nyúlvadászataikat folytatták a szőlőhegy közelében, innen van a régies nyulászás kifejezés is.  A szőlőhegy, vagy későbbi dűlő nevével első ízben 1581-ben találkozunk, akkor az Alaghy főúri család szőlőjeként írták össze. Ezen kívül jelentős szőlők díszlettek ugyanebben az időszakban a regéci-tállyai váruradalomnak is. A Rákóczi család grófi és fejedelmi ága az Alaghyak kihalása után lett örökös a Nyulászón, és azt kisebb megszakításokkal birtokolta a Rákóczi-szabadságharc végéig. Sőt, szőlője volt a 17. század végén Szelepcsényi György esztergomi érseknek, bíborosnak is, aki 1685-ben még halála előtt a lőcsei jezsuita kollégiumra hagyta a Nyulászón fekvő szőlőit. Ezen kívül a Nyulászót a 18-20. században birtokolták az említett lőcsei jezsuitákon kívül, az Erdődy, valamint a Szirmay grófok, illetve az Illésházy és az Orczy bárók. A múltban Mád harmadik legdrágább szőlője volt, előtte csak a Kővágó és Király dűlőkben fekvő szőlőknek volt nagyobb ára, még a Szent Tamást is megelőzte."

nyulaszok1.jpg

I. felvonás, 2016. április eleje

Szepsy Pince Nyúlászó 2011
Valahol azt olvastam, hogy a 3 fajta a dűlőben található arányokban található a borban, ez esetben 40% furmint, 30% hárslevelű, 30% sárgamuskotály. Picikét fülledt, majd zárt illat, szellőzéssel édes sárga húsú gyümölcsök, halvány muskotályosság, virág, méz, fa, kevés vaníliakrém bukéja érződik. Meglehetősen koncentrált anyag, inkább szélesnek, vaskosnak hat, enyhén melegítő alkohollal. Savai gömbölyűek, kissé lágyak, bár a hordó is segít összetartani a struktúrát, így a kelleténél jobban nem terül szét a korty. Só és érett citrusok elegye a vezető ízjegy, amely végig meghatározza az aromatikát. A sós-citrusos főszólamot édes gyümölcsök, pici őszibarack és körte, kevés édesfűszer, vanília és tűzkő kíséri, a korty végén enyhe kesernyével. Ez a bor igazolni látszik, hogy a Nyulászó borai az idő múlásával nem feltétlenül kedvességükkel hódítanak, mindazonáltal szépen dacol az idővel. 6p

Balassa Nyulászó Furmint 2011
Tipikusan "balassás" illat: egyszerre intenzív, összetett és mély, érett trópusi és sárga húsú gyümölcsök, őszi- és kajszibarack, vaníliakrém, édesfűszerek, pici méz. Testes, krémes, sima korty, puha tapintású, lágyan ölelő savakkal, amelyek azért még elegendő támasztékot adnak a komoly testnek. Teltségére az enyhe édesség és az enyhén emelkedett alkohol is rájátszik, de az elsöprő gazdagság és mélység ezt jóformán teljes mértékben feledteti. Érett őszibarack, sárgabarack, császárkörte, mangó, maracuja, ananász, méz, vanília, szegfűszeg, gyömbér... csak úgy tobzódik a buja, édes, gyümölcsös és fűszeres aromákban, mindezt pedig halvány sósság egészíti ki. Öregedésnek semmi jelét nem mutatja. Kicsit több lendülettel kiegyeznék, de így is levett a lábamról. 7p

Szent Tamás Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2011
Valójában a hárslevelű a domináns fajta a házasításban (kb. 70%), a bor pedig félszáraz. Színre a legsötétebb a három bor közül és illatban is ezen látszik leginkább a kor: kompótos állagú gyümölcsök - körte, birsalma, őszibarack, déligyümölcsök -, vaníliakrém, némi konzervkukorica és egy kis sütőtök. Szájban édeskés és kissé nehézkesnek hat, az alkohol és a cukor együttesen már a fara felé billenti, bár a savak igyekeznek ellentartani. Ízben is hozza a gyümölcskompótos jegyeket és némi kesernye is bevillan. Fiatalon nagyon szerettem, de sajnos ez a palack már bőven túl van a fénykorán. 4p/5p

nyulaszok2.jpg

II. felvonás, 2016. május vége

Szent Tamás Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2011
Érettséget mutat, de még nem öreg az illata: édes sárga húsú és trópusi gyümölcsök, vaníliakrém, érintésnyi birsalmakompót, mézes tea. Az ízkép is az illathoz igazodik, valamivel több frissességgel: édes körte és barack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok. Enyhén édeskésbe hajlik, a finisben egy pici kesernye is bevillan. Kicsit tarthatna hosszabban is, alapvetően azonban még most is vannak értékei. A bő egy hónappal korábban bontott palacknál egyértelműen jobb és fiatalosabb formát mutat. 6p-

Szent Tamás Nyulászó Hárslevelű 2012
Vonzó, mély illatában érett gyümölcsök dominálnak: őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vilmoskörte, édesfűszerek, vanília, cseppnyi méz. A korty jó egyensúlyt mutat, de inkább széles, finoman krémes, mintsem lendületes. Leheletnyi cseresség és pici kesernye is felfedezhető a vége felé, ami ugyanakkor az enyhe édességet is ellensúlyozza. Az illatban megismert érett-édes gyümölcsös vonal a meghatározó szájban is. Valószínűleg most lehet a csúcson. 6p/6p+

Szent Tamás Nyulászó Hárslevelű-Furmint 2013
Az eddigieknél visszafogottabb, kompaktabb és frissebb illat: különféle citrusok, friss őszibarack és körte, halvány fűszeresség és fehér virágok aromái. Feszes savak repítik, a korty így lendületes, fókuszált és hosszú, bár nem kifejezetten csiszolt. Ízvilágát tekintve nem olyan intenzív és összetett, mint a melegebb évjáratok borai, viszont frissebb aromákat, ropogósabb savakat mutat. Ízében lédús citrusok, lime, mandarin, grapefruit, pici vanília és más édesfűszerek, neutrális fehér húsú gyümölcsök. 7p-

balassanyulaszo12.jpg

III. felvonás, 2016. augusztus eleje

Balassa Nyulászó Furmint 2013
Első nap meglehetősen visszafogott az illata, bár megvannak benne a pince Nyulászóból származó boraira jellemző jegyek, de kevésbé intenzívek, áradóak, mint a melegebb évjáratokban. Másnapra aztán kinyílik, de mennyire...! Tombolnak benne a trópusi gyümölcsök: mangó, maracuja, ananász, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, különféle citrusok, finom fűszeresség, sós-köves villanások. Szerkezetét tekintve közepesen tömör, remek savak vezetik, nem terül szét, de nem is hat élesnek, mint sok 2013-as furmint esetében. Szájban egyrészt egy összetett citrusos ízkép (grapefruit, pomelo, mandarin) alkotja az egyik főszólamot, de végig jelen van egy sárga húsú gyümölcsös (őszibarack, sárgabarack, mangó, maracuja) vonal is, miközben végig sós-köves jegyek és vaníliás-gyömbéres fűszeresség kísér. Másnapra egyértelműen a trópusi gyümölcsöké a főszerep, az illatban megismert gyümölcskavalkád ízben is visszaköszön. A korty második felében beúszik egy grapefruit-os fanyarság, majd a finisben a magas alkohol(?) leárnyékolja a gyümölcsöket és kissé kesernyésbe fordítja a kortyot. Nálam most ennyivel csúszott le a hét pontról, így 6p+

Balassa Nyulászó Furmint 2012
Érett illat: birsalma, érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack, alma, fűszerek, szegfűszeg, vanília, a háttérben trópusi gyümölcsök. Testes, tartalmas korty, amelyet puha, kissé lágy érzetű, de széles savak támogatnak. Az alkohol érzetre emelkedett, bár nem zavaróan, a nagy test többnyire bedolgozza. Ízben hozza az illatban megismert jegyeket: nyári alma, körte, birsalma, édesfűszerek, érett trópusi gyümölcsös villanások, enyhe kesernye a korty végén. A posztban szereplő három Balassa-palack közül a kóstolások aktuális időpontjában ez tűnt a leginkább előrehaladott állapotúnak. 6p-

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr349909992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2016.08.15. 15:20:04

MI az, hogy egy 2011-es bor "szépen dacol az idővel"? Meghogy öregedésnek semmi jelét nem mutatja?
Könyörgöm ezek fiatal borok, ezeknek szépnek kell lenniük, vagy ha nem azok nem szabad az időre fogni.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.08.16. 17:02:21

@pecz: Abszolút jogos felvetés, csak sajnos találkoztunk már jónéhány elfáradt '11-es top tokajival (is). Szerintem ezért említette meg furmintfan.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.08.16. 18:21:43

@pecz: @rszabi: Pontosan, ahogy Szabi mondja. A 2012-esek meg ugye még fiatalabbak, de abból az évjáratból pláne sok gyorsan öregedő borral találkoztam, köztük sok olyannal, amit 1-2 éves korában kifejezetten szerettem.
süti beállítások módosítása